Doel
De bestemming "Maatschappelijk" heeft tot doel algemene maatschappelijke voorzieningen mogelijk te maken en te behouden.
Functionele mogelijkheden
In de bestemming zijn maatschappelijke voorzieningen mogelijk. Daarbij gaat het om algemene maatschappelijke voorzieningen die niet in de andere maatschappelijke bestemmingen mogelijk worden gemaakt.
Wanneer detailhandel en horeca ten dienste staan van de hoofdbestemming, zijn ze ondergeschikt mogelijk binnen de bestemming. Andersoortige detailhandels- en horecafuncties of het volledig gebruik van de gebouwen voor detailhandel en horeca zijn niet toegestaan.
Voor de bestemming zijn, al dan niet ondergeschikt, ook daarbij horende gebouwen, andere bouwwerken, speelvoorzieningen, nutsvoorzieningen, groenvoorzieningen en water, wegen en paden, tuinen, erven en parkeervoorzieningen mogelijk. Door dit toe te staan worden maximale gebruiksmogelijkheden geboden voor de hoofdfunctie.
Bouwmogelijkheden gebouwen en bijbehorende bouwwerken
Binnen de aangeduide bouwvlakken zijn de gebouwen en bijbehorende bouwwerken mogelijk. Voor de bebouwing op het perceel is een maximaal toegestane oppervlakte aangeduid door middel van een percentage (van het bouwvlak). Op sommige plaatsen is voor deze bebouwing een maximale bouwhoogte aangegeven. Hieris een plat dak toegestaan. Op andere plaatsen is zowel een maximale goot- als bouwhoogte aangegeven, daar is een kap verplicht. Het doel hiervan is het bestaande beeld te behouden en nieuwbouw binnen het bestaande beeld mogelijk te maken.
Bouwmogelijkheden andere bouwwerken
Voor de andere bouwwerken is bij deze bestemming een algemene regeling opgenomen. Daarbij is aangesloten bij een algemene regeling voor bouwmogelijkheden van andere bouwwerken. Ook is aansluiting gezocht bij de mogelijkheden met betrekking tot vergunningvrij bouwen, zoals dit opgenomen is in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en het Besluit omgevingsrecht.
Het gaat bij andere bouwwerken in dit geval om erf- en terreinafscheidingen en overige andere bouwwerken.
De erf- en terreinafscheidingen mogen voor de voorgevel of een naar de weg gekeerde zijgevel van een hoofdgebouw ten hoogste 1,00 meter hoog zijn. In andere gevallen mag het maximaal 2,00 meter hoog zijn. Dit heeft te maken met het ruimtelijk beeld van het perceel op zich en het beeld in de omgeving.
Overige andere bouwwerken mogen ten hoogste 5,00 meter hoog zijn. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om een kleinschalig bouwwerk als een vlaggenmast. Wanneer een dergelijk bouwwerk 5,00 meter hoog wordt, is de impact op de omgeving klein.