Plan: | Tweelingstad-Slingerbos |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0243.BP00013-0004 |
Op basis van een woningbehoefteonderzoek heeft Harderwijk haar woonbeleid aangepast naar de behoeften voor de komende jaren. De belangrijkste bevin-dingen betreffen het grote en urgente woningtekort in de stad en het gebrek aan middeldure en dure huurwoningen, alsmede goedkope koopwoningen. Harderwijk wil het bouwtempo dan ook gaan opvoeren tot circa 350 woningen per jaar en tegelijk een verschuiving aanbrengen in het woningbouwprogram-ma, door meer huurwoningen en goedkope koopwoningen te gaan bouwen. Dit zal hoofdzakelijk plaatsvinden op nieuwe uitleg- en ontwikkelingslocaties. Op inbreidingslocaties zal het woningbouwprogramma dienen te zorgen voor een meer gevarieerd woningaanbod in de wijk. Voor Tweelingstad is daarbij de locatie op de kruising Nassaulaan/Julianalaan in beeld.
W o o n v i s i e H a r d e r w i j k 2 0 1 0
Het woonbeleid van de gemeente Harderwijk is verwoord in de Woonvisie Har-derwijk 2010 (vastgesteld door de raad in maart 2004). De woonvisie gaat uit van:
Het streven is erop gericht om op elke locatie van enige omvang de volgens de woonvisie gewenste woningdifferentiatie (verdeling huur/koop en naar prijs-klassen) te realiseren. Bij inbreidingslocaties speelt daarnaast mee dat de woningbouw ook moet bijdragen aan een meer gevarieerd woningaanbod in de betreffende wijk. In Tweelingstad zal Kranenburg Noord een belangrijke in-breidingslocatie zijn.
De woonvisie heeft als één van de kernpunten het versterken van de samen-hang tussen wonen, zorg en welzijn.
M a s t e r p l a n W o n e n, z o r g e n w e l z i j n H a r d e r w i j k
Het Masterplan Wonen, zorg, welzijn Harderwijk (27 februari 2008) gaat speci-fiek op dit thema in. Het masterplan is opgebouwd uit twee delen. Het eerste deel bevat de gezamenlijke visie op de voorzieningen op het gebied van wo-nen, welzijn en zorg en de afspraken die de spelers met elkaar aangaan en het tweede deel is het ontwikkelingsplan voor een termijn van een aantal jaren, waarin een vooruitblik wordt gegeven op het concrete voorzieningenaanbod.
Het masterplan geeft ook aan hoe de koppeling tussen wonen, zorg en welzijn ruimtelijk gestalte kan krijgen, namelijk via het zogenoemde STAGG model en daaraan gekoppeld de woon-zorgzone. Het STAGG model gaat ervan uit dat op wijkniveau voldoende voorzieningen beschikbaar zijn voor de zorgvragers. De woon-zorgzone is een uitvloeisel van deze visie. Rondom wijksteunpunten zijn verschillende woon-zorgvoorzieningen gegroepeerd, van licht tot zwaar. In het wijksteunpunt zijn diensten beschikbaar, zowel haaldiensten als brengdien-sten. Dit alles veronderstelt verder een voldoende aanbod aan geschikte wo-ningen en woonvoorzieningen, de nabijheid van voorzieningen als winkels en een toegankelijke en veilige openbare ruimte.
Het Masterplan wonen, zorg en welzijn is op 17 april 2008 door de gemeente-raad vastgesteld. De wijkcombinatie Tweelingstad komt in aanmerking voor de ontwikkeling van een wijksteunpunt en daaromheen een woon-zorgzone.