Plan: | Veldwijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0233.BPveldwijk-0401 |
In het vigerend bestemmingsplan 'Buitengebied' uit 1968 heeft het plangebied de bestemming 'Verpleeginrichting'. Op deze gronden zijn tuinen en erven, gebouwen, andere bouwwerken en werken ten dienste van verpleging (bijvoorbeeld sanatoria, gestichten en herstellingsoorden) toegestaan.
Uitsnede van het bestemmingsplan 'Buitengebied' uit 1968
Ten noorden van de Horsterweg is het maximaal toegestane bouwpercentage 10%. Ten zuiden van de Horsterweg geldt een bebouwingspercentage van 35%. Voor het hele plangebied geldt een maximale goothoogte van 9 m, een maximale bouwhoogte van 12 m en een afstand tot de perceelsgrens van minimaal 10 m.
In de bijzondere bepalingen bij dit bestemmingsplan is opgenomen dat niet-bebouwde erven die horen bij onder meer verpleeginrichtingen uitsluitend mogen worden gebruikt als tuin en/of bos (met uitzondering van werken, zoals verhardingen en parkeerplaatsen ten diensten van de bestemming).
In het plan is een vrijstellingsbevoegdheid opgenomen ten behoeve van bouwwerken van geringe afmetingen (o.a. transformatorhuisjes en hoogspanningsmasten) en aanpassing van het plan aan de werkelijke terreinmaten.
Bestemmingsplan Landgoed Veldwijk, 1e fase (2003)
Om enkele waardevolle panden in het plangebied te kunnen behouden door ze een woon- of kantoorbestemming te geven en om de reconstructie van de Horsterweg mogelijk te maken, is in 2003 voor een deel van Landgoed Veldwijk een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Aan dit plan ligt ook de wens ten grondslag dat er omgekeerde integratie plaats vindt tussen de instellingsterreinen en de bebouwde kom van Ermelo. In dit bestemmingsplan heeft het plangebied de bestemmingen 'Woondoeleinden', 'Kantoordoeleinden en/of Maatschappelijke functies', 'Groenvoorzieningen', 'Verkeersdoeleinden I' en 'Verkeersdoeleinden II'.
Uitsnede bestemmingsplan Landgoed Veldwijk 1e fase 2003
Op de gronden met de bestemming 'Woondoeleinden' zijn eengezinswoningen of, ter plaatse van de aanduiding 'g', gestapelde woningen toegestaan. Op gronden die zijn aangeduid als 'gemeentelijk monument' dienen cultuurhistorische waarden te worden behouden en versterkt.
Gebouwen dienen binnen een bouwvlak te worden gebouwd en moeten aan diverse bouwregels voldoen. De maximale goot- en bouwhoogtes variëren tussen 7 m (grondgebonden woningen) bij 9 m en 13 m (gestapelde woningen) bij 16 m. Onder voorwaarden is een praktijk aan huis toegestaan tot maximaal 1/3 deel van het bruto vloeroppervlak van de woning (tot maximaal 60 m2).
In het bestemmingsplan is de bestemming 'Kantoordoeleinden en/of Maatschappelijke functies' opgenomen, bestemd voor zelfstandige kantoren in een bosachtige omgeving en voor maatschappelijke functies, zoals een praktijkruimte voor (para)medische beroepen.