Er is voor gekozen om de verblijfsrecreatieterreinen te bestemmen in een paraplubestemmingsplan. Dit is met name gedaan om een overzichtelijke eenduidige regeling op te stellen voor alle verblijfsrecreatieterreinen in Ermelo. Daarnaast is het mogelijk om bepaalde bepalingen meer specifiek af te stemmen op de recreatie. Een algemeen nadeel van een paraplubestemmingsplan is dat de samenhang met de directe omgeving minder snel zichtbaar is. Dit nadeel is in dit geval in zoverre beperkt omdat in dit bestemmingsplan enkel sprake is van bestaande positief bestemde recreatieterreinen. De afweging of het recreatieterrein in principe aanwezig kan zijn is gemaakt in eerdere bestemmingsplannen.
De plankaarten en de regels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de plankaart zijn de bestemmingen aangewezen. Aan deze bestemmingen zijn bouwregels en regels betreffende het gebruik gekoppeld. De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting van dit bestemmingsplan geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Tot slot is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan.
De wijze van bestemmen is gebaseerd op de verplichting vanuit de Wro om bestemmingsplannen digitaal te maken en elektronisch beschikbaar te stellen. In de ministeriële "Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2008" zijn de standaarden wettelijk verankerd. Deze digitale verplichting treedt in werking op 1 januari 2010. Het ontwerpbestemmingsplan Recreatieterreinen is opgesteld overeenkomstig deze eisen.