Plan: | Beinum 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0221.BPL11002HBE-VA01 |
Het bestemmingsplan “Beinum 2012” bevat enkelbestemmingen en dubbelbestemmingen. De regels bij deze bestemmingen komen grotendeels overeen met de bestaande bebouwing en met het bestaande gebruik daarvan en van de onbebouwde gronden. Hieronder volgt in alfabetische volgorde een toelichting op alfabetische opsomming van de afzonderlijke bestemmingen.
Enkelbestemmingen
bestemming 'Agrarisch'
Voor het bestaande agrarisch bedrijf is een bouwperceel met de bekende bebouwings- en gebruiksregels opgenomen. Onlangs is voor dit agrarisch bedrijf een nieuw bestemmingsplan opgesteld om nieuwe uitbreidingen mogelijk te maken. Dit nieuwe bestemmingsplan is integraal opgenomen in het onderhavige bestemmingsplan.
bestemming 'Bedrijf - Nutsvoorziening'
Binnen het plangebied komen op diverse plaatsen nutsvoorzieningen voor. De nutsvoorzieningen van grote omvang zijn bestemd. Kleinere voorzieningen zoals schakelkastjes e.d. zijn ofwel vergunningvrij of vallen onder de algemene afwijkingsbevoegdheid van het Besluit omgevingsrecht of de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.
bestemming 'Centrum'
Het braakliggend terrein bij het winkelcentrum heeft deze bestemming gekregen omdat op grond van een eerdere procedure de gronden gebruikt mogen worden voor kantoren en winkels. De bestemming 'Centrum' is een mengbestemming.
bestemming 'Detailhandel'
Deze bestemming is toegekend aan de supermarkt gelegen in het winkelcentrum van Beinum.
bestemming 'Groen'
Alle overige binnen het plangebied aanwezige plantsoenen, groenstroken e.d. met een structureel karakter zijn bestemd als “groen”. Kleinere elementen zoals bermen e.d. zijn ondergebracht bij de verkeersbestemming. In de bestemming “groen” zijn onder meer (fiets)paden, waterpartijen en speelvoorzieningen toegestaan. De aanleg van parkeerplaatsen is uitdrukkelijk niet de bedoeling.
bestemming 'Horeca'
Het cafetaria in het winkelcentrum Beinum heeft de bestemming "Horeca".
bestemming 'Maatschappelijk'
Het betreft een verzamelbestemming voor de diverse in het plangebied voorkomende maatschappelijke voorzieningen. De sporthal is vanwege de ruimtelijke uitstraling voorzien van een afzonderlijke aanduiding.
bestemming 'Tuin'
De bestemming "tuin" is toegekend aan de gronden gelegen bij de bestemming "wonen" en zijn bestemd voor tuin. Op gronden met deze bestemming zijn enkel bouwwerken, geen gebouw zijnde, toegestaan waarvan de hoogte in de voorschriften is gemaximaliseerd.
bestemmingen 'Verkeer'
Alle wegen, openbare ruimten en parkeerplaatsen zijn bestemd als “verkeer”. Binnen de bestemming “verkeer” zijn naast rijbanen en (fiets-)paden tevens parkeerplaatsen en bermen opgenomen.
bestemming 'Water'
A-watergangen en andere - minder belangrijke watergangen - en bergingsvijvers met bouwwerken en oevers vallen onder deze bestemming. Een A-watergang onderscheidt zich van de overige watergangen door een beschermingszone. In een beschermingszone mag in beginsel niet gebouwd worden.
bestemming 'Wonen'
Op de verbeelding heeft niet elke woning afzonderlijk een eigen bestemmingsvlak gekregen. Een vrijstaande woning heeft een eigen bouwvlak, twee-aaneen woningen hebben samen een bouwvlak en aaneengesloten woningen (meer dan 2) worden in een bouwvlak opgenomen. De bestaande maatvoering (goothoogte , bouwhoogte, oppervlakte, inhoud etc.) van gebouwen geldt als maximum.
Binnen de bestemming 'wonen' is een aantal woningtypen nader te onderscheiden te weten: vrijstaande woningen, twee-aaneen-woningen en aaneengesloten woningen.
Binnen de bestemming 'wonen' zijn naast hoofdgebouwen (woningen) tevens aanbouwen, bijgebouwen en overkappingen toegestaan. Het hoofdgebouw dient in het bouwvlak te worden geplaatst. Het bouwvlak mag geheel bebouwd worden met het hoofdgebouw. De ruimte die niet gebruikt wordt voor een hoofdgebouw mag gebruikt worden voor aanbouwen, bijgebouwen en overkappingen. Deze aanbouwen, bijgebouwen en overkappingen mogen ook buiten het bouwvlak worden gebouwd. De totale oppervlakte van bijgebouwen is niet gemaximaliseerd. Echter het bouwperceel mag niet voor méér dan 50% bebouwd worden. Het onbebouwde deel zal grotendeels in gebruik zijn als tuin.
De regels bij de bestemming "wonen" bieden de mogelijkheid tot het uitoefenen van een aan huis gebonden beroep in een woning. Het begrip "aan huis gebonden beroep" is in de voorschriften omschreven als "een beroep op zakelijk, maatschappelijk, juridisch, medisch, (ontwerp)technisch of kunstzinnig gebied, dat door de gebruiker van een woning in die woning of een bijbehorend bijgebouw wordt uitgeoefend, waarbij de woning in hoofdzaak de woonfunctie behoudt" (artikel 1).
Hierbij kan worden gedacht aan de klassieke 'vrije' beroepen, zoals advocaat, notaris, arts, architect, consultant en dergelijke. Van belang hierbij is dat de woonfunctie overheersend blijft en sprake is van een beroepsuitoefening die een ruimtelijke uitwerking of uitstraling heeft die past bij de woonfunctie. In algemene zin kan niet worden aangegeven, wanneer (nog) sprake is van een 'overheersende' woonfunctie en van een ruimtelijke uitwerking of uitstraling die 'past' bij de woonfunctie, en wanneer niet (meer) daarvan sprake is. Dit zal per situatie beoordeeld moeten worden.
Na het volgen een afwijkingsprocedure is de uitoefening van een aan huis gebonden bedrijf mogelijk. Het begrip "aan huis gebonden bedrijf" is in de voorschriften omschreven als "een bedrijf, dat door de gebruiker van een woning in die woning of een bijbehorend bijgebouw wordt uitgeoefend, waarbij de woning in hoofdzaak de woonfunctie behoudt" (artikel 1). Het verschil tussen aan huis gebonden beroep en bedrijf is gelegen in de aard en het karakter van de activiteit; zakelijk-dienstverlenend enerzijds en bedrijfsmatig – al dan niet ambachtelijk – anderzijds. Omdat een aan huis gebonden bedrijf potentieel meer invloed heeft op het woon- en leefklimaat in de omgeving, is deze activiteit pas na vrijstelling toegestaan. Aan deze afwijkingsbevoegdheid zijn de volgende criteria verbonden:
bestemmingen 'Wonen -1' en 'Wonen -2'
Binnen deze woonbestemmingen bestaan nog mogelijkheden om nieuwe woningen te bouwen. Bij de bestemming 'Wonen - 1' gaat het om de bouw van vrijstaande woningen en bij 'Wonen - 2' om aaneengesloten, twee-aaneengebouwde en vrijstaande woningen.
dubbelbestemmingen
Het bestemmingsplan bevat een drietal dubbelbestemmingen Een dubbelbestemming geldt voor een gebied waarvoor bijzondere, beperkende en/of aanvullende regels gelden ter bescherming van een specifiek ruimtelijk belang. Bepalingen in de dubbelbestemming gaan voor de regels van de onderliggende bestemmingen. Reden voor deze voorrangsregel vormt het feit dat de toegekende dubbelbestemming een bijzonder belang vertegenwoordigt dat zo zwaarwegend is, dat andere ruimtelijke belangen daarvoor moeten wijken.
dubbelbestemming "Leiding - Riool"
Ter bescherming van de rioolpersleiding is een dubbelbestemming opgenomen. Op deze gronden mogen enkel bouwwerken, geen gebouw zijnde, worden opgericht ten dienste van de rioolpersleiding met een maximale hoogte van 3 meter.
dubbelbestemming 'Waarde - EHS'
In het zuidwestelijk deel van het plangebied ligt een klein strookje grond met deze bestemming vanwege de bijzondere natuurwaarden.
dubbelbestemming “Waterstaat - Beheerszone watergang”
De gronden waaraan deze dubbelbestemming is toegekend betreft een zone langs de in het plangebied voorkomende A-watergangen. Dit om onderhoud aan de watergang mogelijk te maken in verband met onder meer de doorstroming. Op deze gronden mogen enkel bouwwerken, geen gebouw zijnde, worden opgericht ten dienste van het beheer en de bescherming van de watergang met een maximale hoogte van 3 meter.
dubbelbestemming "Waterstaat - Waterkering"
De gronden waaraan deze dubbelbestemming is toegekend, betreft een zone langs de dijk. Deze zone is gebaseerd op de beschermingszone zoals bedoeld in de Keur van het Waterschap. Op deze gronden mogen enkel bouwwerken, geen gebouw zijnde, worden opgericht ten dienste van de waterkering met een maximale hoogte van 3 meter.