Plan: | Bedrijventerrein Veldzicht 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0233.BPbtveldzicht2012-0401 |
Dit hoofdstuk omvat een retrospectieve toets die inzicht geeft in de overeenstemming en discrepanties tussen de vigerende bestemmingen, het huidige gebruik en dit bestemmingsplan.
Bedrijven
De belangrijkste bestemmingsplannen voor de gronden waar bedrijven zijn gevestigd zijn bestemmingsplan Veldzicht 1977 (groot deel Veldzicht-Zuid), bestemmingsplan bedrijventerrein Noord 1978 en Bestemmingsplan bedrijventerrein Veldzicht Noord 1995. Daarnaast gelden een groot aantal wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen.
Limitatieve lijst
De vigerende plannen, met uitzondering van het bestemmingsplan Noord 1978, staan in beginsel alleen bedrijven in de categorie 1 tot en met 3 toe, waarbij via een staat van bedrijfsactiviteiten is geregeld welke bedrijven wel en niet zijn toegestaan. Bedrijven die op de lijst niet zijn genoemd zijn niet direct toegestaan. De bedrijvenlijst werd dus beschouw als limitatief. Wel kan worden afgeweken van het bestemmingsplan, waarna bedrijven die niet zijn genoemd alsnog toestemming kunnen krijgen zich op het terrein te vestigen. Het bestemmingsplan Veldzicht Noord 1978 kent aan de bedrijven in het plangebied een bedrijfbestemming met een specifieke aanduiding toe, waardoor de bedrijven positief waren bestemd.
De regeling van deze plannen wordt in principe grotendeels gerespecteerd, maar aangepast aan de huidige inzichten. Ten eerste wordt er nu gebruik gemaakt van een bedrijvenlijst (staat van bedrijfsactiviteiten) uit 2009 (VNG, Bedrijven en Milieuzonering). Ten tweede geldt dat nu via de bestemmingsregels duidelijk wordt welke bedrijven en bedrijfsactiviteiten al dan niet gewenst zijn in plaats van een limitatieve bedrijvenlijst. De bedrijvenlijst geeft immers een indicatie van de inpassing van dat bedrijf in zijn omgeving. Sturing vindt plaats via de bestemmingsregels.
Toegestane bedrijven
De vigerende plannen wijken onderling in beperkte mate af van bedrijven die zijn toegestaan. Over het algemeen laten de vigerende bestemmingsplannen de volgende bedrijven toe: nijverheids-, ambachtelijke, handels- en dienstverlenende bedrijven. Dit wordt nu weer toegestaan. Volumineuze detailhandel is in de meeste plannen alleen via een wijzigingsbevoegdheid toegestaan (zonder duidelijke objectieve criteria) of alleen daar waar een specifieke aanduiding is opgenomen. In het vigerende plan wordt perifere detailhandel direct toegestaan. Hierbij geldt wel dat er voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein aanwezig moet zijn. Dit is in de regels vastgelegd.
De volgende bedrijven zijn expliciet niet toegestaan: (grootschalige) detailhandel, met uitzondering van detailhandel in ter plaatse geheel of gedeeltelijk gemaakte goederen en aanverwante artikelen en onder voorwaarden, grote lawaaimakers. Dit wordt overgenomen in het onderhavige plan. De kampeerwinkel (deels grootschalige detailhandel) aan de Harderwijkerweg wordt positief bestemd. Daarbij worden aanvullend zelfstandige kantoren, m.e.r.-(beoordelings)plichtige bedrijven, vuurwerkbedrijven, en Bevi-bedrijven uitgesloten. Wanneer de gemeente desondanks in de toekomst dit soort bedrijven op Veldzicht wil toestaan zal een aparte planologische procedure moeten worden gevolgd.
Bebouwingsregels
De bestaande bebouwingspercentages en bouwhoogtes worden in het nieuwe plan gerespecteerd. Dit geldt niet voor een klein gedeelte van het perceel Tolweg 13, waar nu een maximale bouwhoogte van 15 meter is toegestaan, terwijl op de rest van het perceel 10 meter het maximum is. Deze bouwhoogte is niet gebruikt. Hier wordt de maximale bouwhoogte weer in overeenstemming gebracht met de rest van het perceel en aangepast in 10 meter.
Bedrijfswoningen
De vigerende bestemmingsplannen staan bedrijfswoningen toe, met maximaal 1 bedrijfswoning per bedrijf. Via een vrijstelling (nu afwijking) was een tweede bedrijfswoning onder voorwaarden mogelijk. Vanwege provinciaal beleid zijn nieuwe bedrijfswoningen op bedrijventerreinen niet meer toegestaan. De bestaande bedrijfswoningen worden daarom positief bestemd, waarbij de vigerende bouwmogelijkheden zijn gerespecteerd.
Woningen
De bestaande woningen in het plangebied krijgen net als in de vigerende bestemmingsplan de bestemming Wonen. Hierbij geldt dat op het perceel Harderwijkerweg 169 momenteel een orthodontiepraktijk is gevestigd. Deze krijgt een aanduiding waardoor deze praktijk is toegestaan. Het pand behoud tevens de woonbestemming.
Hoenderweg 2a
De noodwoning aan de Hoenderweg 2a (voormalig adres Prins Hendriklaan 26), Deze woning is gelegen achter een rij woningen aan de Hoenderweg en Prins Hendriklaan. Die woningen zijn mogelijk gemaakt met bestemmingsplan wijziging nummer 5 bestemmingsplan Veldzicht, vastgesteld 26 maart 1987. Ten tijde van de procedure voor dit bestemmingsplan is vastgesteld, dat de woning Hoenderweg 2/Prins Hendriklaan 26 bewoond is en onder het overgangsrecht valt. Deze woning is toen wederom onder het overgangsrecht gebracht en is nu gelegen in de bestemming 'Erven.
De noodwoning werd al voor het van kracht worden van het geldende bestemmingsplan bewoond, en wordt nog steeds bewoond. De noodwoning voldoet daardoor aan de definitie van noodwoning zoals gesteld in de concept “Beleidsnotitie noodwoningen 2013” (hierna te noemen: Beleidsnotitie noodwoningen, zie bijlage 1) van de gemeente Ermelo. Zodoende dient de noodwoning aan de hand van deze notitie beoordeeld te worden.
De woning heeft een eigen oprit en een eigen erf en tuin. De woning is gelegen achter de woningen aan de Prins Hendriklaan, Hoenderweg en de nieuw te bouwen woningen op het Trefpunt (Amaliahof). Vooral deze ligging achter woningen wordt stedenbouwkundig zeer ongunstig gevonden. Dit is de reden om de woningen behoudend te bestemmen.
Conclusie: Gelet op de uitgangspunten van de “Beleidsnotitie noodwoningen” vastgesteld door de Raad op de vergadering van 28 oktober 2004 dient deze opstal behoudend te worden bestemd.
Hoenderweg 6
Aan de Hoenderweg 6 bevind zich een noodwoning. De noodwoning wordt bewoond vanaf 1962. Deze woning is gelegen achter een rij woningen aan de Hoenderweg en Prins Hendriklaan. Deze woningen zijn mogelijk gemaakt met bestemmingsplan wijziging nummer 5 bestemmingsplan Veldzicht, vastgesteld 26 maart 1987.
Ten tijde van de procedure voor dat bestemmingsplan is vastgesteld, dat de woning Hoenderweg 6 bewoond is en onder het overgangsrecht valt. Deze woning is toen wederom onder het overgangsrecht gebracht en is gelegen in de bestemming 'Erven'.
De noodwoning werd al voor het van kracht worden van het geldende bestemmingsplan bewoond, en wordt nog steeds bewoond. De noodwoning voldoet daardoor aan de definitie van noodwoning, zoals gesteld in de “Beleidsnotitie noodwoningen” (zie bijlage 1) van de gemeente Ermelo. Zodoende dient de noodwoning aan de hand van deze notitie beoordeeld te worden.
De woning heeft een eigen oprit en een eigen erf en tuin. De woning is gelegen achter de woningen aan de Prins Hendriklaan, Hoenderweg en de nieuw te bouwen woningen op het Trefpunt (Amaliahof). Vooral deze ligging achter woningen wordt stedenbouwkundig zeer ongunstig gevonden. Dit is de reden om de woningen behoudend te bestemmen.
Conclusie: Gelet op de uitgangspunten van de “Beleidsnotitie noodwoningen” vastgesteld door de Raad op de vergadering van 28 oktober 2004 dient deze opstal behoudend te worden bestemd.
Fokko Kortlanglaan 162a
De woning Fokko Kortlanglaan 162a betreft een voormalig agrarische opstal. Deze is bewoond geraakt als noodwoning. De woning is vanaf 1972 onophoudelijk bewoond geweest.
De woning heeft een eigen erf en tuin en heeft een eigen oprit vanaf de Fokko Kortlanglaan. De woning ligt schuin achter/tussen de naastgelegen woningen aan de Fokko Kortlanglaan. De woning heeft geen relatie meer met het naastgelegen voormalig agrarische bedrijf.
Conclusie: Gelet op de uitgangspunten van de “Beleidsnotitie noodwoningen” (zie bijlage 1) vastgesteld door de Raad op de vergadering van 28 oktober 2004 is besloten om een woonbestemming met bouwvlak toe te kennen aan het perceel.
Fokko Kortlanglaan 188
De woning Fokko Kortlanglaan 188 betreft een tweetal voormalige agrarische opfokstallen welke bewoond zijn geraakt als noodwoning. Tussen 1995 en 1999 is dit object beoordeeld op het bestaan van objectgebonden overgangsrecht. Voor dit object is toen overgangsrecht aangetoond.
Volgens het GBA is de woning tot januari 2009 bewoond geweest. Vanaf deze datum heeft er niemand meer ingeschreven gestaan op dit adres. Het object wordt sindsdien gebruikt voor het huisvesten van arbeidsmigranten afkomstig uit midden- en oost Europa.
De woning heeft een eigen toegangsweg, erf en tuin.
De ligging van de woning onder de elektromagnetische zone van de ter plaatse aanwezige hoogspanningsmasten wordt planologisch als ongunstig gezien. Het Ministerie van I&M (toen nog Ministerie I&M) adviseert gemeenten per brief van 3 oktober 2005 om zo weinig mogelijk nieuwe situaties te creëren, waarbij kinderen langdurig in de nabijheid van hoogspanningslijnen verblijven. Een woning is in dat kader een gevoelige bestemming. Als nieuwe situatie wordt onder andere genoemd een situatie waarin aanpassingen worden gemaakt aan bestaande gevoelige bestemmingen in de nabijheid van hoogspanningslijnen en situaties waarin een niet-gevoelige bestemming in de nabijheid van hoogspanningslijnen zo wordt aangepast dat het een gevoelige bestemming wordt. ( bron: Kennisplatform Elektromagnetische velden).
Feitelijk is de noodwoning echter al jaren aanwezig op deze 'belaste plek'. Met het beperkt bestemmen van de woning wordt er geen feitelijke nieuwe (bouw)mogelijkheid gecreëerd.
Conclusie: Gelet op de uitgangspunten van de “Beleidsnotitie noodwoningen” (zie bijlage 1), vastgesteld door de Raad op de vergadering van 28 oktober 2004, is besloten om een behoudende woonbestemming toe te kennen aan het perceel.
Recreatiewoningen met overgangsrecht voor Permanente bewoning.
Fokko Kortlanglaan 188-1
De woning Fokko Kortlanglaan 188-1 is een recreatiewoning met overgangsrecht. Tussen 1995 en 1999 is dit object beoordeeld op het bestaan van objectgebonden overgangsrecht. Voor dit object is toen overgangsrecht voor wonen aangetoond.
De woning is volgens het GBA tot november 2011 bewoond geweest. Vanaf deze datum heeft er niemand meer ingeschreven staan op dit adres. Indien een woning langer dan 1 jaar niet meer in gebruik geweest is vervalt het overgangsrecht van rechtswege.
Dit is hier niet het geval. De recreatiewoning wordt behoudend bestemd als recreatiewoning waarbij permanente bewoning is toegestaan.
Harderwijkerweg 201a
De noodwoning aan de Harderwijkerweg 201A is een recreatiewoning met overgangsrecht. De recreatiewoning is in eigendom en wordt bewoond. De woning is gelegen in de bestemming Agrarisch. De woning is tussen 1995 en 1999 beoordeeld op het bestaan van objectgebonden overgangsrecht. Dit is toen aangetoond.
De ligging van de woning onder de elektromagnetische zone van de ter plaatse aanwezige hoogspanningsmasten wordt planologisch als ongunstig gezien. Het Ministerie van I&M adviseert gemeenten per brief van 3 oktober 2005 om zo weinig mogelijk nieuwe situaties te creëren waarbij kinderen langdurig in de nabijheid van hoogspanningslijnen verblijven. Een woning is een gevoelige bestemming. Als nieuwe situatie wordt onder andere genoemd een situatie waarin aanpassingen worden gemaakt aan bestaande gevoelige bestemmingen in de nabijheid van hoogspanningslijnen en situaties waarin een niet-gevoelige bestemming in de nabijheid van hoogspanningslijnen zo wordt aangepast dat het een gevoelige bestemming wordt. (bron: Kennisplatform Elektromagnetische velden).
Feitelijk is de noodwoning al jaren aanwezig op deze 'belaste plek'. Met het beperkt bestemmen van de woning wordt er geen feitelijke nieuwe (bouw)mogelijkheid gecreëerd.
Conclusie: Gelet op de uitgangspunten van de “Beleidsnotitie noodwoningen” vastgesteld door de Raad op de vergadering van 28 oktober 2004 en het Advies met betrekking tot hoogspanningslijnen van het Ministerie van I&M dient deze opstal behoudend te worden bestemd. In het kader van de vaststelling van dit bestemmingsplan is besloten voor dit perceel tevens een wijzigingsbevoegdheid op te nemen die de nieuwbouw van een woning mogelijk maakt buiten de elektromagnetische zone van de hoogspanningsmasten, mits onder meer de bestaande woning wordt gesloopt.
Harderwijkerweg 203-34
De noodwoning aan de Harderwijkerweg 203-34 is een recreatiewoning met overgangsrecht. De recreatiewoning wordt bewoond. De woning is gelegen in de bestemming Agrarisch. De woning is tussen 1995 en 1999 beoordeeld op het bestaan van objectgebonden overgangsrecht. Dit is toen aangetoond.
De woning is gelegen in de elektromagnetische zone (tot 0,4 Micro Tesla) van de daar gelegen hoogspanningsleidingen.
De ligging van de woning onder de elektromagnetische zone van de ter plaatse aanwezige hoogspanningsmasten wordt planologisch als ongunstig gezien. Het Ministerie van I&M adviseert gemeenten per brief van 3 oktober 2005 om zo weinig mogelijk nieuwe situaties te creëren waarbij kinderen langdurig in de nabijheid van hoogspanningslijnen verblijven. Een woning is een gevoelige bestemming. Als nieuwe situatie wordt onder andere genoemd een situatie waarin aanpassingen worden gemaakt aan bestaande gevoelige bestemmingen in de nabijheid van hoogspanningslijnen en situaties waarin een niet-gevoelige bestemming in de nabijheid van hoogspanningslijnen zo wordt aangepast dat het een gevoelige bestemming wordt. ( bron: Kennisplatform Elektromagnetische velden).
Feitelijk is de noodwoning echter al jaren aanwezig op deze 'belaste plek'. Ook zijn in de elektromagnetische zone een aantal (bestemde) woningen aanwezig. Met het beperkt bestemmen van de woningen worden er geen feitelijke nieuw (bouw)mogelijkheden gecreëerd.
Conclusie: Gelet op de uitgangspunten van de “Beleidsnotitie noodwoningen” vastgesteld door de Raad op de vergadering van 28 oktober 2004 en het Advies met betrekking tot hoogspanningslijnen van I&M dient deze opstal behoudend te worden bestemd.
Recreatiewoningen
Harderwijkerweg 203-32, 203-57 en 203-67
Deze drie objecten vallen onder het overgangsrecht voor het gebruik als recreatiewoning. Deze woningen zijn in het bestemmingsplan Veldzicht Noord wegbestemd. De recreatiewoningen zijn onder het overgangsrecht altijd in gebruik gebleven als recreatiewoning. Het opnieuw onder het overgangsrecht brengen van deze objecten is op basis van vaste jurisprudentie niet mogelijk. De recreatiewoningen krijgen daarom een behoudende recreatiebestemming.
Kampeerterreinen
Kampeerterreinen Harderwijkerweg 203- ongenummerd.
In het agrarische gebied achter 203 is een agrarisch terrein al sinds 1964 in gebruik als kampeerterrein. Dit terrein is in Veldzicht Noord als agrarisch bestemd. Het gebruik is echter nooit beëindigd. Op dit terrein is om deze reden overgangsrecht ontstaan. Het opnieuw onder het overgangsrecht brengen van dit gebruik is op basis van vaste jurisprudentie niet meer mogelijk. De betreffende terreinen krijgen daarom binnen de bestemming 'Agrarisch' de aanduiding 'kampeerterrein'. De aanwezige stacaravans worden eveneens behoudend bestemd. Nieuwe stacaravans worden niet toegestaan.
Voormalige agrarische bedrijven / gronden
Fokko Kortlanglaan 162
De gronden langs de Fokko Kortlanglaan kenden overwegend een agrarische bestemming. Hierbij geldt dat de pluimveehouderij op nummer 162 niet meer aanwezig is. In de voormalige bedrijfsgebouwen vindt opslag plaats, waaronder caravans. Dit perceel krijgt een bedrijfsbestemming, waarbij de gronden / opstallen mogen worden gebruik voor inpandige opslag binnen de bebouwing. Daarnaast zijn bedrijven in de milieucategorie 1 en 2 toegestaan.
Aangezien de agrarische activiteiten grotendeels (waar relevant) zijn beëindigd, zijn de vigerende vrijstellingsmogelijkheden ten aanzien het vergroten van het agrarisch bouwvlak, toevoegen bedrijfswoningen en vergroten van de toegestane hoogte van silo's niet overgenomen.
Fokko Kortlanglaan 174
Het voormalige agrarisch perceel met een bedrijfswoning krijgt conform de bestaande situatie een bedrijfsbestemming waar een hovenier is toegestaan. Daarnaast zijn bedrijven in de milieucategorie 1 en 2 toegestaan. De bedrijfswoning blijft toegestaan.
Hoogspanningsverbinding
In de vigerende bestemmingsplannen kennen de hoogspanningsverbindingen een belemmeringenstrook van 35 meter. Conform de huidige regelgeving is dit aangepast in twee keer 22,50 meter (zakelijk rechtstrook). Dit geldt voor beide hoogspanningslijnen.
Wegen
In de vigerende bestemmingsplannen was voor diverse wegen binnen het plangebied het profiel vastgelegd, waarbij ook de bermen waren aangegeven. In het onderhavige plan wordt aan het gehele wegprofiel de bestemming wegen gegeven, waarbij ook groenvoorzieningen zijn toegestaan. Op deze wijze kan de beoogde herstructurering van de wegen in het zuidelijk deel binnen de huidige ruimte plaatsvinden.