direct naar inhoud van 5.2 Bestemmingsregels
Plan: Centrum Epe
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0232.EPE015CentrumEpe-VBP2

5.2 Bestemmingsregels

Bestemming “Bedrijf”

De bedrijfsbestemming is toegekend aan de in het plangebied voorkomende bedrijven. Op het hoveniersbedrijf na vallen alle bedrijven binnen categorie 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Voor het hoveniersbedrijf aan de Van der Zelmstraat is gewerkt met een aanduiding die het specifieke (categorie 3.1) bedrijf toelaat. Andere bedrijven in categorie 2 zijn algemeen toelaatbaar op deze locatie.

Hoofdregel is dat alle gebouwen binnen het bouwvlak moeten worden opgericht. De toegestane hoogte is steeds aangegeven op de verbeelding. Bedrijfswoningen zijn uitsluitend toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning'.

Bestemming “Detailhandel”

Het centrum van Epe heeft een kernwinkelgebied, waar zich veel winkels bevinden. Boven deze detailhandel bevinden zich veelal woningen. Het kernwinkelgebied omvat het gebied rond de Hoofdstraat en de Markt. Ter plaatse streeft de gemeente Epe naar concentratie van detailhandel.

De bestaande winkels in het kernwinkelgebied zijn in dit kader voorzien van de bestemming “Detailhandel”, waardoor ter plaatse niet zomaar een functiewijziging kan plaatsvinden. De bovenverdiepingen van panden met de bestemming Detailhandel zijn bestemd voor het bestaande aantal woningen. Bestaande afwijkende functies op de begane grond of de verdieping zijn specifiek aangeduid (waaronder horecavestigingen) of benoemd in de planregels.

Door ruime bouwvlakken wordt binnen de bestemming Detailhandel ruimte geboden aan geringe uitbreidingen. De gebouwen moeten binnen het bouwvlak worden gerealiseerd. De toegestane hoogte is steeds aangegeven op de verbeelding. Een uitzondering wordt gevormd door de gronden met de aanduiding 'erf', hier is beperkte bebouwing buiten het bouwvlak mogelijk.

Met een wijzigingsbevoegdheid is de vestiging van nieuwe horecabedrijven aan het de Markt, conform de structuurvisie, mogelijk gemaakt.

Ter hoogte van de Brinklaan 8-10 is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de bestemming te wijzigen naar 'Wonen', 'Tuin' en 'Verkeer' als de bedrijfsactiviteiten ter plaatse volledig zijn beëindigd.

Bestemming "Dienstverlening"

Buiten het centrum zijn enkele bedrijven gevestigd op het gebied van dienstverlening. Voor deze bedrijven is dan ook de bestemming "Dienstverlening" opgenomen.

Bestemmingen “Gemengd” en “Maatschappelijk”

Naast het kernwinkelgebied kent het centrum van Epe ook enkele aanloopstraten. De functies die ter plaatse veelvuldig voorkomen zijn dienstverlenende en maatschappelijke functies. Ze zijn met onderhavig bestemmingsplan bestemd als “Gemengd”. Binnen deze bestemming wordt ruimte geboden aan een beperkte en passende functiewisseling. In verband met de wens tot concentratie van detailhandel in het kernwinkelgebied is een uitbreiding van detailhandel in deze aanloopstraten namelijk niet gewenst. De bestaande horecavestigingen zijn aangeduid. Ter plaatse van het beoogde horecaplein aan de Markt is middels een afwijkingsbevoegdheid nieuwe horeca toegestaan.

Door ruime bouwvlakken binnen de bestemming Gemengd, wordt ruimte geboden aan geringe uitbreidingen. De verdiepingen boven de gemengde functies zijn bestemd voor het bestaande aantal woningen. De gebouwen moeten binnen het bouwvlak worden gerealiseerd. De toegestane hoogte is steeds aangegeven op de verbeelding.

Omvangrijke maatschappelijke functies, waaronder scholen, zijn voorzien van een bestemming “Maatschappelijk”. Gezien het omvangrijke karakter van deze voorzieningen is het toestaan van een andere functie ter plaatse niet gewenst. Hoofdregel is dat alle gebouwen binnen het bouwvlak moeten worden opgericht. De toegestane hoogte is steeds aangegeven op de verbeelding.

Ook bij deze bestemming wordt gewerkt met de aanduiding 'erf' waar bebouwing buiten het bouwvlak mogelijk is.

Bestemming “Groen”

Deze bestemming laat groenvoorzieningen, plantsoenen en bijbehorende voorzieningen

in de zin van paden, speelvoorzieningen etcetera toe. Ook voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding zijn hier toegelaten.

Bestemming “Horeca”

De binnen de kern aanwezige horeca (restaurants, cafés en dergelijke) die niet gelegen zijn binnen de bestemming Detailhandel of Gemengd zijn als zodanig bestemd, waarbij zware horeca is uitgesloten. Hetzelfde geldt voor de geplande horeca in het oude gemeentehuis. Hoofdregel is dat alle gebouwen binnen het bouwvlak moeten worden opgericht. De toegestane hoogte is steeds aangegeven op de verbeelding.

Bij het oude gemeentehuis is tevens een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om een eventuele doorsteek voor verkeer te realiseren.

Bestemming “Tuin”

Gronden bij woningen, die in beginsel vrij van bebouwing dienen te blijven, hebben de bestemming “Tuin” toegewezen gekregen. De bestemming maakt deel uit van de overige

tot een bouwperceel behorende gronden, hetgeen relevant is bij de berekening van de bebouwingspercentages.

Bestemming “Verkeer”

Deze bestemming heeft betrekking op de in het plangebied voorkomende dan wel daarvoor aangewezen verblijfs- en verkeersvoorzieningen.

Bestemming “Wonen”

Deze bestemming omvat alle vormen van wonen buiten de bestemmingen Detailhandel en Gemengd. Door middel van aanduidingen is de specifieke bebouwingskarakteristiek (als aaneengebouwd en gestapeld) bepaald, alsmede de goot- en bouwhoogte. De woningen die een gesloten bebouwingsbeeld vormen in het straatbeeld zijn aangeduid met "aaneengebouwd". De te realiseren oppervlakte aan aanbouwen, uitbouwen en bijgebouwen is gemaximeerd, zowel in aantal m2 als ten opzichte van de grootte van het perceel door middel van een bebouwingspercentage. Een maximum aantal m2 zet een rem op de bouwmogelijkheden bij grote percelen en een maximum bebouwingspercentage zet een rem op de bouwmogelijkheden bij kleine percelen.

Binnen het bouwvlak mogen zowel hoofdgebouwen als aanbouwen, uitbouwen en bijgebouwen worden opgericht, mits een bepaalde afstand tot de zijdelingse perceelgrens in acht wordt genomen tenzij in de perceelgrens wordt gebouwd. Aanbouwen, uitbouwen en bijgebouwen mogen ook buiten het bouwvlak worden gerealiseerd.

Verder is van belang dat de mogelijkheid tot woningsplitsing is verwerkt in de regels. Middels de hiertoe opgenomen afwijkingsbepaling is het mogelijk om twee huishoudens in één woning te vestigen. Belangrijk is dat de verschijningsvorm van het woonhuis gehandhaafd dient te blijven. De regeling voorziet dus niet in mogelijkheden voor een uitgebreide uitpandige verbouwing.

Bestemmingen Waarde- Archeologie-1 en Waarde-Archeologie-2

Deze dubbelbestemmingen zijn van toepassing vanwege de archeologische verwachtingswaarde in het plangebied. De regeling bevat een bouwverbod waarvan afgeweken kan worden indien aan het behoud van de archeologische waarden geen onevenredige afbreuk wordt gedaan. Uitgangspunt is dat met een rapportage inzichtelijk wordt gemaakt of al dan niet sprake is van de aanwezigheid van archeologische waarden. Eveneens is ter bescherming van de eventueel aanwezige waarden een omgevingsvergunningenstelsel voor werken en werkzaamheden (aanlegvergunning) opgenomen. Onder meer voor het uitvoeren van grondbewerkingen dieper dan 30 cm en groter dan 100 m2 (Waarde Archeologie - 1) of 1.000 m2 (Waarde Archeologie - 2).