direct naar inhoud van 2.7 Groenvoorzieningen
Plan: Beinum 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0221.BPL11002HBE-VA01

2.7 Groenvoorzieningen

Kerngroen

De wijk Beinum kenmerkt zich door zeer groene woonmilieus. Park- en groenzones zijn verweven in het verkavelingspatroon. Achtertuinen zijn gericht op groenzones doordat de woonblokken zijn geörienteerd op interne ontsluitingsroutes. De vorm en herkenbaarheid van het groen ligt echter wat op de achtergrond, de bruikbaarheid van het groen is echter groot. Het nieuwere deel van de wijk (Campstede) is compacter opgezet en kent daardoor een wat meer versnipperde groenstructuur. Een stelsel van meidoornhagen is in de woonwijk opgenomen en takt aan op de centrale parkzone, gelegen in de Maten, Smidsweide en de Kampen. Deze centraal gelegen parkstrook is aangewezen als verblijfsgebied.

Een probleem in Beinum is dat het groen geen duidelijke vorm heeft en versnipperd dreigt te raken. Stukken niet structureel groen zijn in gebruik gegeven aan aanwonenden, waardoor oprukkende schuttingen en coniferenhagen zorgen voor structuurverlies.

Ten zuiden van Beinum, daar waar de wijk grenst aan de provinciale weg, is een brede groenstrook aangelegd, voorzien van enkele waterpartijen. Dit deel van de wijk heeft ook een groener karakter door de robuuste bomenrijen langs de wegen.

Ecologische hoofdstructuur

In de westpunt van het plangebied ligt een kleine strook, aangewezen als ecologische hoofdstructuur. Dit gebied bestaat deels uit bos en deels uit weiland. In deze strook zijn geen ontwikkelingen voorzien. De waarde van dit gebied zal in de regels en op de verbeelding worden opgenomen.

Agrarisch gebied

De noordwestkant van de woonwijk wordt omringd door agrarisch gebied. Het zijn veelal weilanden. Er ligt nog een groot agrarisch bedrijf, en twee kleinere erven waar in de huidige situatie gewoond wordt.