direct naar inhoud van 4.5 Archeologie
Plan: Centrum Epe
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0232.EPE015CentrumEpe-VBP2

4.5 Archeologie

Beleidskader

De gemeente Epe heeft een archeologisch beleid en beleidsinstrumenten ontwikkeld (vastgesteld in 2010), waarmee een tijdige en volwaardige inbreng van archeologische belangen bij ruimtelijke ontwikkelingen is gewaarborgd. Ook worden bestemmingsplannen voorzien van een archeologieparagraaf. Meer specifiek is het doel van het voorgenomen archeologisch beleid (1) te zorgen voor het behoud van archeologische waarden ter plaatse in de bodem; (2) te zorgen voor de documentatie van archeologische waarden indien behoud ter plaatse niet mogelijk is; (3) te zorgen dat de resultaten van het archeologisch onderzoek bereikbaar en kenbaar zijn voor derden.

Het bovenstaande sluit aan op en komt mede voort uit het rijksbeleid en het provinciale beleid dat naar aanleiding van het Europese Verdrag van Malta is ontwikkeld en dat aansluit bij de Wet op de archeologische monumentenzorg (Wamz 2007). Belangrijk gemeentelijk toetsinstrument is de Archeologische Verwachtingskaart.

Het vaststellen, waarderen en documenteren van archeologische waarden vindt binnen de archeologische monumentenzorg gefaseerd plaats. Na een bureauonderzoek kan het nodig zijn een archeologische inventarisatie in het veld uit te voeren. De resultaten van de inventarisatie kunnen vervolgens leiden tot een aanvullend archeologisch onderzoek. De resultaten van laatstgenoemd onderzoek vormen het uitgangspunt bij de keuze om een vindplaats te behouden, op te graven, waarnemingen uit te voeren tijdens het bouwproject of geen verdere stappen te ondernemen.

Onderzoek

Onderzoeksbureau Vestigia heeft in opdracht van de gemeente Epe onderzoek gedaan naar de archeologische verwachtingswaarde in het centrum van Epe. Op basis van de Archeologische Verwachtingskaart (AV-kaart) moet er in ieder geval een dubbelbestemming Waarde - Archeologie in het bestemmingsplan worden opgenomen. Onderzocht is of de AV-kaart daarvoor voldoende informatie biedt. Dit blijkt niet het geval te zijn, waarna Vestigia de AV-kaart heeft aangescherpt.

De aangescherpte AV-kaart laat drie verschillende verwachtingwaarden zien:

Categorie 1 - Historische kern

Categorie 2 - Hoge verwachting

Categorie 3 - Middelhoge verwachting

afbeelding "i_NL.IMRO.0232.EPE015CentrumEpe-VBP2_0008.png"

Figuur 4.1 Archeologische verwachtingskaart Centrum Epe

In dit bestemmingsplan zijn deze categoriën met het achterliggende beleid vertaald naar de dubbelbestemmingen Waarde-Archeologie - 1 en -2. De gronden met de waarden historische kern en hoge verwachting zijn bestemd met de bestemming Waarde - Archeologie - 1.

Voor de gronden geldt dat bij het realiseren van bouwwerken, het uitvoeren van werken

en werkzaamheden en het slopen met een omvang groter dan 100 m2 en dieper dan 30

centimeter aangetoond moet worden in hoeverre de mogelijk aanwezige archeologische

waarden zijn gewaarborgd. Voor de dubbelbestemming Waarde-Archeologie -2(opgenomen voor de gronden met een middelhoge verwachtingswaarde) geldt diezelfde verplichting met dien verstande dat hier een oppervlakte van 1.000 m2 geldt. Op deze wijze zijn de mogelijk in het plangebied aanwezige archeologische waarden planologisch beschermd.