Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Elburg en Oostendorp
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0230.BPELBODORP2010-VST1

6.1 Milieuaspecten

 
Milieu is een belangrijke factor in de omgeving. Het bepaald in sterke mate de kwaliteit van wonen en de omgeving. Voor dit bestemmingsplan worden achtereenvolgens de volgende milieuaspecten behandeld: Bedrijven- en milieuzonering, Bodem, Geluid en Geur.
 
Bedrijven- en milieuzonering
In het plangebied zijn enkele bedrijven aanwezig. De meeste van deze bedrijven hebben een milieucategorie 1 of 2. Over het algemeen zijn deze bedrijven goed verenigbaar met de woonfunctie en kunnen deze naast of in woonwijken een plaats hebben. De bedrijven in de categorie 1 en 2 hebben namelijk indicatieve hinderzones van 10 en 30 meter. Er zijn in het plangebied enkele uitzonderingen. Op het bedrijventerrein Oostendorp zijn bedrijven in de categorie 3.1 en 3.2 aanwezig. Deze bedrijven zijn niet wenselijk in een woonwijk, maar hebben op een bedrijventerrein een goede plaats. De bedrijven hebben namelijk indicatieve hinderzones van 50 en 100 meter.
De bedrijven in het plangebied mogen maximaal een milieucategorie 2 hebben. Wanneer de categorie in de bestaande situatie al groter is, dan wordt deze specifiek aangeduid. De achtergrondinformatie hiervoor is te vinden in de bedrijvenlijst  van dit bestemmingsplan en in het door VNG uitgegeven Bedrijven en milieuzonering 2009.
 
Bodem
In dit bestemmingsplan wordt uitgegaan van een te handhaven bestaande situatie. Er mag daarom ook vanuit worden gegaan dat de bestaande bodemkwaliteit voldoende is voor de verschillende functies in het plangebied.
Wanneer in het plangebied nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden, bijvoorbeeld de vervanging van een bestaande woning door een nieuwe woning, dan is het nodig bodemonderzoek te doen. Daarmee kan aangetoond worden dat de bodem voldoende kwaliteit voor de nieuwe functie/bebouwing. Het is dus van belang om bij mogelijke afwijkingen en wijzigingen van het bestemmingsplan aan te tonen dat de bodem een goede kwaliteit heeft. Informatie over het aspect bodem is te vinden op de website www.bodemloket.nl, bij de gemeente Elburg en de provincie Gelderland. De regelgeving van het aspect bodem in ruimtelijke plannen is opgenomen in de Wet Bodembescherming.
 
Geluid
Het aspect geluid is op te delen in verschillende soorten. Voor dit bestemmingsplan kunnen alleen het wegverkeerslawaai en het industrielawaai belemmeringen en beperkingen opleveren. Er zijn immers geen grote vaarroutes en spoorlijnen in de directe omgeving van het plangebied.
 
Wegverkeerslawaai
In en in de directe omgeving van het plangebied zijn wegen die een wettelijke zone hebben. Het gaat daarbij om wegen waar een maximumsnelheid van 50 km/uur of meer toegestaan is. De in de wet opgenomen zones rond deze wegen zijn onderzoekszones. Wanneer nieuwe ontwikkelingen binnen die zones gaan plaatsvinden, moet akoestisch onderzoek worden uitgevoerd. Hierdoor kan duidelijk worden of de nieuwe ontwikkeling geluidhinder kan ervaren van de zoneringsplichtige weg en of wellicht maatregelen nodig zijn. In dit bestemmingsplan levert het aspect wegverkeerslawaai geen belemmeringen en beperkingen op. Het gaat immers om een bestemmingsplan waarin geen sprake is van nieuwe ontwikkelingen.   
 
Industrielawaai
Zoals uit de paragraaf Bedrijven en milieuzonering ook al bleek, zijn in het plangebied hoofdzakelijk bedrijven aanwezig die milieutechnisch gezien goed in een woonomgeving passen. Wanneer wel sprake is van bedrijven met een grotere milieuzonering, worden deze specifiek aangeduid. Het aspect industrielawaai levert voor dit bestemmingsplan geen belemmeringen en beperkingen op. Het gaat immers om een nieuw plan voor een bestaande situatie en er zijn geen gezoneerde bedrijven in het plangebied aanwezig.  
Wanneer in de omgeving van bestaande bedrijven nieuwe ontwikkelingen gaan plaatsvinden, mogen deze niet belemmerend werken ten opzichte van elkaar. De bestaande bedrijvigheid moet behouden kunnen blijven. Daarnaast zijn nieuwe zwaardere bedrijven dan in dit bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt, ook niet wenselijk wanneer deze belemmerend of beperkend werken op de omgeving. De Wet geluidhinder is de basis voor de regelgeving rond het wegverkeerslawaai en het industrielawaai.  
 
Overige geluidbronnen
Sportvoorzieningen, scholen en andere (maatschappelijke) functies kunnen ook een bron van geluid(hinder) zijn. Bij scholen wordt bijvoorbeeld op schoolpleinen tijdens de pauzes veel geluid gemaakt door spelende kinderen. Dit levert echter in het plangebied geen nieuwe belemmeringen en/of beperkingen op, omdat het gaat om bestaande situaties. Pas bij nieuwe ontwikkelingen aan of in de nabijheid van dergelijke functies is het van belang de geluidsproductie ervan in beeld te brengen. Het Activiteitenbesluit is de basis voor de regelgeving rond het geluid van dergelijke functies. 
 
Geur
Het aspect geur wordt in en rond het plangebied hoofdzakelijk bepaald door agrarische bedrijven (veehouderijen). Het gebied rond het plangebied is deels agrarisch in gebruik. In het gebied noordelijk van het plangebied gaat het om weilanden. In het gebied ten zuiden van het plangebied is ook sprake van agrarische bedrijfspercelen.
 
Het aspect geur, met name van agrarische bedrijven, levert geen belemmeringen en beperkingen op voor dit bestemmingsplan. De afstand tussen de bedrijven en het plangebied is ruimer dan de wettelijke afstanden. De wettelijke afstanden zijn onder meer opgenomen in de Wet geurhinder en veehouderij.