Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: 1e partiële herziening bestemmingsplan 't Harde 2009 (veegplan)
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0230.PH1THARDEVEEG-VST1

Toelichting

1 Inleiding
 
1.1 Aanleiding tot herziening bestemmingsplan
 
Op 31 januari 2011 is het bestemmingsplan ’t Harde 2009 vastgesteld. Nadien zijn nog een herzieningsplan en drie wijzigingsplannen vastgesteld:
 
- wijzigingsplan t.b.v. een gasleidingsectie van de Gasunie, vastgesteld 17 januari 2012;
 
- wijzigingsplan t.b.v. inpassing reconstructie Eperweg (N309), vastgesteld 7 januari 2014;
 
- bestemmingsplan Eperweg 83/Spoorstraat 1, vastgesteld 29 juni 2015;
 
- wijzigingsplan t.b.v. een woning op perceel Singel 19 te 't Harde, vastgesteld 31 oktober 2017.
 
Voorts is omgevingsvergunning verleend voor het bouwen van:
- twee-onder-éénkapwoningen Parkweg 39-41 (d.d. 18-04-2012;
- vijf-onder-éénkapwoningen Vale Ouwepad (d.d. 28-05-2013).
 
In de planregeling van bestemmingsplan ’t Harde 2009 komen enige juridische onvolkomenheden en omissies voor en is het nieuwe parkeerbeleid nog niet opgenomen. Met het nu opgestelde plan worden de meest noodzakelijke aanpassingen doorgevoerd.
 
Het plangebied is gelijk aan het plangebied van het (moeder)bestemmingsplan ’t Harde 2009 met uitsluiting van de plangebieden Eperweg 83/Spoorstraat 1, “Centrum ‘t Harde” (vastgesteld 27 november 2011) en Singel 19 (vastgesteld 31 oktober 2017). Voor die gebieden blijven de separaat vastgestelde plannen gelden omdat de daarin opgenomen regelingen voor die gebieden heel specifiek zijn en afwijken van de in het moederplan ‘t Harde 2009 opgenomen regelingen. Voor zover nodig worden die plangebieden voor de noodzakelijke vastlegging van de parkeerregeling meegenomen in het Parapluplan Parkeren.  
1.2 Inhoudelijk
 
Dit herzieningsplan betreft een gedeeltelijke herziening van de bestemmingsplannen. Dat wil zeggen dat die plannen van kracht blijven, maar dat hierop met de regels en de verbeelding van dit herzieningsplan aanpassingen worden doorgevoerd. De aanpassingen betreffen onder meer het herstel van onduidelijkheden of onvolkomenheden in de regels en/of de verbeelding, aanpassing van verouderde teksten en aanduidingen, aanpassingen die de juridische regeling in overeenstemming brengen met de feitelijke situatie en de vastlegging van parkeerregels.
 
De vermeldenswaardige aanpassingen zijn de volgende: 
  • In het nu geldende plan wordt voor de parkeerregeling verwezen naar de Bouwverordening. De stedenbouwkundige bepalingen (waar onder parkeerregelingen) uit de Bouwverordening komen te vervallen en dat noodzaakt tot opneming van een gemeentelijke parkeerregeling (conform de Parkeernota) in het bestemmingsplan.
  • In de Wet ruimtelijke ordening is vastgelegd dat ruimtelijke plannen digitaal uitwisselbaar en raadpleegbaar moeten zijn. Om dat mogelijk te maken zijn afspraken gemaakt: RO Standaarden. Met de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP) worden instructies gegeven hoe bestemmingen en aanduidingen moeten worden vastgelegd. Met dit veegplan worden noodzakelijke aanpassingen doorgevoerd.
  • Enkele begrippen in de regels worden aangepast naar aanleiding van nieuwe inzichten, werkbaarheid en/of leesbaarheid.
  • Redactionele aanpassingen van bestemmingsomschrijvingen, bouwregels en afwijkingsregels. Bij diverse bestemmingen opgenomen afwijkings- en gebruiksregels worden nu centraal vastgelegd in Hoofdstuk 3 Algemene regels.
  • Vastlegging van archeologische (verwachtings)waarden conform de gemeentelijke archeologische beleidskaart.
 
Regels en leesbaarheid veegplan
Met het oog op de samenhang en de leesbaarheid zijn de regels volledig uit het (moeder)bestemmingsplan 't Harde 2009 overgenomen. Door middel van doorhalingen is aangegeven welke regelingen met dit herzieningsplan komen te vervallen. De nieuwe/vervangende teksten/redacties zijn vet aangegeven en betreffen dus de aanpassingen.  
 
Juridische aspecten
De regels van dit bestemmingsplan vervangen integraal de regels van het bestemmingsplan ‘t Harde 2009 en de in 1.1 genoemde wijzigingsplannen. De regels moeten dus in samenhang met de verbeelding van die plannen worden gelezen.
 
Uitvoerbaarheid
Dit plan is vooral opgesteld om onvolkomenheden te repareren en om gevolg te kunnen geven aan de wetswijziging die tot gevolg heeft dat een bestemmingsplan in zijn eigen parkeerregeling moet voorzien.
Het plan is daarmee van dien aard dat uitvoerbaarheidsaspecten als milieu (milieuzonering, bodemkwaliteit, luchtkwaliteit, geluid, externe veiligheid), watertoets, flora en fauna, cultuurhistorie en economische uitvoerbaarheid niet in het geding zijn.
1.3 Procedure
 
Bij zogenaamde veegplannen kan de inspraakprocedure worden overgeslagen, omdat sprake is van ondergeschikte aanpassingen. Het plan is in het kader van het overleg onder meer aangeboden aan de provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe en het wijkcomité 't Harde. Uit het gevoerde vooroverleg zijn geen op- en/of aanmerkingen gekomen die hebben geresulteerd in een aanpassing van het voorontwerp.
 
Bij brief van 18 januari 2018 (2018-000368) deelt de Provincie Gelderland mee dat geconstateerd is dat in het voorontwerp geen provinciale belangen aan de orde zijn en dat er geen reden is om over dit plan advies uit te brengen. De Beleidscommissie Monumentenzorg heeft in haar vergadering van 23 januari 2018 kennis genomen van het plan en heeft geen op- en/of aanmerkingen.
 
Tijdens de vooroverlegperiode is geconstateerd dat de verbeelding ter plaatse van de woonpercelen Munnikenweg 45 en 47 aanpassing behoeft omdat ter plaatse 'particuliere gronden' zijn bestemd voor verkeersdoeleinden.
 
Het ontwerp van dit bestemmingsplan wordt conform het bepaalde in de Wet ruimtelijke ordening en de Algemene wet bestuursrecht voor de zienswijzenprocedure ter inzage gelegd. Door een ieder kunnen binnen de aangegeven termijn zienswijzen bij de gemeenteraad naar voren worden gebracht omtrent de met dit herzieningsplan door te voeren aanpassingen. Vervolgens wordt de herziening ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.