De Woonvisie 2008 – 2012 is in november 2008 vastgesteld door de gemeenteraad van Elburg. Op 7 april 2009 heeft het college het uitvoeringsplan van de Woonvisie vastgesteld. De Woonvisie richt zich met name op de realisatie van huisvesting voor starters en ouderen in de gemeente Elburg. Het bouwen van voldoende goedkope koop- en huurwoningen is hierbij een belangrijke voorwaarde. Voor de oudere inwoners van de gemeente richt de Woonvisie zich vooral op geschikte woningen, namelijk levensloopbestendige of nul-treden woningen.
In het plan zijn 4 sociale koopwoningen opgenomen. Daarnaast zijn er 4 woningen in een gemiddelde prijscategorie en 3 dure woningen beoogd. De sociale koopwoningen hebben een vraagprijs van maximaal € 170.000. Vier van de 11 woningen zijn in de goedkope klasse beoogd. Dit is in overeenstemming met het beleid uit de Woonvisie van de gemeente Elburg.
Toekomstvisie Elburg 2020
Hoe ziet de gemeente zichzelf in 2020? Elburg is nog steeds in ontwikkeling. Om de ontwikkeling in goede banen te leiden heeft de gemeenteraad van Elburg op 23 november 2009 een toekomstvisie vastgesteld. Op basis van deze visie kan de raad richtinggevende beslissingen nemen voor de lange termijn. In de visie worden voor 2020 duurzame en vitale kernwaarden genoemd, onder andere; kwaliteit in wonen en leefomgeving, kleinschalige en menselijke maat en ontplooiingsruimte voor jong en oud.
De toekomstvisie van de gemeente Elburg is in de structuurvisie ruimtelijk vertaald. De structuurvisie bevat een leidend kader waaraan de ontwikkeling kan worden getoetst.
Structuurvisie Gemeente Elburg 2030
Met de Structuurvisie Gemeente Elburg 2030, vastgesteld door de raad op 24 september jl., geeft de gemeente Elburg haar visie op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling voor het gehele gemeentelijk grondgebied voor de periode tot 2020, met een doorkijk naar 2030. De ambities van de gemeente Elburg rondom de functies wonen, economie, mobiliteit, welzijn, groen en water binnen de bebouwde kom, landschap en natuur, recreatie, cultuur, milieu en duurzaamheid zijn hierin in samenhang gebracht, voor zover deze betrekking hebben op de ruimtelijke structuur van de kernen en het buitengebied. De visie biedt hiermee één actueel ruimtelijk kader voor de verschillende beleidsterreinen. Het doel van deze structuurvisie is enerzijds het aangeven van de kaders waarbinnen ontwikkelingen en projecten kunnen plaatsvinden en anderzijds het communiceren van de ambities van de gemeente Elburg aan derden. Ten aanzien van het bebouwd gebied acht de gemeente het van belang dat de verschillende woonkernen kleinschalig van opzet blijven en dat het eigen karakter van de woonkernen wordt behouden en versterkt. Elke kern moet dan ook woonmilieus bieden, die passen bij de eigen identiteit. Voor Doornspijk en de Hoge Enk is de verwevenheid met het agrarische buitengebied uitgangspunt. Waarde wordt gehecht aan het streven dat alle woonvormen aanwezig zijn, voor jong en oud, wonen met of zonder zorg. Wel worden er, naast uitbreidingen, zorgvuldig ingepaste kleinschalige projecten binnen bestaand stedelijk gebied tot stand gebracht door inbreiding, herstructurering en via verkleuring van werklocaties naar woonfuncties. Bij locaties aan de rand van kernen verdient een passende overgang naar het landschap nadrukkelijk aandacht. Daarnaast zijn in het buitengebied kleinschalige rode ontwikkelingen mogelijk (onder andere in de vorm van landgoederen en groene erven), waarvan de opbrengsten moeten bijgedragen aan de gewenste landschapsversterking.
Alle woningbouwontwikkelingen tezamen moeten leiden tot een breed aanbod van verschillende woonmilieus, passend bij de sociale en demografische opbouw van de Elburgse samenleving.
De woningen worden gerealiseerd buiten de bebouwde kom Hoge Enk, maar wel gelijk aansluitend aan de bebouwde kom. Het plangebied kan getypeerd worden als een locatie aan de rand van een kern. Een passende overgang met het omliggende buitengebied verdient daardoor aandacht. Dit is vorm gegeven in de vorm van lintbebouwing langs de bestaande wegenstructuur. Door de verschillende woningtypen wordt voorzien in een mix aan woningen die aansluiten bij de eigen identiteit van de kern Hoge Enk. Het plan is passend binnen de structuurvisie.