Direct naar inhoud
Plan:Parapluplan Buitengebied Ede 2020
Status:vastgesteld
Plantype:bestemmingsplan
IMRO-idn:NL.IMRO.0228.BP2020PAPL0002-0301

Planregels Parapluplan Buitengebied 2020

Planregels Parapluplan Buitengebied 2020

HOOFDSTUK 1 Inleidende bepalingen

Artikel 1 Begrippen

Artikel 2 Wijze van meten

HOOFDSTUK 2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Agrarisch

Artikel 4 Bedrijf

Artikel 5 Bos

Artikel 6 Cultuur en Ontspanning

Artikel 7 Detailhandel

Artikel 8 Gemengd - 1

Artikel 9 Gemengd - 3

Artikel 10 Horeca

Artikel 11 Maatschappelijk

Artikel 12 Maatschappelijk - militaire doeleinden

Artikel 13 Recreatie

Artikel 14 Sport

Artikel 15 Wonen

HOOFDSTUK 3 Algemene regels

ARTIKEL 16 Anti-dubbeltelregel

Artikel 17 Algemene afwijkingsregels

Artikel 18 Algemene wijzigingsregels

HOOFDSTUK 4 Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 19 Overgangsrecht

Artikel 20 Slotregel

 

HOOFDSTUK 1 Inleidende bepalingen

 

Artikel 1 Begrippen

 

 

1.1 Toepassingsregeling

De begrippen van dit plan gelden ter aanvulling op of aanpassing van de begrippen

van de bestemmingsplannen ‘Agrarisch Buitengebied Ede 2012’, 'Bestemmingsplan Bezemronde 1 Buitengebied’ 'De Groene Grens', 'Natuurgebied Veluwe 2013' en alle (partiële) herzieningen van deze bestemmingsplannen, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen. Uitzondering hierop is het begrip Plan, dat is specifiek voor dit bestemmingsplan opgenomen. In de tabel zoals opgenomen in bijlage 1 bij deze regels is het toepassingsbereik beschreven van de in dit artikel opgenomen regels binnen de hierboven genoemde bestemmingsplannen. 

 

 

1.2 aanvullende begrippen

In deze regels wordt verstaan onder:

 

plan:

Het bestemmingsplan ‘Parapluplan Buitengebied Ede 2020’ met identificatienummer NL.IMRO.0228.BP2020PAPL0002-0301 van de gemeente Ede.

 

bestemmingsplan:

De geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen.

 

Bed & Breakfast:

een kleinschalige en onzelfstandige overnachtingsaccommodatie zonder keuken in een (bedrijfs)woning of daarbij behorend bijgebouw of bedrijfsgebouw, dat bedrijfsmatig wordt geëxploiteerd door de bewoner(s) van de betreffende woning en is bedoeld voor kortdurend recreatief nachtverblijf, eventueel in combinatie met ontbijt, door een persoon of groep van personen die zijn/hun vaste woon- of verblijfplaats elders hebben.

 

streekeigen producten:

zelfgemaakte, bewerkte, gekweekte of geteelde producten dan wel door agrarische bedrijven uit de Regio FoodValley geproduceerde producten die als streekeigen worden beschouwd.

 

webwinkel / internetverkoop:

vorm van kleinschalige bedrijfsactiviteiten die bestaat uit de opslag en distributie van goederen die door particulieren via een website zijn besteld en betaald en waarbij de artikelen (eventueel per post) bij de klant worden thuisbezorgd. Er is geen afhaalpunt voor particulieren of showroom.

 

zonneveld:

elke groepering van zonnepanelen die niet op een gebouw, maar op of boven de grond wordt geplaatst.

 

zonneveld (netto-oppervlakte)

de oppervlakte van de grond onder de zonnepanelen, inclusief onderhoudspaden en toebehoren zoals een transformator of inkoopstation. De oppervlakte van de landschappelijke inpassing wordt niet gerekend tot de netto-oppervlakte.

 

zorggerelateerde voorzieningen:

Faciliteiten die noodzakelijk zijn voor de (fysieke en/of geestelijke) zorgverlening aan personen en niet kan worden aangemerkt als maatschappelijke dienstverlening of mantelzorg.

 

Artikel 2 Wijze van meten

 

2.1 Toepassingsregel

De regels met betrekking tot de wijze van meten van dit plan gelden ter aanvulling op of aanpassing van de regels met betrekking tot de wijze van meten van de bestemmingsplannen ‘Agrarisch Buitengebied Ede 2012’, Bestemmingsplan Bezemronde 1 Buitengebied’, 'De Groene Grens', 'Natuurgebied Veluwe 2013' en alle (partiële) herzieningen van deze bestemmingsplannen, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen. In de tabel zoals opgenomen in bijlage 1 bij deze regels is het toepassingsbereik beschreven van de in dit artikel opgenomen regels binnen de hierboven genoemde bestemmingsplannen. 

 

2.2 Algemeen

Bij de toepassing van deze regels wordt als volgt gemeten c.q. gerekend:

 

de bruto-vloeroppervlakte van een bouwwerk:

tussen de buitenwerkse gevelvlakken en/of het hart van de scheidingsmuren, met dien verstande dat wordt gemeten op vloerniveau (NEN 2580). Bij meerlaagse gebouwen wordt per bouwlaag gemeten.

de oppervlakte van een zonneveld:

tussen de buitenzijde van de zonnepanelen, neerwaarts geprojecteerd op het gemiddelde niveau van het afgewerkte bouwterrein ter plaatse van de panelen. Onderhoudspaden en toebehoren, met uitzondering van groen-voorzieningen, worden tot de oppervlakte van het zonnneveld gerekend.

2.3 Ondergeschikte bouwdelen

Bij toepassing van het bepaalde ten aanzien van het bouwen worden ondergeschikte bouwdelen buiten beschouwing gelaten, zoals:

 

2.4 Verwijzing naar andere wettelijke regelingen

Waar in dit plan wordt verwezen naar andere wettelijke regelingen, wordt geduid op de regelingen zoals die luidden op het tijdstip van de terinzagelegging van het ontwerp van dit bestemmingsplan.

 

HOOFDSTUK 2 Bestemmingsregels

 

Artikel 3 Agrarisch

 

3.1 Toepassingsregel

De regels van dit plan gelden ter aanvulling op of aanpassing van de regels 'Agrarisch' van de bestemmingsplannen ‘Agrarisch Buitengebied Ede 2012’, 'Bestemmingsplan Bezemronde 1 Buitengebied’,  'De Groene Grens', 'Natuurgebied Veluwe 2013' en alle (partiële) herzieningen van deze bestemmingsplannen, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen. In de tabel zoals opgenomen in bijlage 1 bij deze regels is het toepassingsbereik beschreven van de in dit artikel opgenomen regels binnen de hierboven genoemde bestemmingsplannen. 

 

3.2 Afwijken van de bouwregels

 

3.2.1 Hulpgebouw en schuilgelegenheid buiten bouwvlak

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het bouwen van een hulpgebouw of schuilgelegenheid buiten het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. plaatsing binnen het bouwvlak is niet mogelijk of niet doelmatig;

  2. het plaatsen van een hulpgebouw buiten het bouwvlak is noodzakelijk voor een verantwoorde bedrijfsvoering en de oppervlakte mag maximaal 150 m² bedragen;

  3. het plaatsen van een schuilgelegenheid buiten het bouwvlak is noodzakelijk voor normaal agrarisch gebruik van de gronden en de oppervlakte mag maximaal 25 m² bedragen;

  4. de afstand tussen een niet-agrarisch bestemmingsvlak en een schuilgelegenheid bedraagt tenminste 30 meter en de afstand tussen een agrarisch bouwvlak en een schuilgelegenheid bedraagt eveneens tenminste 30 meter;

  5. het aantal hulpgebouwen of schuilgelegenheden mag niet meer bedragen dan 1 per 2,5 ha agrarisch gebied aaneengesloten eigendom;

  6. de goothoogte mag niet meer bedragen dan 3 meter;

  7. de bouwhoogte mag niet meer bedragen dan 6 meter.

 

 

3.2.2 Oppervlak bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de maximale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen kan worden vergroot tot maximaal 150 m²;

  2. bij de beoordeling van de toelaatbaarheid van deze uitbreiding betrekt het bevoegd gezag zowel de omvang van het bouwperceel als alle reeds aanwezige bijgebouwen, overkappingen en aan- en uitbouwen aan het hoofdgebouw;

  3. de uitbreiding is vanuit stedenbouw- en verkeerskundig oogpunt aanvaardbaar;

  4. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  5. het vergroten van de oppervlakte leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

 

3.2.3 Windturbine

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het bouwen van een windturbine binnen of aansluitend aan het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de bouwhoogte van een windturbine mag niet meer bedragen dan 30 meter. Wordt de installatie op een bestaand gebouw geplaatst dan geldt daarvoor een maximale bouwhoogte van 5 meter voor de installatie;

  2. per bouwvlak of aansluitend daaraan is ten hoogste 1 windturbine toegestaan en deze moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. indien de windturbine gerealiseerd wordt aansluitend aan het bouwvlak, dan mag de afstand tot het bouwvlak niet meer bedragen dan 10 meter;

  4. de locatie is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing;

 

3.2.4 Zonnevelden buiten bouwvlak

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het realiseren van een zonneveld buiten het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. plaatsing binnen het bouwvlak (bij voorkeur op daken) is niet mogelijk of niet doelmatig;

  2. het zonneveld grenst direct aan het bouwvlak en moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. de omgevingsvergunning kan alleen worden verleend voor gronden met de bestemming 'Agrarisch' of 'Bos'.

  4. de netto-oppervlakte van het zonneveld mag niet meer dan 150 m² bedragen;

  5. de hoogte van de zonnepanelen, inclusief constructie, mag niet meer dan 70 cm bedragen

  6. er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing met inachtneming van aanwezige cultuurhistorische en ecologische waarden;

  7. het zonneveld leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

3.3 Afwijken van de gebruiksregels

 

3.3.1 Overige nevenactiviteiten

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning voor het toestaan van nevenactiviteiten bij agrarische bedrijven, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. zorggerelateerde en recreatieve voorzieningen, met uitzondering van kleinschalig kamperen, zijn toegestaan tot een maximum van 25% van het bestaande oppervlak aan bedrijfsgebouwen met een absoluut maximum van 500 m². Voor een niet-agrarische nevenactiviteit die bestaat uit het (laten) stallen van kampeermiddelen geldt dat hiervoor maximaal 25% van de bestaande oppervlakte bedrijfsgebouwen mag worden gebruikt met een absoluut maximum van 1000 m²;

  2. overige nevenactiviteiten zijn toegestaan tot een maximum van 25% van het bestaande oppervlak aan bedrijfsgebouwen met een absoluut maximum van 350 m²;

  3. bij cumulatie van het bepaalde onder sub a en b mag de totale oppervlakte niet meer bedragen dan 25% van het bestaande oppervlak aan bedrijfsgebouwen tot een maximum van 500 m²;

  4. ten behoeve van de voorgaande leden is vervangende nieuwbouw toegestaan;

  5. buitenopslag ten behoeve van de nevenactiviteit is niet toegestaan;

  6. detailhandel is niet toegestaan, met uitzondering van ter plaatse streekeigen geproduceerde producten met een maximum oppervlakte van 100 m²;

  7. de nevenactiviteit mag geen onevenredige publieks- en/of verkeersaantrekkende werking tot gevolg hebben;

  8. de nevenactiviteit mag geen onevenredige beperking opleveren voor de bedrijfsvoering/bedrijfsontwikkeling van omliggende (agrarische) bedrijven;

  9. het bevoegd gezag verleent de omgevingsvergunning onder de voorwaarde dat de nevenactiviteit bedrijfsmatig wordt beëindigd zodra het agrarische bedrijf wordt beëindigd, met uitzondering van bed & breakfast;

 

3.3.2 Bed & Breakfast

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het toestaan van een Bed & Breakfast, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. een Bed & Breakfast met een bruto vloeroppervlakte van maximaal 50 m² kan binnen de woning worden toegestaan en/of in een legaal aanwezig bijgebouw, waarbij de bruto vloeroppervlakte niet meer mag bedragen dan 75 m² met maximaal 4 slaapplaatsen;

  2. het bevoegd gezag verleent de omgevingsvergunning onder voorwaarde van een bedrijfsmatige exploitatie, een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het bijhouden van een nachtregister;

  3. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  4. het verblijf binnen een Bed & Breakfast is beperkt tot een aaneengesloten periode van maximaal 2 weken;

  5. de afwijking leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen;

  6. de activiteit mag geen nadelige invloed hebben op de normale afwikkeling van het verkeer (via bestaande uitweg) en het parkeren dient op eigen erf plaats te vinden.

 

 

3.4 Wijzigingsbevoegdheid

 

3.4.1 Uitbreiding inhoud bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd dit plan te wijzigen ten aanzien van de maximale inhoud van een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale inhoud van een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw kan worden vergroot tot maximaal 1000 m³;

  2. voor elke extra kuub dient 1,5 maal zoveel aan compenserende sloopmeters uit de Regio FoodValley te worden ingezet;

  3. in geval de sloopcompensatie niet van het betrokken perceel afkomstig is wordt in het wijzigingsplan een voorwaardelijke verplichting opgenomen waarmee de sloopverplichting elders in de Regio FoodValley wordt geborgd. Herbouw van de sloopmeters wordt tevens planologisch onmogelijk gemaakt;

  4. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  5. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  6. de uitbreiding leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van naastgelegen percelen.

 

 

Artikel 4 Bedrijf

 

4.1 Toepassingsregel

De regels van dit plan gelden ter aanvulling op of aanpassing van de regels 'Bedrijf' van de bestemmingsplannen ‘Agrarisch Buitengebied Ede 2012’, 'Bestemmingsplan Bezemronde 1 Buitengebied’,  'De Groene Grens', 'Natuurgebied Veluwe 2013' en alle (partiële) herzieningen van deze bestemmingsplannen, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen. In de tabel zoals opgenomen in bijlage 1 bij deze regels is het toepassingsbereik beschreven van de in dit artikel opgenomen regels binnen de hierboven genoemde bestemmingsplannen. 

 

 

4.2 Afwijken van de bouwregels

 

4.2.1 Oppervlak bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de maximale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen kan worden vergroot tot maximaal 150 m²;

  2. bij de beoordeling van de toelaatbaarheid van deze uitbreiding betrekt het bevoegd gezag zowel de omvang van het bouwperceel als alle reeds aanwezige bijgebouwen, overkappingen en aan- en uitbouwen aan het hoofdgebouw;

  3. de uitbreiding is vanuit stedenbouw- en verkeerskundig oogpunt aanvaardbaar;

  4. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  5. het vergroten van de oppervlakte leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

 

4.2.2 Windturbine

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het bouwen van een windturbine binnen of aansluitend aan het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de bouwhoogte van een windturbine mag niet meer bedragen dan 30 meter. Wordt de installatie op een bestaand gebouw geplaatst dan geldt daarvoor een maximale bouwhoogte van 5 meter voor de installatie;

  2. per bouwvlak of aansluitend daaraan is ten hoogste 1 windturbine toegestaan en deze moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. indien de windturbine gerealiseerd wordt aansluitend aan het bouwvlak, dan mag de afstand tot het bouwvlak niet meer bedragen dan 10 meter;

  4. de locatie is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing;

  5. het plaatsen van de windturbine leidt niet tot een onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

4.2.3 Zonneveld buiten bouwvlak

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het realiseren van een zonneveld buiten het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. plaatsing binnen het bouwvlak (bij voorkeur op daken) is niet mogelijk of niet doelmatig;

  2. het zonneveld grenst direct aan het bouwvlak en moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. de omgevingsvergunning kan alleen worden verleend voor gronden met de bestemming 'Agrarisch', 'Bedrijf', of 'Bos'.

  4. de netto-oppervlakte van het zonneveld mag niet meer dan 150 m² bedragen;

  5. de hoogte van de zonnepanelen, inclusief constructie, mag niet meer dan 70 cm bedragen;

  6. er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing met inachtneming van aanwezige cultuurhistorische en ecologische waarden;

  7. het zonneveld leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

 

4.3 Afwijken van de gebruiksregels

 

4.3.1 Bed & Breakfast

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het toestaan van een Bed & Breakfast, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. een Bed & Breakfast met een bruto vloeroppervlakte van maximaal 50 m² kan binnen de woning worden toegestaan en/of in een legaal aanwezig bijgebouw, waarbij de bruto vloeroppervlakte niet meer mag bedragen dan 75 m² met maximaal 4 slaapplaatsen;

  2. het bevoegd gezag verleent de omgevingsvergunning onder voorwaarde van een bedrijfsmatige exploitatie, een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het bijhouden van een nachtregister;

  3. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  4. het verblijf binnen een Bed & Breakfast is beperkt tot een aaneengesloten periode van maximaal 2 weken;

  5. de afwijking leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen;

  6. de activiteit mag geen nadelige invloed hebben op de normale afwikkeling van het verkeer (via bestaande uitweg) en het parkeren dient op eigen erf plaats te vinden.

 

 

4.4 Wijzigingsbevoegdheid

 

4.4.1 Uitbreiding inhoud bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd dit plan te wijzigen ten aanzien van de maximale inhoud van een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale inhoud van een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw kan worden vergroot tot maximaal 1000 m³;

  2. voor elke extra kuub dient 1,5 maal zoveel aan compenserende sloopmeters uit de Regio FoodValley te worden ingezet;

  3. in geval de sloopcompensatie niet van het betrokken perceel afkomstig is wordt in het wijzigingsplan een voorwaardelijke verplichting opgenomen waarmee de sloopverplichting elders in de Regio FoodValley wordt geborgd. Herbouw van de sloopmeters wordt tevens planologisch onmogelijk gemaakt;

  4. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  5. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  6. de uitbreiding leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van naastgelegen percelen.

 

 

Artikel 5 Bos

 

5.1 Toepassingsregel

De regels van dit plan gelden ter aanvulling op of aanpassing van de regels 'Bos' van het bestemmingsplan ‘Natuurgebied Veluwe 2013’ en alle (partiële) herzieningen van dit bestemmingsplan, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen. In de tabel zoals opgenomen in bijlage 1 bij deze regels is het toepassingsbereik beschreven van de in dit artikel opgenomen regels binnen de hierboven genoemde bestemmingsplannen. 

 

5.2 Afwijken van de bouwregels

 

5.2.1 Zonneveld buiten bouwvlak

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het realiseren van een zonneveld buiten het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. plaatsing binnen het bouwvlak (bij voorkeur op daken) is niet mogelijk of niet doelmatig;

  2. het zonneveld grenst direct aan het bouwvlak en moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. de omgevingsvergunning kan alleen worden verleend voor gronden met de bestemming 'Agrarisch' of 'Bos'.

  4. de netto-oppervlakte van het zonneveld mag niet meer dan 150 m² bedragen;

  5. de hoogte van de zonnepanelen, inclusief constructie, mag niet meer dan 70 cm bedragen;

  6. er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing met inachtneming van aanwezige cultuurhistorische en ecologische waarden;

  7. het zonneveld leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

5.3 Wijzigingsbevoegdheid

 

5.3.1 Wijzigen bouwvlak recreatiewoning

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de vorm van het bouwvlak te wijzigen c.q. het aanduidingsvlak van een recreatiewoning c.q. het vergroten daarvan, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale oppervlakte van de recreatiewoning, inclusief eventuele inpandige bijgebouwen, mag niet meer mag bedragen dan 75 m²;

  2. de inhoud mag niet meer zijn dan 300m3;

  3. de goothoogte mag niet meer bedragen dan 3 meter;

  4. de bouwhoogte mag niet meer bedragen dan 6 meter;

  5. de aanpassing van het bouwvlak c.q. het aanduidingsvlak leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

 

Artikel 6 Cultuur en Ontspanning

 

6.1 Toepassingsregel

De regels van dit plan gelden ter aanvulling op of aanpassing van de regels 'Cultuur en Ontspanning' van het bestemmingsplan ‘Natuurgebied Veluwe 2013’ en alle (partiële) herzieningen van dit bestemmingsplan, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen. In de tabel zoals opgenomen in bijlage 1 bij deze regels is het toepassingsbereik beschreven van de in dit artikel opgenomen regels binnen de hierboven genoemde bestemmingsplannen. 

 

6.2 Afwijken van de bouwregels

 

6.2.1 Oppervlak bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de maximale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning of bij een bedrijfswoongebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen kan worden vergroot tot maximaal 150 m²;

  2. bij de beoordeling van de toelaatbaarheid van deze uitbreiding betrekt het bevoegd gezag zowel de omvang van het bouwperceel als alle reeds aanwezige bijgebouwen, overkappingen en aan- en uitbouwen aan het hoofdgebouw;

  3. de uitbreiding is vanuit stedenbouw- en verkeerskundig oogpunt aanvaardbaar;

  4. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  5. het vergroten van de oppervlakte leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

6.2.2 Zonneveld buiten bouwvlak

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het realiseren van een zonneveld buiten het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. plaatsing binnen het bouwvlak (bij voorkeur op daken) is niet mogelijk of niet doelmatig;

  2. het zonneveld grenst direct aan het bouwvlak en moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. de omgevingsvergunning kan alleen worden verleend voor gronden met de bestemming 'Agrarisch', 'Bos' of 'Cultuur en Ontspanning'.

  4. de netto-oppervlakte van het zonneveld mag niet meer dan 150 m² bedragen;

  5. de hoogte van de zonnepanelen, inclusief constructie, mag niet meer dan 70 cm bedragen;

  6. er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing met inachtneming van aanwezige cultuurhistorische en ecologische waarden;

  7. het zonneveld leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

6.3 Afwijken van gebruiksregels

 

6.3.1 Bed & Breakfast

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het toestaan van een Bed & Breakfast, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. een Bed & Breakfast met een bruto vloeroppervlakte van maximaal 50 m² kan binnen de woning worden toegestaan en/of in een legaal aanwezig bijgebouw, waarbij de bruto vloeroppervlakte niet meer mag bedragen dan 75 m² met maximaal 4 slaapplaatsen;

  2. het bevoegd gezag verleent de omgevingsvergunning onder voorwaarde van een bedrijfsmatige exploitatie, een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het bijhouden van een nachtregister;

  3. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  4. het verblijf binnen een Bed & Breakfast is beperkt tot een aaneengesloten periode van maximaal 2 weken;

  5. de afwijking leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen;

  6. de activiteit mag geen nadelige invloed hebben op de normale afwikkeling van het verkeer (via bestaande uitweg) en het parkeren dient op eigen erf plaats te vinden.

 

 

 

6.4 Wijzigingsbevoegdheid

 

6.4.1 Uitbreiding inhoud bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd dit plan te wijzigen ten aanzien van de maximale inhoud van een bedrijfswoning, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale inhoud van een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw kan worden vergroot tot maximaal 1000 m³;

  2. voor elke extra kuub dient 1,5 maal zoveel aan compenserende sloopmeters uit de Regio FoodValley te worden ingezet;

  3. in geval de sloopcompensatie niet van het betrokken perceel afkomstig is wordt in het wijzigingsplan een voorwaardelijke verplichting opgenomen waarmee de sloopverplichting elders in de Regio FoodValley wordt geborgd. Herbouw van de sloopmeters wordt tevens planologisch onmogelijk gemaakt;

  4. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  5. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  6. de uitbreiding leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van naastgelegen percelen.

 

 

Artikel 7 Detailhandel

 

7.1 Toepassingsregel

De regels van dit plan gelden ter aanvulling op of aanpassing van de regels 'Detailhandel' van de bestemmingsplannen ‘Agrarisch Buitengebied Ede 2012’, 'Bestemmingsplan Bezemronde 1 Buitengebied’ en alle (partiële) herzieningen van deze bestemmingsplannen, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen. In de tabel zoals opgenomen in bijlage 1 bij deze regels is het toepassingsbereik beschreven van de in dit artikel opgenomen regels binnen de hierboven genoemde bestemmingsplannen. 

 

7.2 Afwijken van de bouwregels

 

7.2.1 Oppervlak bijgebouwen en overkapping bij een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de maximale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen kan worden vergroot tot maximaal 150 m²;

  2. bij de beoordeling van de toelaatbaarheid van deze uitbreiding betrekt het bevoegd gezag zowel de omvang van het bouwperceel als alle reeds aanwezige bijgebouwen, overkappingen en aan- en uitbouwen aan het hoofdgebouw;

  3. de uitbreiding is vanuit stedenbouw- en verkeerskundig oogpunt aanvaardbaar;

  4. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  5. het vergroten van de oppervlakte leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

7.2.2 Windturbine

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het bouwen van een windturbine binnen of aansluitend aan het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de bouwhoogte van een windturbine mag niet meer bedragen dan 30 meter. Wordt de installatie op een bestaand gebouw geplaatst dan geldt daarvoor een maximale bouwhoogte van 5 meter voor de installatie;

  2. per bouwvlak of aansluitend daaraan is ten hoogste 1 windturbine toegestaan en deze moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. indien de windturbine gerealiseerd wordt aansluitend aan het bouwvlak, dan mag de afstand tot het bouwvlak niet meer bedragen dan 10 meter;

  4. de locatie is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing;

  5. het plaatsen van de windturbine leidt niet tot een onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

7.2.3 Zonneveld buiten bouwvlak

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het realiseren van een zonneveld buiten het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. plaatsing binnen het bouwvlak (bij voorkeur op daken) is niet mogelijk of niet doelmatig;

  2. het zonneveld grenst direct aan het bouwvlak en moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. de omgevingsvergunning kan alleen worden verleend voor gronden met de bestemming 'Agrarisch' of 'Detailhandel'.

  4. de netto-oppervlakte van het zonneveld mag niet meer dan 150 m² bedragen;

  5. de hoogte van de zonnepanelen, inclusief constructie, mag niet meer dan 70 cm bedragen;

  6. er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing met inachtneming van aanwezige cultuurhistorische en ecologische waarden;

  7. het zonneveld leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

7.3 Afwijken van de gebruiksregels

 

7.3.1 Bed & Breakfast

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het toestaan van een Bed & Breakfast, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. een Bed & Breakfast met een bruto vloeroppervlakte van maximaal 50 m² kan binnen de woning worden toegestaan en/of in een legaal aanwezig bijgebouw, waarbij de bruto vloeroppervlakte niet meer mag bedragen dan 75 m² met maximaal 4 slaapplaatsen;

  2. het bevoegd gezag verleent de omgevingsvergunning onder voorwaarde van een bedrijfsmatige exploitatie, een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het bijhouden van een nachtregister;

  3. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  4. het verblijf binnen een Bed & Breakfast is beperkt tot een aaneengesloten periode van maximaal 2 weken;

  5. de afwijking leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen;

  6. de activiteit mag geen nadelige invloed hebben op de normale afwikkeling van het verkeer (via bestaande uitweg) en het parkeren dient op eigen erf plaats te vinden.

 

 

7.4 Wijzigingsbevoegdheid

 

7.4.1 Uitbreiding inhoud bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd dit plan te wijzigen ten aanzien van de maximale inhoud van een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale inhoud van een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw kan worden vergroot tot maximaal 1000 m³;

  2. voor elke extra kuub dient 1,5 maal zoveel aan compenserende sloopmeters uit de Regio FoodValley te worden ingezet;

  3. in geval de sloopcompensatie niet van het betrokken perceel afkomstig is wordt in het wijzigingsplan een voorwaardelijke verplichting opgenomen waarmee de sloopverplichting elders in de Regio FoodValley wordt geborgd. Herbouw van de sloopmeters wordt tevens planologisch onmogelijk gemaakt;

  4. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  5. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  6. de uitbreiding leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van naastgelegen percelen.

 

 

Artikel 8 Gemengd - 1

 

8.1 Toepassingsregel

De regels van dit plan gelden ter aanvulling op of aanpassing van de regels 'Gemengd - 1' van het bestemmingsplan ‘Natuurgebied Veluwe 2013’ en alle (partiële) herzieningen van dit bestemmingsplan, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen. In de tabel zoals opgenomen in bijlage 1 bij deze regels is het toepassingsbereik beschreven van de in dit artikel opgenomen regels binnen de hierboven genoemde bestemmingsplannen.

 

8.2 Afwijken van de bouwregels

 

8.2.1 Oppervlak bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de maximale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen kan worden vergroot tot maximaal 150 m²;

  2. bij de beoordeling van de toelaatbaarheid van deze uitbreiding betrekt het bevoegd gezag zowel de omvang van het bouwperceel als alle reeds aanwezige bijgebouwen, overkappingen en aan- en uitbouwen aan het hoofdgebouw;

  3. de uitbreiding is vanuit stedenbouw- en verkeerskundig oogpunt aanvaardbaar;

  4. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  5. het vergroten van de oppervlakte leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

8.2.2 Zonneveld buiten bouwvlak

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het realiseren van een zonneveld buiten het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. plaatsing binnen het bouwvlak (bij voorkeur op daken) is niet mogelijk of niet doelmatig;

  2. het zonneveld grenst direct aan het bouwvlak en moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. de omgevingsvergunning kan alleen worden verleend voor gronden met de bestemming 'Agrarisch', 'Bos' of 'Gemengd - 1'.

  4. de netto-oppervlakte van het zonneveld mag niet meer dan 150 m² bedragen;

  5. de hoogte van de zonnepanelen, inclusief constructie, mag niet meer dan 70 cm bedragen;

  6. er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing met inachtneming van aanwezige cultuurhistorische en ecologische waarden;

  7. het zonneveld leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

8.3 Afwijken van gebruiksregels

 

8.3.1 Bed & Breakfast

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het toestaan van een Bed & Breakfast, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. een Bed & Breakfast met een bruto vloeroppervlakte van maximaal 50 m² kan binnen de woning worden toegestaan en/of in een legaal aanwezig bijgebouw, waarbij de bruto vloeroppervlakte niet meer mag bedragen dan 75 m² met maximaal 4 slaapplaatsen;

  2. het bevoegd gezag verleent de omgevingsvergunning onder voorwaarde van een bedrijfsmatige exploitatie, een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het bijhouden van een nachtregister;

  3. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  4. het verblijf binnen een Bed & Breakfast is beperkt tot een aaneengesloten periode van maximaal 2 weken;

  5. de afwijking leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen;

  6. de activiteit mag geen nadelige invloed hebben op de normale afwikkeling van het verkeer (via bestaande uitweg) en het parkeren dient op eigen erf plaats te vinden.

 

 

8.4 Wijzigingsbevoegdheid

 

8.4.1 Uitbreiding inhoud bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd dit plan te wijzigen ten aanzien van de maximale inhoud van een bedrijfswoning, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale inhoud van een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw kan worden vergroot tot maximaal 1000 m³;

  2. voor elke extra kuub dient 1,5 maal zoveel aan compenserende sloopmeters uit de Regio FoodValley te worden ingezet;

  3. in geval de sloopcompensatie niet van het betrokken perceel afkomstig is wordt in het wijzigingsplan een voorwaardelijke verplichting opgenomen waarmee de sloopverplichting elders in de Regio FoodValley wordt geborgd. Herbouw van de sloopmeters wordt tevens planologisch onmogelijk gemaakt;

  4. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  5. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  6. de uitbreiding leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van naastgelegen percelen.

 

 

 

Artikel 9 Gemengd - 3

 

9.1 Toepassingsregel

De regels van dit plan gelden ter aanvulling op of aanpassing van de regels 'Gemengd - 3' van het bestemmingsplan ‘Natuurgebied Veluwe 2013’ en alle (partiële) herzieningen van dit bestemmingsplan, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen. In de tabel zoals opgenomen in bijlage 1 bij deze regels is het toepassingsbereik beschreven van de in dit artikel opgenomen regels binnen de hierboven genoemde bestemmingsplannen.

 

9.2 Afwijken van de bouwregels

 

9.2.1 Oppervlak bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de maximale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen kan worden vergroot tot maximaal 150 m²;

  2. bij de beoordeling van de toelaatbaarheid van deze uitbreiding betrekt het bevoegd gezag zowel de omvang van het bouwperceel als alle reeds aanwezige bijgebouwen, overkappingen en aan- en uitbouwen aan het hoofdgebouw;

  3. de uitbreiding is vanuit stedenbouw- en verkeerskundig oogpunt aanvaardbaar;

  4. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  5. het vergroten van de oppervlakte leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

9.2.2 Zonneveld buiten bouwvlak

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het realiseren van een zonneveld buiten het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. plaatsing binnen het bouwvlak (bij voorkeur op daken) is niet mogelijk of niet doelmatig;

  2. het zonneveld grenst direct aan het bouwvlak en moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. de omgevingsvergunning kan alleen worden verleend voor gronden met de bestemming 'Agrarisch', 'Bos' of 'Gemengd - 3'.

  4. de netto-oppervlakte van het zonneveld mag niet meer dan 150 m² bedragen;

  5. de hoogte van de zonnepanelen, inclusief constructie, mag niet meer dan 70 cm bedragen;

  6. er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing met inachtneming van aanwezige cultuurhistorische en ecologische waarden;

  7. het zonneveld leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

 

9.3 Afwijken van de gebruiksregels

 

9.3.1 Bed & Breakfast

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het toestaan van een Bed & Breakfast, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. een Bed & Breakfast met een bruto vloeroppervlakte van maximaal 50 m² kan binnen de woning worden toegestaan en/of in een legaal aanwezig bijgebouw, waarbij de bruto vloeroppervlakte niet meer mag bedragen dan 75 m² met maximaal 4 slaapplaatsen;

  2. het bevoegd gezag verleent de omgevingsvergunning onder voorwaarde van een bedrijfsmatige exploitatie, een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het bijhouden van een nachtregister;

  3. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  4. het verblijf binnen een Bed & Breakfast is beperkt tot een aaneengesloten periode van maximaal 2 weken;

  5. de afwijking leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen;

  6. de activiteit mag geen nadelige invloed hebben op de normale afwikkeling van het verkeer (via bestaande uitweg) en het parkeren dient op eigen erf plaats te vinden.

 

 

9.4 Wijzigingsbevoegdheid

 

9.4.1 Uitbreiding inhoud bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd dit plan te wijzigen ten aanzien van de maximale inhoud van een bedrijfswoning, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale inhoud van een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw kan worden vergroot tot maximaal 1000 m³;

  2. voor elke extra kuub dient 1,5 maal zoveel aan compenserende sloopmeters uit de Regio FoodValley te worden ingezet;

  3. in geval de sloopcompensatie niet van het betrokken perceel afkomstig is wordt in het wijzigingsplan een voorwaardelijke verplichting opgenomen waarmee de sloopverplichting elders in de Regio FoodValley wordt geborgd. Herbouw van de sloopmeters wordt tevens planologisch onmogelijk gemaakt;

  4. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  5. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  6. de uitbreiding leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van naastgelegen percelen.

 

 

 

 

 

 

Artikel 10 Horeca

 

10.1 Toepassingsregel

De regels van dit plan gelden ter aanvulling op of aanpassing van de regels 'Horeca' van de bestemmingsplannen ‘Agrarisch Buitengebied Ede 2012’, 'Bestemmingsplan Bezemronde 1 Buitengebied’, 'Natuurgebied Veluwe 2013' en alle (partiële) herzieningen van deze bestemmingsplannen, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen. In de tabel zoals opgenomen in bijlage 1 bij deze regels is het toepassingsbereik beschreven van de in dit artikel opgenomen regels binnen de hierboven genoemde bestemmingsplannen. 

 

10.2 Afwijken van de bouwregels

 

10.2.1 Oppervlak bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de maximale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen kan worden vergroot tot maximaal 150 m²;

  2. bij de beoordeling van de toelaatbaarheid van deze uitbreiding betrekt het bevoegd gezag zowel de omvang van het bouwperceel als alle reeds aanwezige bijgebouwen, overkappingen en aan- en uitbouwen aan het hoofdgebouw;

  3. de uitbreiding is vanuit stedenbouw- en verkeerskundig oogpunt aanvaardbaar;

  4. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  5. het vergroten van de oppervlakte leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

10.2.2 Windturbine

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het afwijken van het bepaalde in lid 7.2.1 onder a voor het bouwen van een windturbine binnen of aansluitend aan het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de bouwhoogte van een windturbine mag niet meer bedragen dan 30 meter. Wordt de installatie op een bestaand gebouw geplaatst dan geldt daarvoor een maximale bouwhoogte van 5 meter voor de installatie;

  2. per bouwvlak of aansluitend daaraan is ten hoogste 1 windturbine toegestaan en deze moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. indien de windturbine gerealiseerd wordt aansluitend aan het bouwvlak, dan mag de afstand tot het bouwvlak niet meer bedragen dan 10 meter;

  4. de locatie is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing;

  5. het plaatsen van de windturbine leidt niet tot een onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

 

10.2.3 Zonneveld buiten het bouwvlak

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het realiseren van een zonneveld buiten het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. plaatsing binnen het bouwvlak (bij voorkeur op daken) is niet mogelijk of niet doelmatig;

  2. het zonneveld grenst direct aan het bouwvlak en moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. de omgevingsvergunning kan alleen worden verleend voor gronden met de bestemming 'Agrarisch', 'Bos' of 'Horeca'.

  4. de netto-oppervlakte van het zonneveld mag niet meer dan 150 m² bedragen;

  5. de hoogte van de zonnepanelen, inclusief constructie, mag niet meer dan 70 cm bedragen;

  6. er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing met inachtneming van aanwezige cultuurhistorische en ecologische waarden;

  7. het zonneveld leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

10.3 Wijzigingsbevoegdheid

 

10.3.1 Uitbreiding inhoud bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd dit plan te wijzigen ten aanzien van de maximale inhoud van een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale inhoud van een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw kan worden vergroot tot maximaal 1000 m³;

  2. voor elke extra kuub dient 1,5 maal zoveel aan compenserende sloopmeters uit de Regio FoodValley te worden ingezet;

  3. in geval de sloopcompensatie niet van het betrokken perceel afkomstig is wordt in het wijzigingsplan een voorwaardelijke verplichting opgenomen waarmee de sloopverplichting elders in de Regio FoodValley wordt geborgd. Herbouw van de sloopmeters wordt tevens planologisch onmogelijk gemaakt;

  4. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  5. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  6. de uitbreiding leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van naastgelegen percelen.

 

 

Artikel 11 Maatschappelijk

 

11.1 Toepassingsregel

De regels van dit plan gelden ter aanvulling op of aanpassing van de regels 'Maatschappelijk' van de bestemmingsplannen ‘Agrarisch Buitengebied Ede 2012’, 'Bestemmingsplan Bezemronde 1 Buitengebied’, 'De Groene Grens', 'Natuurgebied Veluwe 2013' en alle (partiële) herzieningen van deze bestemmingsplannen, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen. In de tabel zoals opgenomen in bijlage 1 bij deze regels is het toepassingsbereik beschreven van de in dit artikel opgenomen regels binnen de hierboven genoemde bestemmingsplannen. 

 

11.2 Afwijken van de bouwregels

 

11.2.1 Oppervlak bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de maximale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen kan worden vergroot tot maximaal 150 m²;

  2. bij de beoordeling van de toelaatbaarheid van deze uitbreiding betrekt het bevoegd gezag zowel de omvang van het bouwperceel als alle reeds aanwezige bijgebouwen, overkappingen en aan- en uitbouwen aan het hoofdgebouw;

  3. de uitbreiding is vanuit stedenbouw- en verkeerskundig oogpunt aanvaardbaar;

  4. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  5. het vergroten van de oppervlakte leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

11.2.2 Windturbine

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het bouwen van een windturbine binnen of aansluitend aan het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de bouwhoogte van een windturbine mag niet meer bedragen dan 30 meter. Wordt de installatie op een bestaand gebouw geplaatst dan geldt daarvoor een maximale bouwhoogte van 5 meter voor de installatie;

  2. per bouwvlak of aansluitend daaraan is ten hoogste 1 windturbine toegestaan en deze moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. indien de windturbine gerealiseerd wordt aansluitend aan het bouwvlak, dan mag de afstand tot het bouwvlak niet meer bedragen dan 10 meter;

  4. de locatie is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing;

  5. het plaatsen van de windturbine leidt niet tot een onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

11.2.3 Zonneveld buiten het bouwvlak

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het realiseren van een zonneveld buiten het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. plaatsing binnen het bouwvlak (bij voorkeur op daken) is niet mogelijk of niet doelmatig;

  2. het zonneveld grenst direct aan het bouwvlak en moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. de omgevingsvergunning kan alleen worden verleend voor gronden met de bestemming 'Agrarisch', 'Bos' of 'Maatschappelijk'.

  4. de netto-oppervlakte van het zonneveld mag niet meer dan 150 m² bedragen;

  5. de hoogte van de zonnepanelen, inclusief constructie, mag niet meer dan 70 cm bedragen;

  6. er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing met inachtneming van aanwezige cultuurhistorische en ecologische waarden;

  7. het zonneveld leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

11.3 Afwijken van de gebruiksregels

 

11.3.1 Bed & Breakfast

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen het toestaan van een Bed & Breakfast, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. een Bed & Breakfast met een bruto vloeroppervlakte van maximaal 50 m² kan binnen de woning worden toegestaan en/of in een legaal aanwezig bijgebouw, waarbij de bruto vloeroppervlakte niet meer mag bedragen dan 75 m² met maximaal 4 slaapplaatsen;

  2. het bevoegd gezag verleent de omgevingsvergunning onder voorwaarde van een bedrijfsmatige exploitatie, een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het bijhouden van een nachtregister;

  3. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  4. het verblijf binnen een Bed & Breakfast is beperkt tot een aaneengesloten periode van maximaal 2 weken;

  5. de afwijking leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen;

  6. de activiteit mag geen nadelige invloed hebben op de normale afwikkeling van het verkeer (via bestaande uitweg) en het parkeren dient op eigen erf plaats te vinden.

 

 

11.4 Wijzigingsbevoegdheid

 

11.4.1 Uitbreiding inhoud bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd dit plan te wijzigen ten aanzien van de maximale inhoud van een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale inhoud van een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw kan worden vergroot tot maximaal 1000 m³;

  2. voor elke extra kuub dient 1,5 maal zoveel aan compenserende sloopmeters uit de Regio FoodValley te worden ingezet;

  3. in geval de sloopcompensatie niet van het betrokken perceel afkomstig is wordt in het wijzigingsplan een voorwaardelijke verplichting opgenomen waarmee de sloopverplichting elders in de Regio FoodValley wordt geborgd. Herbouw van de sloopmeters wordt tevens planologisch onmogelijk gemaakt;

  4. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  5. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  6. de uitbreiding leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van naastgelegen percelen.

 

 

Artikel 12 Maatschappelijk - militaire doeleinden

 

12.1 Toepassingsregel

 

De regels van dit plan gelden ter aanvulling op of aanpassing van de regels 'Maatschappelijk - militaire doeleinden' van het bestemmingsplan ‘Natuurgebied Veluwe2013’ en alle (partiële) herzieningen van dit bestemmingsplan, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen. In de tabel zoals opgenomen in bijlage 1 bij deze regels is het toepassingsbereik beschreven van de in dit artikel opgenomen regels binnen de hierboven genoemde bestemmingsplannen. 

 

12.2 Afwijken van de bouwregels

 

12.2.1 Oppervlak bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de maximale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen kan worden vergroot tot maximaal 150 m²;

  2. bij de beoordeling van de toelaatbaarheid van deze uitbreiding betrekt het bevoegd gezag zowel de omvang van het bouwperceel als alle reeds aanwezige bijgebouwen, overkappingen en aan- en uitbouwen aan het hoofdgebouw;

  3. de uitbreiding is vanuit stedenbouw- en verkeerskundig oogpunt aanvaardbaar;

  4. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  5. het vergroten van de oppervlakte leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

12.2.2 Zonneveld buiten bouwvlak

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het realiseren van een zonneveld buiten het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. plaatsing binnen het bouwvlak (bij voorkeur op daken) is niet mogelijk of niet doelmatig;

  2. het zonneveld grenst direct aan het bouwvlak en moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. de omgevingsvergunning kan alleen worden verleend voor gronden met de bestemming 'Agrarisch', 'Bos' of 'Maatschappelijk - militaire doeleinden'.

  4. de netto-oppervlakte van het zonneveld mag niet meer dan 150 m² bedragen;

  5. de hoogte van de zonnepanelen, inclusief constructie, mag niet meer dan 70 cm bedragen;

  6. er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing met inachtneming van aanwezige cultuurhistorische en ecologische waarden;

  7. het zonneveld leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

12.3 Wijzigingsbevoegdheid

 

12.3.1 Uitbreiding inhoud bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd dit plan te wijzigen ten aanzien van de maximale inhoud van een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale inhoud van een bedrijfswoning kan worden vergroot tot maximaal 1000 m³;

  2. voor elke extra kuub dient 1,5 maal zoveel aan compenserende sloopmeters uit de Regio FoodValley te worden ingezet;

  3. in geval de sloopcompensatie niet van het betrokken perceel afkomstig is wordt in het wijzigingsplan een voorwaardelijke verplichting opgenomen waarmee de sloopverplichting elders in de Regio FoodValley wordt geborgd. Herbouw van de sloopmeters wordt tevens planologisch onmogelijk gemaakt;

  4. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  5. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  6. de uitbreiding leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van naastgelegen percelen.

 

 

 

Artikel 13 Recreatie

 

13.1 Toepassingsregel

De regels van dit plan gelden ter aanvulling op of aanpassing van de regels 'Recreatie' van de bestemmingsplannen ‘Agrarisch Buitengebied Ede 2012’, 'Bestemmingsplan Bezemronde 1 Buitengebied’, 'Natuurgebied Veluwe 2013' en alle (partiële) herzieningen van deze bestemmingsplannen, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen. In de tabel zoals opgenomen in bijlage 1 bij deze regels is het toepassingsbereik beschreven van de in dit artikel opgenomen regels binnen de hierboven genoemde bestemmingsplannen. 

 

 

 

13.2 Afwijken van de bouwregels

 

13.2.1 Oppervlak bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de maximale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen kan worden vergroot tot maximaal 150 m²;

  2. bij de beoordeling van de toelaatbaarheid van deze uitbreiding betrekt het bevoegd gezag zowel de omvang van het bouwperceel als alle reeds aanwezige bijgebouwen, overkappingen en aan- en uitbouwen aan het hoofdgebouw;

  3. de uitbreiding is vanuit stedenbouw- en verkeerskundig oogpunt aanvaardbaar;

  4. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  5. het vergroten van de oppervlakte leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

 

13.2.2 Windturbine

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het bouwen van een windturbine binnen of aansluitend aan het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de bouwhoogte van een windturbine mag niet meer bedragen dan 30 meter. Wordt de installatie op een bestaand gebouw geplaatst dan geldt daarvoor een maximale bouwhoogte van 5 meter voor de installatie;

  2. per bouwvlak of aansluitend daaraan is ten hoogste 1 windturbine toegestaan en deze moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. indien de windturbine gerealiseerd wordt aansluitend aan het bouwvlak, dan mag de afstand tot het bouwvlak niet meer bedragen dan 10 meter;

  4. de locatie is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing;

  5. het plaatsen van de windturbine leidt niet tot een onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

13.2.3 Zonneveld buiten bouwvlak

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het realiseren van een zonneveld buiten het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. plaatsing binnen het bouwvlak (bij voorkeur op daken) is niet mogelijk of niet doelmatig;

  2. het zonneveld grenst direct aan het bouwvlak en moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. de omgevingsvergunning kan alleen worden verleend voor gronden met de bestemming 'Agrarisch', 'Bos' of 'Recreatie'.

  4. de netto-oppervlakte van het zonneveld mag niet meer dan 150 m² bedragen;

  5. de hoogte van de zonnepanelen, inclusief constructie, mag niet meer dan 70 cm bedragen;

  6. er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing met inachtneming van aanwezige cultuurhistorische en ecologische waarden;

  7. het zonneveld leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

 

13.3 Wijzigingsbevoegdheid

 

13.3.1 Uitbreiding inhoud bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd dit plan te wijzigen ten aanzien van de maximale inhoud van een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale inhoud van een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw kan worden vergroot tot maximaal 1000 m³;

  2. voor elke extra kuub dient 1,5 maal zoveel aan compenserende sloopmeters uit de Regio FoodValley te worden ingezet;

  3. in geval de sloopcompensatie niet van het betrokken perceel afkomstig is wordt in het wijzigingsplan een voorwaardelijke verplichting opgenomen waarmee de sloopverplichting elders in de Regio FoodValley wordt geborgd. Herbouw van de sloopmeters wordt tevens planologisch onmogelijk gemaakt;

  4. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  5. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  6. de uitbreiding leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van naastgelegen percelen.

 

Artikel 14 Sport

 

14.1 Toepassingsregel

De regels van dit plan gelden ter aanvulling op of aanpassing van de regels 'Sport' van de bestemmingsplannen ‘Agrarisch Buitengebied Ede 2012’, 'Bestemmingsplan Bezemronde 1 Buitengebied’, 'Natuurgebied Veluwe 2013' en alle (partiële) herzieningen van deze bestemmingsplannen, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen. In de tabel zoals opgenomen in bijlage 1 bij deze regels is het toepassingsbereik beschreven van de in dit artikel opgenomen regels binnen de hierboven genoemde bestemmingsplannen.

 

14.2 Afwijken van de bouwregels

 

14.2.1 Oppervlak bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de maximale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen bij een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen kan worden vergroot tot maximaal 150 m²;

  2. bij de beoordeling van de toelaatbaarheid van deze uitbreiding betrekt het bevoegd gezag zowel de omvang van het bouwperceel als alle reeds aanwezige bijgebouwen, overkappingen en aan- en uitbouwen aan het hoofdgebouw;

  3. de uitbreiding is vanuit stedenbouw- en verkeerskundig oogpunt aanvaardbaar;

  4. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  5. het vergroten van de oppervlakte leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

14.2.2 Windturbine

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen het bouwen van een windturbine binnen of aansluitend aan het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de bouwhoogte van een windturbine mag niet meer bedragen dan 30 meter. Wordt de installatie op een bestaand gebouw geplaatst dan geldt daarvoor een maximale bouwhoogte van 5 meter voor de installatie;

  2. per bouwvlak of aansluitend daaraan is ten hoogste 1 windturbine toegestaan en deze moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. indien de windturbine gerealiseerd wordt aansluitend aan het bouwvlak, dan mag de afstand tot het bouwvlak niet meer bedragen dan 10 meter;

  4. de locatie is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing;

  5. het plaatsen van de windturbine leidt niet tot een onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

14.2.3 Zonneveld buiten bouwvlak

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het realiseren van een zonneveld buiten het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. plaatsing binnen het bouwvlak (bij voorkeur op daken) is niet mogelijk of niet doelmatig;

  2. het zonneveld grenst direct aan het bouwvlak en moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. de omgevingsvergunning kan alleen worden verleend voor gronden met de bestemming 'Agrarisch', 'Bos' of 'Sport'.

  4. de netto-oppervlakte van het zonneveld mag niet meer dan 150 m² bedragen;

  5. de hoogte van de zonnepanelen, inclusief constructie, mag niet meer dan 70 cm bedragen;

  6. er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing met inachtneming van aanwezige cultuurhistorische en ecologische waarden;

  7. het zonneveld leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

14.3 Afwijken van de gebruiksregels

 

14.3.1 Bed & Breakfast

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het toestaan van een Bed & Breakfast, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. een Bed & Breakfast met een bruto vloeroppervlakte van maximaal 50 m² kan binnen de woning worden toegestaan en/of in een legaal aanwezig bijgebouw, waarbij de bruto vloeroppervlakte niet meer mag bedragen dan 75 m² met maximaal 4 slaapplaatsen;

  2. het bevoegd gezag verleent de omgevingsvergunning onder voorwaarde van een bedrijfsmatige exploitatie, een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het bijhouden van een nachtregister;

  3. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  4. het verblijf binnen een Bed & Breakfast is beperkt tot een aaneengesloten periode van maximaal 2 weken;

  5. de afwijking leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen;

  6. de activiteit mag geen nadelige invloed hebben op de normale afwikkeling van het verkeer (via bestaande uitweg) en het parkeren dient op eigen erf plaats te vinden.

 

 

14.4 Wijzigingsbevoegdheid

 

14.4.1 Uitbreiding inhoud bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd dit plan te wijzigen ten aanzien van de maximale inhoud van een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale inhoud van een bedrijfswoning of bedrijfswoongebouw kan worden vergroot tot maximaal 1000 m³;

  2. voor elke extra kuub dient 1,5 maal zoveel aan compenserende sloopmeters uit de Regio FoodValley te worden ingezet;

  3. in geval de sloopcompensatie niet van het betrokken perceel afkomstig is wordt in het wijzigingsplan een voorwaardelijke verplichting opgenomen waarmee de sloopverplichting elders in de Regio FoodValley wordt geborgd. Herbouw van de sloopmeters wordt tevens planologisch onmogelijk gemaakt;

  4. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  5. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  6. de uitbreiding leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van naastgelegen percelen.

Artikel 15 Wonen

 

15.1 Toepassingsregel

De regels van dit plan gelden ter aanvulling op of aanpassing van de regels 'Wonen' van de bestemmingsplannen ‘Agrarisch Buitengebied Ede 2012’, 'Bestemmingsplan Bezemronde 1 Buitengebied’, 'De Groene Grens', 'Natuurgebied Veluwe 2013' en alle (partiële) herzieningen van deze bestemmingsplannen, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen. In de tabel zoals opgenomen in bijlage 1 bij deze regels is het toepassingsbereik beschreven van de in dit artikel opgenomen regels binnen de hierboven genoemde bestemmingsplannen.

 

15.2 Afwijken van de bouwregels

 

15.2.1 [vervallen]

 

15.2.2 Oppervlak bijgebouwen en overkappingen bij een woning of woongebouw

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de maximale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen bij een woning of woongebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale oppervlakte aan bijgebouwen en overkappingen kan worden vergroot tot maximaal 150 m²;

  2. bij de beoordeling van de toelaatbaarheid van deze uitbreiding betrekt het bevoegd gezag zowel de omvang van het bouwperceel als alle reeds aanwezige bijgebouwen, overkappingen en aan- en uitbouwen aan het hoofdgebouw;

  3. de uitbreiding is vanuit stedenbouw- en verkeerskundig oogpunt aanvaardbaar;

  4. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  5. het vergroten van de oppervlakte leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

15.2.3 Zonneveld buiten bouwvlak

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het realiseren van een zonneveld buiten het bouwvlak, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. plaatsing binnen het bouwvlak (bij voorkeur op daken) is niet mogelijk of niet doelmatig;

  2. het zonneveld grenst direct aan het bouwvlak en moet zijn gelegen achter de voorgevelrooilijn;

  3. de omgevingsvergunning kan alleen worden verleend voor gronden met de bestemming 'Agrarisch', 'Bos' of 'Wonen'.

  4. de netto-oppervlakte van het zonneveld mag niet meer dan 150 m² bedragen;

  5. de hoogte van de zonnepanelen, inclusief constructie, mag niet meer dan 70 cm bedragen;

  6. er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing met inachtneming van aanwezige cultuurhistorische en ecologische waarden;

  7. het zonneveld leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

 

15.3 Afwijken van de gebruiksregels

 

15.3.1 Bed & Breakfast

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het toestaan van een Bed & Breakfast, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. een Bed & Breakfast met een bruto vloeroppervlakte van maximaal 50 m² kan binnen de woning worden toegestaan en/of in een legaal aanwezig bijgebouw, waarbij de bruto vloeroppervlakte niet meer mag bedragen dan 75 m² met maximaal 4 slaapplaatsen;

  2. het bevoegd gezag verleent de omgevingsvergunning onder voorwaarde van een bedrijfsmatige exploitatie, een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het bijhouden van een nachtregister;

  3. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  4. het verblijf binnen een Bed & Breakfast is beperkt tot een aaneengesloten periode van maximaal 2 weken;

  5. de afwijking leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen;

  6. de activiteit mag geen nadelige invloed hebben op de normale afwikkeling van het verkeer (via bestaande uitweg) en het parkeren dient op eigen erf plaats te vinden.

 

 

15.3.2 Zorggerelateerde voorzieningen

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het toestaan van (tijdelijke) zorgvoorzieningen in een bijgebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. (tijdelijke) zorgvoorzieningen kunnen binnen een legaal aanwezig bijgebouw worden toegestaan tot een maximale oppervlakte van 75 m²;

  2. de omgevingsvergunning wordt verleend onder de voorwaarden:

- bij professionele zorg op commerciële basis: bij de aanvraag moet een bedrijfsplan worden

ingediend, waarmee de uitvoerbaarheid van de vergunning aannemelijk wordt gemaakt;

- bij particuliere, niet-professionele zorg voor naasten zonder winstoogmerk: bij de aanvraag

moet een ondertekende gemeentelijke zorgverklaring worden ingediend;

  1. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  2. de afwijking leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen;

  3. de activiteit mag geen nadelige invloed hebben op de normale afwikkeling van het verkeer (via bestaande uitweg) en het parkeren dient op eigen erf plaats te vinden;

  4. de omgevingsvergunning wordt verleend onder de voorwaarde dat alle voorzieningen die strekken tot zorgverlening worden verwijderd na verloop van de vergunning of zodra geen sprake meer van zorgverlening is zoals in de vergunning beschreven.

 

15.4 Wijzigingsbevoegdheid

 

15.4.1 Uitbreiding inhoud woning of woongebouw

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd dit plan te wijzigen ten aanzien van de maximale inhoud van een woning of woongebouw, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de totale inhoud van een woning of woongebouw kan worden vergroot tot maximaal 1000 m³;

  2. voor elke extra kuub dient 1,5 maal zoveel aan compenserende sloopmeters uit de Regio FoodValley te worden ingezet;

  3. in geval de sloopcompensatie niet van het betrokken perceel afkomstig is wordt in het wijzigingsplan een voorwaardelijke verplichting opgenomen waarmee de sloopverplichting elders in de Regio FoodValley wordt geborgd. Herbouw van de sloopmeters wordt tevens planologisch onmogelijk gemaakt;

  4. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

  5. de uitbreiding is vanuit landschappelijk oogpunt aanvaardbaar en er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een natuurinclusief landschapsinpassingsplan;

  6. de uitbreiding leidt niet tot onevenredige aantasting van gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van naastgelegen percelen.

 

 

HOOFDSTUK 3 Algemene regels

 

ARTIKEL 16 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

 

Artikel 17 Algemene afwijkingsregels

 

17.1 Toepassingsregel

De regels van dit plan gelden ter aanvulling op of aanpassing van de regels 'algemene afwijkingsregels' van de bestemmingsplannen ‘Agrarisch Buitengebied Ede 2012’, 'Bestemmingsplan Bezemronde 1 Buitengebied’, 'De Groene Grens', 'Natuurgebied Veluwe 2013' en alle (partiële) herzieningen van deze bestemmingsplannen, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen. In de tabel zoals opgenomen in bijlage 1 bij deze regels is het toepassingsbereik beschreven van de in dit artikel opgenomen regels binnen de hierboven genoemde bestemmingsplannen.

 

17.2 Algemene afwijkingsregels

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het afwijken van:

  1. de regels en toestaan dat het beloop of het profiel van wegen of de aansluiting van wegen in geringe mate wordt aangepast, indien de verkeersveiligheid en/of –intensiteit daartoe aanleiding geeft.

  2. de regels en toestaan dat het bouwvlak met maximaal 2 meter wordt overschreden, indien een meetverschil daartoe aanleiding geeft.

  3. de regels voor de bouw van een luifel aan de voorgevel van een hoofdgebouw, geen woning zijnde, mits:

  1. de diepte gemeten vanuit de voorgevel niet meer bedraagt dan 1,5 meter;

  2. de hoogte niet meer bedraagt dan de eerste bouwlaag van het hoofdgebouw;

  3. er geen bezwaren bestaan vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid.

  1. de regels en toestaan dat openbare nutsgebouwen, waaronder wachthuizen ten behoeve van het openbaar vervoer, telefooncellen, gebouwen ten behoeve van de bediening van kunstwerken, toiletgebouwen, en naar aard daarmee gelijk te stellen gebouwen worden gebouwd, mits:

  1. de inhoud per gebouw niet meer dan 60m³ zal bedragen;

  2. de bouwhoogte niet meer dan 3 meter zal bedragen;

  1. de regels ten aanzien van de bouwhoogte van bouwwerken en toestaan dat deze worden vergroot:

  1. het bepaalde ten aanzien van de maximum bouwhoogte van gebouwen en toestaan dat de bouwhoogte ten behoeve van plaatselijke verhogingen, zoals schoorstenen, luchtkokers, liftkokers, lichtkappen en technische ruimten wordt vergroot, mits:

  1. de maximum oppervlakte van de vergroting niet meer bedraagt dan 10% van het betreffende platte dakvlak of de horizontale projectie van het schuine dakvlak;

  2. de bouwhoogte niet meer bedraagt dan 1,25 maal de maximum bouwhoogte van het betreffende gebouw.

g de regels ten aanzien van de inhoud of oppervlakte van een bestaand gebouw en toestaan dat deze wordt vergroot met maximaal 10% wanneer dit noodzakelijk is vanwege het treffen van energiebesparende voorzieningen.

 

 

Artikel 18 Algemene wijzigingsregels

 

18.1 Toepassingsregel

De regels van dit plan gelden ter aanvulling op of aanpassing van de regels 'algemene wijzigingsregels' van de bestemmingsplannen ‘Agrarisch Buitengebied Ede 2012’, 'Bestemmingsplan Bezemronde 1 Buitengebied’, 'De Groene Grens', 'Natuurgebied Veluwe 2013' en alle (partiële) herzieningen van deze bestemmingsplannen, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen. In de tabel zoals opgenomen in bijlage 1 bij deze regels is het toepassingsbereik beschreven van de in dit artikel opgenomen regels binnen de hierboven genoemde bestemmingsplannen.

 

18.2 Functieverandering naar wonen

Burgemeester en wethouders zijn bevoegde ter plaatse van de aanduiding ‘reconstructiewetzone – verwevingsgebied’ en ‘reconstructiewetzone – extensiveringsgebied’ de bestemming te wijzigen in “Wonen” als beschreven in het onder lid 1 beschreven bestemmingsplan, waarbij het bepaalde van genoemd artikel van overeenkomstige toepassing is, met inachtneming van de volgende bepalingen:

  1. de wijziging kan alleen worden toegepast voor gronden met de bestemming ‘agrarisch’ en ‘Wonen met de aanduiding specifieke vorm van wonen – agrarische nevenactiviteit’;

  2. de wijziging kan niet worden toegepast voor gronden met de aanduiding ‘specifieke bouwaanduiding – monument’;

  3. de wijziging wordt alleen toegepast in combinatie met de sloop van vrijgekomen of vrijkomende (agrarische) bedrijfsgebouwen;

  4. bij de berekening worden alleen de legale (agrarische) bedrijfsgebouwen in aanmerking genomen die twee jaar voorafgaand aan het formele verzoek tot toepassing van deze wijzigingsbevoegdheid feitelijk zijn gerealiseerd;

  5. het aantal woningen/ wooneenheden wordt berekend op basis van de volgende uitgangspunten:

  1. voor het herbestemmen van de voormalige bedrijfswoning(en) geldt geen minimale sloopplicht van de bedrijfsgebouwen;

  2. indien minimaal 1.290 m² aan bedrijfsgebouwen wordt gesloopt, mag een extra vrijstaande woning worden gerealiseerd ten opzichte van sublid 1;

  3. indien minimaal 1.920 m² aan bedrijfsgebouwen wordt gesloopt, mag een extra woongebouw met twee wooneenheden worden gerealiseerd ten opzichte van sublid 1;

  4. indien minimaal 2.580 m² aan bedrijfsgebouwen word gesloopt, mogen twee extra vrijstaande woningen worden gerealiseerd ten opzichte van sublid 1.

  1. ter plaatse van de aanduiding ‘reconstructiewetzone – extensiveringsgebied’ mag de minimaal te slopen oppervlakte als bedoeld in sub e met 20% worden verminderd;

  2. bij toepassing van de wijzigingsbevoegdheid dienen alle bedrijfsgebouwen te worden gesloopt en moet de agrarische activiteit worden beëindigd;

  3. ten aanzien van woongebouwen gelden de volgende bepalingen:

  1. de maximum inhoudsmaat bedraagt 1000 m³;

  2. de goothoogte mag niet meer bedragen dan 4 meter;

  3. de bouwhoogte mag niet meer bedragen dan 10 meter;

  4. maximaal twee wooneenheden per woongebouw.

  1. het woonperceel van elke woning of woongebouw mag niet meer bedragen dan 1.500 m²;

  2. de wijziging leidt niet tot onevenredige beperking van de (potentiële) uitbreidingsmogelijkheden van nabijgelegen bestaande agrarische bedrijven;

  3. er zijn geen milieuhygiënische belemmeringen;

l de wijziging leidt niet tot aantasting van de gebruiks- en

ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen.

m bij toepassing van het bepaalde in sub e onder 2 t/m 4 moet de gehele

woonlocatie landschappelijk inpasbaar zijn, hetgeen moet worden

aangetoond op basis van een landschapsinrichtingsplan;

n de overige gronden worden bestemd tot ‘natuur’ of ‘agrarisch (zonder

bouwmogelijkheden), waarbij het bepaalde in de betreffende artikelen van

toepassing is.

 

 

HOOFDSTUK 4 Overgangs- en slotbepalingen

 

Artikel 19 Overgangsrecht

 

19.1 Overgangsrecht bouwwerken

  1. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,

  1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;

  2. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.

  1. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het bepaalde in sub a een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in sub a met maximaal 10%.

  2. Het bepaalde in sub a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.

 

19.2 Overgangsrecht gebruik

  1. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.

  2. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in sub a, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij de afwijking door deze verandering naar aard en omvang wordt verkleind.

  3. Indien het gebruik, bedoeld in sub a, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.

  4. Het bepaalde in sub a is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

 

Artikel 20 Slotregel

Deze regels kunnen worden aangehaald als: Regels van het bestemmingsplan 'Parapluplan Buitengebied Ede 2020