Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Elburg en Oostendorp
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0230.BPELBODORP2010-VST1

2.16 Maatschappelijk - Onderwijs

 
Doel
De bestemming "Maatschappelijk - Onderwijs" heeft tot doel de onderwijsvoorzieningen en daarbij horende voorzieningen te behouden.  
 
Functionele mogelijkheden
Binnen de bestemming zijn onderwijsvoorzieningen mogelijk. Vaak worden onderwijsdoelstellingen gecombineerd met kinderopvang. Kinderopvang is daarom in deze bestemming ook mogelijk.
 
Daar waar al een bedrijfswoning is gebouwd, wordt deze specifiek aangeduid. Wanneer geen sprake is van een bedrijfswoning, wordt deze niet bij recht mogelijk gemaakt. Door het tegengaan van (nieuwe) bedrijfswoningen, worden omliggende bedrijven niet in hun bedrijfsvoering beperkt. In de specifieke gebruiksregels is geregeld dat detailhandel en horeca niet toegestaan zijn, behalve wanneer dit ten dienste van de toegestane doeleinden is.
 
Daarnaast gaat het om gebouwen, andere bouwwerken, nutsvoorzieningen, groenvoorzieningen en water, wegen en paden, tuinen, erven en parkeervoorzieningen. Door het toestaan van deze functies is flexibiliteit in het gebruik van de gronden met deze bestemming mogelijk.
  
Bouwmogelijkheden gebouwen en bijbehorende bouwwerken
In het bouwvlak is een percentage opgenomen, dat het maximaal te bebouwen oppervlak aangeeft. Dit geldt voor alle gebouwen en overkappingen die in het bouwvlak mogelijk zijn. Door de maximale oppervlakte te beperken, wordt voorkomen dat te weinig oppervlakte overblijft voor andere bij de functie horende voorzieningen (bijvoorbeeld parkeren). Op de verbeelding van het plan zijn het bouwvlak en de maximale goot- en bouwhoogte aangeduid. De gebouwen en overkappingen moeten binnen het bouwvlak worden gebouwd. Een uitzondering hierop vormen fietsenstallingen met een maximale gezamenlijke oppervlakte van 150 m2. Deze mogen buiten het bouwvlak worden gebouwd.
 
De gebouwen en overkappingen mogen niet groter dan de aangeduide maximale goot- en bouwhoogte. In sommige gevallen is alleen een maximale bouwhoogte opgenomen, hier geldt dus geen maximale goothoogte en is een plat dak toegestaan. Door deze regeling kan het bestaande ruimtelijke beeld behouden blijven.
  
Bouwmogelijkheden bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken 
Voor de bouwmogelijkheden van bedrijfswoningen is niet gerefereerd aan de 'gewone' woningen in het plangebied, maar er is per perceel maatwerk geleverd. Daarbij is uitgegaan van de bestaande maatvoering. De bedrijfswoning moet binnen het bouwvlak en binnen het met 'bedrijfswoning' aangeduide vlak worden gebouwd. Een bedrijfswoning heeft een maximale inhoud van 650 m3. Daarnaast zijn de maximale goot- en/of bouwhoogte op de ruimtelijke verbeelding aangegeven. Voor bijbehorende bouwwerken bij bedrijfswoningen zijn algemene regels opgenomen welke ook terug te vinden zijn de woonbestemmingen.  
 
Bouwmogelijkheden andere bouwwerken
Voor de andere bouwwerken is bij deze bestemming een algemene regeling opgenomen. Daarbij is aangesloten bij een algemene regeling voor bouwmogelijkheden van andere bouwwerken. Ook is aansluiting gezocht bij de mogelijkheden met betrekking tot vergunningvrij bouwen, zoals dit opgenomen is in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en het Besluit omgevingsrecht.
 
Het gaat bij andere bouwwerken in dit geval om erf- en terreinafscheidingen en overige andere bouwwerken. De erf- en terreinafscheidingen mogen voor de voorgevel of een naar de weg gekeerde zijgevel van een hoofdgebouw niet groter zijn dan 1,00 meter. In andere gevallen mag het maximaal 2,00 meter hoog zijn. Dit heeft te maken met het ruimtelijk beeld van het perceel.
 
Overige andere bouwwerken mogen ten hoogste 5,00 meter hoog zijn. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om een kleinschalig bouwwerk als een vlaggenmast. Wanneer een dergelijk bouwwerk 5,00 meter hoog wordt, is de impact op de omgeving klein.