Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Kernen Buren
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0214.KOMBP20130001-vg01

5.4 Bestemmingen

Voorliggend bestemmingsplan bevat de volgende (dubbel)bestemmingen:
 
Agrarisch, Agrarisch - Komgebied, Agrarisch - overwalgebied, Agrarisch met waarden - Linge uiterwaarden
 
 
In het bestemmingsplan zijn vier Agrarische bestemmingen opgenomen. Deze bestemmingen hebben allen als hoofddoel om het agrarisch gebruik van de gronden mogelijk te maken. Het opnemen van de vier verschillende bestemmingen volgt uit het feit dat aan de verschillende gebieden verschillende kwaliteitseisen vanuit milieutechnisch en of landschappelijk oogpunt gesteld worden. De bestemmingen zijn tevens afgestemd op het bestemming buitengebied.
 
Bedrijf
 
Voor de solitair gelegen bedrijven is de bestemming bedrijf opgenomen. Binnen deze bestemming is bij recht bedrijvigheid toegestaan in de milieucategorieen 1 en 2. Bedrijvigheid in een hogere catergorie is afzonderlijk aangeduid.
 
Bedrijf - buitengebied gebonden
 
Op de rand met het buitengebied zijn twee bedrijven gelegen welke in lijn met de systematiek van bestemmingsplan Buitengebied de bestemming bedrijf - buitengebied gebonden hebben gekregen. Door een specifieke aanduiding op de verbeelding is de specifieke bedrijvingheid vastgelegd.
 
Bedrijventerrein
 
De vier grotere bedrijventerreinen nabij de kernen Beusichem, Buren, Lienden en Maurik en de zelfstandige bedrijven verspreid over de kernen hebben allen de bestemming Bedrijventerrein gekregen. Middels nadere aanduidingen zijn bedrijven van een hogere milieucategorie toegestaan wanneer dit inpasbaar is met nabijgelegen woningen. Voorts is een aantal specifieke bedrijven opgenomen, veelal omdat voor deze bedrijven in het verleden een zelfstandige planologische procedure is gevoerd.
 
Bos
 
Nabij de kernen Zoelen en Maurik zijn twee percelen als Bos bestemd. Het gaat hier om bos dat onderdeel is van een landgoed en daardoor een belangrijk onderdeel van de aanwezige cultuurhistorische waarden. Om de kwaliteiten te behouden is de bestemming bos opgenomen. Recreatief medegebruik is hier als gebruik toegestaan.
 
Centrum
 
Binnen deze bestemming zijn de functies wonen, detailhandel, zakelijke en maatschappelijke dienstverlening, openbare en bijzondere doeleinden, ambachtelijke bedrijven en ateliers voor kunstenaars toegestaan. Hiermee is een uitwisseling van functies mogelijk. Bestaande horecabedrijven zijn door middel van een aparte aanduiding horeca aangegeven. Als bijlage bij de planregels is een “staat van horecabedrijven” opgenomen om de aard van de toegestane horeca aan te geven. Om de aard van de toegestane ambachtelijke bedrijven aan te geven, is in de bijlage een “staat van bedrijfsactiviteiten” opgenomen.
 
 
 
Detailhandel
 
De bestemming detailhandel is opgenomen voor detailhandellocaties in de kernen. Binnen de bestemming is aangegeven of ook woningen toegestaan zijn.
 
Dienstverlening
 Voor kantoren en dienstverlenende bedrijven is de bestemming dienstverlening opgenomen. De bebouwingsregeling behoeft geen verdere toelichting.
Gemengd
 
De bestemming gemengd is opgenomen voor een specifieke locatie waar de bestemming maatschappelijk gecombineerd wordt met zorgwoningen. Deze bestemming volgt het voorgaande bestemmingsplan.
 
Groen
 
In onderhavig bestemmingsplan zijn de ruimtelijk relevante groenstroken, parken en plantsoenen bestemd als groen. Binnen deze bestemmingen zijn ook speelvoorzieningen, nutsvoorzieningen, voet- en fietspaden etc. toegestaan. Het gaat om groen dat bepalend is voor de beeldkwaliteit van het plangebied. Kleinere groenonderdelen zoals plantvakken zijn niet als groen bestemd.
 
Horeca
 
De bestemming "Horeca" is opgenomen voor de bestaande horecavoorzieningen. Als bijlage bij de regels is de Staat van horeca-activiteiten opgenomen. Per horecavestiging kan nader aangeduid zijn welke horecacategorie toegestaan is. Indien er geen aanduiding is opgenomen is een horecabedrijf in de categorie 2 toegestaan
 
Maatschappelijk
 
Binnen deze bestemming zijn maatschappelijke voorzieningen, zoals scholen, kerken, buurthuizen en andere sociale, educatieve, culturele, gezondheids- of overheidsinstellingen opgenomen. Op een aantal plekken is een specifieke maatschappelijke functie toegestaan. Het gaat hier bijvoorbeeld om begraafplaatsen en kerken.
 
Natuur
 
Voor de gronden met een hoge ecologische waarde en niet specifiek voor andere functies in gebruik is de bestemming natuur opgenomen. In de regels zijn de gebruik en bebouwingsmogelijkheden beperkt om de ecologische waarden te behouden.
 
Overig - Muur
 
Deze bestemming komt alleen voor in de stad Buren. De stadsmuur heeft deze bestemming gekregen en is daarmee specifiek bestemd en beschermd.
 
Overig - Stadswal
 
Deze bestemming komt alleen voor in de stad Buren. De stadswal heeft deze bestemming gekregen en is daarmee specifiek bestemd en beschermd.
 
 
Recreatie
 
Deze bestemming staat het recreatief gebruik van gronden toe. Het gaat hier bijvoorbeeld een camping.
 
Recreatie - Dagrecreatie
 
Deze bestemming regelt het recreatieterrein de Meent. Binnen de bestemming zijn het parkeerterrein en het water door middel van een aparte aanduiding aangegeven.
 
Sport
 
Voor de sportvelden binnen het plangebied is deze bestemming opgenomen. Naast sport is ondergeschikt ook horeca toegestaan. Hierbij moet gedacht worden aan de functie die bijvoorbeeld een kantine vervuld.
 
Tuin - Gaarde
 
Deze bestemming is opgesteld voor specifieke percelen in gebruik en te behouden als tuin, moestuin, boomgaard, akker, weide en daarmee gelijk te stellen doeleinden. Om het zicht op de stadwal van Buren te behouden is binnen deze bestemming op bepaalde plaatsen een aanduiding opgenomen. Op deze wijze kan voorkomen worden dat door middel van aanplant het zicht op de stadswal beperkt wordt.
 
Verkeer, Verkeer - Historisch
 
De gronden voor zowel doorgaande wegen, gebiedsontsluitingswegen, (woon)straten, voet- en fietspaden en parkeerplaatsen zijn bestemd als verkeer. Het gaat hier om zowel doorgaand als bestemmingsverkeer. De bestemming Historisch is opgenomen voor de kern buren gelijk als het voorgaande bestemmingsplan. De inrichting en het materiaalgebruik van deze wegen maakt een wezenlijk onderdeel uit van de aanwezige beeldkwaliteit. Om deze kwaliteit te beschermen is een aparte verkeersbestemming opgenomen.
 
Water
 
 
De grotere (A-)watergangen en meren zijn bestemd als water. Deze bestemming is aanvullend voor het versterken van landschappelijk en ecologische waarden en voor recreatief medegebruik.
 
 
 
Wonen
 
Deze bestemming geldt voor de woningen binnen het plangebied. Een bescheiden beroep aan huis, dat minder dan 30% van de woning in beslag neemt, is toegestaan. Hierbij wordt gedacht aan een kleine schoonheidssalon, een fysiotherapeut, een eenmansadviesbureau e.d. Daarnaast is het mogelijk binnen de bestemming Wonen een webwinkel uit te oefenen.
 
Op bepaalde percelen lag in het verleden een detailhandelsbestemming welke niet meer wordt uitgeoefend, deze percelen zijn voorzien van de aanduiding 'detailhandel' teneinde hier toch nog in beperkte mate detailhandel mogelijk te maken, met dien verstande dat de vloeroppervlakte niet meer mag bedragen dan 50 m².
 
Het aantal woningen per bouwperceel mag niet meer bedragen dan het bestaande aantal. Voor de verschillende bouwvormen zijn bebouwingscategorieën opgenomen. Per categorie zijn bepalingen opgenomen ten aanzien van bouwhoogtes, goothoogtes en afstand tot de zijdelingse perceelgrens. Ook is een bebouwingspercentage in de bestemmingsbepaling opgenomen.
 
In de regels is bepaald dat gebouwen binnen het bouwvlak gesitueerd moeten worden. Bij de situering van de bouwvlakken is rekening gehouden met bouwmogelijkheden die in voorgaande plannen mogelijk waren. Tenzij anders is aangegeven, is bepaald dat het maximaal te bebouwen oppervlak binnen het bouwvlak niet meer mag bedragen dan 60%. Op deze wijze wordt voorkomen dat het gehele bouwvlak bebouwd wordt. In alle gevallen blijft zodoende een gedeelte van de gronden voor gebruik als tuin behouden. Daarnaast is in de regels de maximaal toelaatbare omvang van de bijgebouwen vastgelegd op 75 m². De mogelijkheid tot het realiseren van bijgebouwen op kleine percelen is dientengevolge beperkt. Voor percelen met een groot bouwvlak biedt de regeling vrijheid om de bijgebouwen binnen het bouwvlak te plaatsen.
 
Aanvullend op de in het bestemmingsplan opgenomen regeling biedt de regeling voor het vergunningvrij bouwen mogelijkheden om kleinschalige gebouwen te realiseren zonder dat een toetsing aan het bestemmingsplan vereist is. Deze regeling, die is opgenomen in de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht), is op 1 oktober 2010 van kracht geworden.
 
Wonen - Maurik Oost
 
Voor Maurik Oost is het nu geldende plan 1 op 1 overgenomen. Voor een nadere toelichting op deze regels wordt terugverwezen naar dit bestemmingsplan.
 
Wonen - Uit te werken 1 en 2
 
Het betreft hier twee woongebieden in Ravenswaaij en Ommeren. De planuitwerking van deze gebieden is nog niet afgerond. Daarom is een uit te werken bestemming opgenomen. Met het opnemen van deze uit te werken bestemming kan nadat de planvorming gereed is, en door het college akkoord bevonden, een uitwerkingsplan in procedure worden gebracht. Na onherroepelijk worden van deze uitwerkingsplannen kan pas gebouwd worden.
 
Leiding-Riool, Leiding Gas, Leiding Hoogspanning
 
Binnen het plangebied liggen diverse gas, riool en hoogspanningsleidingen. Om bouwwerken en werken te verbieden nabij de leiding die voor schade kunnen zorgen is een dubbelbestemming opgenomen. In de dubbelbestemming is opgenomen dat voor werkzaamheden nabij deze leidingen overleg met de beheerder van deze leidingen moet plaatsvinden.
 
Waterstaat - Waterkering
 
Het plangebied ligt onder andere nabij dijklichamen. Om te voorkomen dat toekomstige ontwikkelingen in het plangebied nadelige effecten opleveren voor de dijk en de beschermende werking van de dijk voor het achterliggende land is een dubbelbestemming opgenomen. De dubbelbestemming komt overeen met de regels van de keur van het waterschap.
 
Waterstaat - beheerszone watergang
 
De beheerszone watergang is opgenomen om te waarborgen dat de watergangen goed onderhouden kunnen worden door het waterschap. In de dubbelbestemming zijn regels gesteld om de toegankelijkheid in het kader van beheer te kunnen waarborgen.
 
Waarde – Archeologisch
 
De dubbelbestemmingen voor waarde archeologie zijn opgenomen om de mogelijk archeologische waarden in het bestemmingsplan te beschermen. In de dubbelbestemmingen worden regels gesteld waaraan voldaan moet worden indien de grond geroerd zal worden. Er zijn drie dubbelbestemmingen opgenomen omdat er drie verschillende te verwachte archeologische waarden zijn en daardoor zijn ook drie verschillende beschermingsregimes nodig.
 
Waarde - Ecologie
 
Voor de gronden met een hoge ecologische waarde maar waarbij de hoofdfunctie niet gelijk is met die van de bestemming natuur is een dubbelbestemming opgenomen. Voor dit deel van de gronden kan middels een dubbelbestemming de ecologische waarden alsnog beschermd worden.