direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Centrum Epe
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0232.EPE015CentrumEpe-VBP1

3.3 Gemeentelijk beleid

Ruimtelijk structuurplan

Het Ruimtelijk structuurplan schetst het ruimtelijk ontwikkelingskader voor de gemeente Epe voor de komende 10 jaar. Het vormt hiermee de 'ruimtelijke vertaalslag' van de 'Toekomstvisie Epe 2010', die de Raad op 20 maart 2003 heeft vastgesteld. Het structuurplan geeft een visie op de ontwikkeling van de woonkernen en het landelijk gebied.

Toekomstvisie 2010

In de Toekomstvisie 2010 zijn enkele onderwerpen benoemd. Voor onderhavig bestemmingsplan zijn met name de volgende onderwerpen van belang:

  • verjongen en vergrijzing: Epe moet sterk verjongen door behoud van woonmogelijkheden (starters), voorzieningen en werkgelegenheid. Ook is er aandacht voor ouderen door toename van het aantal seniorenwoningen en (zorg-)voorzieningen;
  • voorzieningen en kernen: in iedere kern moeten winkels, sport- en welzijnsvoorzieningen tot een minimaal basisniveau in stand worden gehouden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0232.EPE015CentrumEpe-VBP1_0006.png"  
afbeelding "i_NL.IMRO.0232.EPE015CentrumEpe-VBP1_0007.png"  

Figuur 3.1 Ruimtelijk structuurplan

Woningbehoefte

In de komende tien jaar zal de gemeente Epe te maken krijgen met een geringe terugloop van de bevolking. Hiernaast is sprake van een verder gaande vergrijzing en verkleining van de huishoudensgrootte waardoor nog wel behoefte is aan woningen (vraaggericht bouwen). Geconstateerd wordt dat het aanbod aan woningen niet aansluit bij de vraag vanuit starters. Er ligt een duidelijke opgave voor zowel dure als goedkope meergezinswoningen (appartementen), in zowel de koop- als de huursector.

Visie Epe

De visie op de kern Epe is verdeeld in verschillende onderdelen. Voor het centrum bestaat de wens om deze te versterken. Versterking bestaat uit het opwaarderen van de buitenruimte en het versterken van de parken in het centrum. Daarnaast dient het gemeentehuis te worden geintegreerd met het centrum. Verder wordt het winkelcentrum Marktwand gerevitaliseerd waarbij ruimte ontstaat voor een groter bouwvolume. Dit biedt tevens ruimte voor nieuwe woonfuncties voor jongeren en senioren.

Structuurvisie Centrum Epe

Het hiervoor beschreven structuurplan is voor het centrum van Epe verder uitgewerkt in de Structuurvisie Centrum Epe. De structuurvisie bestaat uit tweel delen, deel A en deel B. In deel A wordt de ambitie en de hoofdlijnen op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van het centrumgebied beschreven. Dit is vertaald in een structuurvisiekaart. Daarnaast wordt in dit deel de beoogde projecten en de financiële haalbaarheid beschreven. Deel B gaat verder in op deelonderwerpen, zoals groen en verkeer. De doelstellingen uit de structuurvisie zijn beschreven in hoofdstuk 2.

Woonvisie 2005-2015

De woonvisie geeft de ambities weer voor het gewenste kwantitatieve en kwalitatieve woonprogramma van 2005 tot 2015 en zal richtinggevend zijn bij het maken van prestatieafspraken met de woningcorporatie. De woonvisie geldt als een richtinggevend beleidskader en heeft een nauwe relatie met het ruimtelijk structuurplan.

Centraal in de woonvisie staat dat de gemeente Epe zich erop richt om de samenstelling en de kwaliteit van de woningvoorraad en de woon- en leefomgeving zoveel mogelijk af te stemmen op de wensen van de burgers. Het Eper woonbeleid is gericht op zowel de bestaande situatie (oplossen fricties vraag-aanbod) alsmede naar de toekomst (antwoord op trends en ontwikkelingen). De opdracht voor de gemeente Epe is het realiseren van voldoende woningen afgestemd op de plaatselijke behoefte, de bestaande tekorten wegwerken en invulling geven aan woningbouwlocaties. De specifieke doelgroepen zijn, op basis van de toekomstvisie en het lokaal sociaal beleidskader: jeugd/jongeren (starters) en ouderen.

De opgave voor de gemeente Epe ligt onder meer in het segment dure meergezinskoopwoningen (appartementen). Voor de huursector geldt een forse bouwopgave in de middeldure huur om zo doorstroming te creëren.

De woonvisie is inmiddels enigszins achterhaald en ingehaald door het beleid zoals neergelegd in het Kwalitatief Woningbouw Programma 3 (KWP3). De gemeentelijke woonvisie wordt in 2012 geactualiseerd.

Welstandsnota

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 31 augustus 2006 de welstandsnota gemeente Epe vastgesteld. Voor het hele grondgebied van Epe geldt in beginsel welstandsniveau 3. Waardevolle en beeldbepalende structuren kennen een bescherming conform welstandsniveau 1. In de welstandsnota worden onder meer gebiedsgerichte criteria omschreven. Onderhavig plangebied is volledig gelegen binnen het deelgebied “Dorp Epe”.

Epe is verder onderverdeeld in verschillende gebieden, passend bij de aldaar voorkomende bebouwing. De belangrijkste gebiedstypen die in het plangebied van dit bestemmingsplan vallen zijn:

- historische dorpsgebieden (organisch gegroeid);

- parkachtige woongebieden;

- woonwijken in traditionele blokverkaveling.