direct naar inhoud van 6.3 Bestemmingsregels
Plan: Tweelingstad-Slingerbos
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00013-0004

6.3 Bestemmingsregels

In de regels is het beschreven beleid vertaald in de bestemmingsregels. De volgende bestemmingen worden in het plan onderscheiden:

  • Bedrijf;
  • Bedrijf - Nutsbedrijf;
  • Detailhandel;
  • Gemengd;
  • Groen;
  • Horeca;
  • Kantoor;
  • Maatschappelijk;
  • Maatschappelijk - Defensieterrein;
  • Sport;
  • Verkeer;
  • Verkeer - Railverkeer;
  • Wonen;
  • Wonen - Garageboxen;
  • Wonen - Woonwagencentrum;
  • Leiding - Gas;
  • Waarde – Archeologie 1;
  • Waarde – Archeologie 2.


Bij elk van deze bestemmingen zal in deze paragraaf een korte toelichting worden gegeven omtrent doel en inhoud.


BEDRIJF

Alle bedrijven en bedrijventerreinen binnen het plangebied zijn opgenomen onder de bestemming 'Bedrijf'. Op de bedrijvenlocatie Wittenhagen zijn echter ook kantoren aanwezig. Deze zijn door middel van een aanduiding binnen de bestemming 'Bedrijf' toegestaan. Hetzelfde geldt voor de hier voorkomende perifere detailhandel. Op dit terrein is ook de overkapping geregeld door middel van een aanduiding.


BEDRIJF-NUTSBEDRIJF

Grootschalige openbare nutsvoorzieningen zijn in het plan als zodanig bestemd. Het betreft in Tweelingstad alleen de nutsvoorziening aan de Julianalaan. Kleinschalige nutsvoorzieningen, zoals trafokasten en -huisjes, zijn in het algemeen toegestaan binnen de bestemmingen 'Wonen', 'Groen' en 'Verkeer'.


DETAILHANDEL

Deze bestemming geldt specifiek voor het winkelcentrum Tweelingstad en de kleine winkelstrip aan De Wittenhagen. Binnen deze bestemming zijn detailhandel en dienstverlening toegestaan. Tevens wordt ruimte geboden voor woonfuncties op de eerste en eventuele volgende verdiepingen van de aanwezige bebouwing. Ten behoeve van de ontwikkeling van lokale zorgpunten wordt aan de hand van de aanduiding 'maatschappelijk' maatschappelijke functies toegestaan.


Verder worden de benzinepomp in het plangebied geschaard onder detailhandel, waarbij middels een aanduiding de verkoop van motorbrandstoffen en het aanbrengen van een overkapping is geregeld.


GEMENGD

Binnen de bestemming 'Gemengd' valt een gebouwcomplex aan de Oranjelaan. In dit verzamelgebouw zijn zowel kantoren als maatschappelijke voorzieningen mogelijk. Tevens valt binnen deze bestemming het voormalige belastingkantoor, waar een uitbreiding van de bestaande kantoorfunctie met congres- en vergaderruimte met daaraan verbonden horecafaciliteiten mogelijk zijn, evenals maatschappelijke voorzieningen zoals zorg.


GROEN

Structurele groenvoorzieningen worden apart onderscheiden, om daarmee voor de wijk belangwekkende groene ruimten aan te wijzen en te behouden. Binnen de bestemming 'Groen' is het niet mogelijk om wegen en parkeerplaatsen te realiseren. Wel is het plaatsen van voorzieningen, ter ondersteuning van en passend in de groene ruimte of aan het water, mogelijk. Ook wandel- en fietspaden passen binnen deze bestemming.


HORECA

Binnen de bestemming 'Horeca' vallen cafés en restaurants. Binnen Tweelingstad is er slechts sprake van één horecavestiging buiten de winkelcentra en dat betreft een restaurant aan de Oranjelaan. Op de begane grond zijn horecavoorzieningen vallend binnen de categorieën 1 en 2 van de staat van horeca-activiteiten en op de verdiepingen is wonen toestaan, waar tevens beroepen in huis zijn inbegrepen.


KANTOOR

De meeste kantoren binnen het plangebied vallen binnen deze bestemming. Gebouwen mogen uitsluitend binnen het bouwvlak worden gerealiseerd. Om de verplaatsing van de Slaaphof naar een kantorenlocatie mogelijk te maken, kan door middel van een afwijking bij een omgevingsvergunning perifere detailhandel mogelijk gemaakt worden. Deze afwijking mag echter maar eenmalig toegepast worden.


MAATSCHAPPELIJK

Binnen de bestemming 'Maatschappelijk' vallen de voorzieningen die een functie hebben voor de wijk en voor de gehele gemeente, zoals basisscholen, religieuze bouwwerken, een (nieuw te ontwikkelen) ambulancepost en welzijnszorg. Met een aanduiding is de maximale goot- en bouwhoogte van deze bebouwing aangegeven.


Voor het orthopedagogisch dagcentrum aan de Beneluxlaan 1 is de aanduiding 'wro-zone – wijzigingsgebied 1' opgenomen met hieraan gekoppeld een wijzigingsbevoegdheid teneinde de bestemming te kunnen wijzigen in 'wonen'. Hier zijn ook zorgwoningen toegestaan. Eventuele nieuwbouw moet zo ontworpen worden dat het afgeschermd is van de spoorlijn Amersfoort-Zwolle.


MAATSCHAPPELIJK DEFENSIETERREIN

Het defensieterrein Kranenburg-Noord is opgenomen binnen deze bestemming. Middels een bebouwingspercentage is aangegeven hoeveel van de gronden binnen het bouwvlak mogen worden bebouwd.


SPORT

Het sportterrein aan de Beneluxlaan is opgenomen binnen de bestemming Sport. Hier zijn sportactiviteiten mogelijk. Tevens wordt naast het hoofdgebouw kleinschalige bebouwing toegestaan ten behoeve van opbergruimte, dug-outs en dergelijke.


VERKEER

Hierin vallen de wegen met een doorstroomfunctie voor de gehele stad. Binnen het plangebied gaat het dan om de Deventerweg, de Oranjelaan en de park-as (Engelserf, Veldkamp, Nassaulaan). De verkeersfunctie gaat binnen deze bestemming voor de verblijfsfunctie. Voor het lpg-vulpunt is een aparte aanduiding opgenomen.


VERKEER - RAILVERKEER

Hierin valt de spoorlijn Amersfoort-Zwolle die langs de west- en noordzijde van het plangebied loopt. Binnen deze bestemming vallen naast de spoorweg zelf ook alle voorzieningen ten behoeve van het spoorverkeer.


WONEN

Binnen deze bestemming vormt wonen de hoofdfunctie. Er is geen onderscheid gemaakt tussen tuin- en erfgedeelte. Alleen de woning zelf en eventuele bijgebouwen aan de voorzijde zijn door middel van het bouwvlak en een scheidingslijn geduid. De goot- en bouwhoogte zijn door middel van aanduidingen aangegeven.


Er worden regels gesteld ten aanzien van gebruik en bebouwing. Er wordt ruimte gegeven aan het uitoefenen van met wonen verenigbare functies in de woning. Bijzonder gebruik is incidenteel middels een aanduiding mogelijk gemaakt, zoals praktijkruimte, winkel of kantoor. Aan uitbreidingen van de woning is meer ruimte gegeven in het plan, met name aan de achtergevel.


Onder de bestemming 'Wonen' valt ook het openbare verblijfsgebied rondom de woningen. Het verblijfskarakter in deze gebieden staat voorop. De doeleinden binnen deze bestemming zijn onderling uitwisselbaar, zodat in de toekomst, op een flexibele wijze, tot de meest wenselijke inrichting van het openbare verblijfsgebied kan worden gekomen.


Voor de locatie Graaf Ottolaan is de aanduiding 'wro-zone – wijzigingsgebied 2' opgenomen, waaraan een wijzigingsbevoegdheid is gekoppeld. Op deze locatie wordt zo de mogelijkheid voor herontwikkeling geboden, waarbij het hoofdgebouw met nieuwe aanbouw ruimte kan bieden aan meerdere wooneenheden met daarbij behorende zorgvoorzieningen.


WONEN-GARAGEBOXEN

Garageboxen bedoeld voor het parkeren van auto's zijn gerelateerd aan de woonfunctie binnen de buurt en zijn dan ook als zodanig in het plan bestemd.


WONEN-WOONWAGENCENTRUM

Bijzondere woonvoorzieningen zijn door middel van deze bestemming op de plankaart aangegeven. Het gaat dan om het woonwagenterrein aan de Van Geunslaan. Het aantal woonwagens en de goot- en bouwhoogten zijn op de plankaart aangegeven.


LEIDING-GAS

Deze dubbelbestemming regelt de hoofdgastransportleidingen die langs de rand van het plangebied lopen. Deze leidingen bergen een zodanig risico in zich dat ze worden aangeduid. De vrijwaringszone van 4 m rondom deze leiding dient obstakel- en bebouwingsvrij te blijven.


WAARDE - ARCHEOLOGIE 1

Voor de bescherming van mogelijk archeologische waarden in het plangebied is deze dubbelbestemming opgenomen. Het betreft de gebieden die op de Archeologische Verwachtingskaart een hoge verwachting hebben op de aanwezigheid van archeologische waarden. Hiervoor geldt dat een onderzoeksplicht bij gebieden groter dan 100 m².


WAARDE - ARCHEOLOGIE 2

Ter bescherming van de gebieden aangewezen met een middelhoge verwachtingswaarde op de aanwezigheid van archeologische waarden is een tweede dubbelbestemming opgenomen. Hiervoor geldt een onderzoeksplicht bij gebieden groter dan 1000 m².