Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Kernen Buren
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0214.KOMBP20130001-vg01

4.1 Archeologie

Bewoningsgeschiedenis
 
Voor het ontstaan van de huidige bewoningskernen was er al sprake van bewoning in de gemeente Buren. De oudste bewoning gaat zeker terug tot late steentijd (ca 5.000 tot 2.000 jaar voor Chr.), maar is waarschijnlijk nog ouder. Op diverse zandwinlocaties (Marspolder, De Beldert) zijn werktuigen van (vuur)steen en gewei uit deze periode gevonden. De toenmalige bewoners van het gebied hadden nog geen vaste woonplaats. Ze trokken rond op zoek naar voedsel en verbleven in tijdelijke jachtkampjes. Pas in de loop van de late steentijd verandert dit patroon en gaan mensen langere tijd op één plaats wonen.
 
Mensen zochten vooral de hoger gelegen delen in het land op. In de periode na de laatste ijstijd (ca 10.000 jaar geleden) waren dat nog de hoge zandtoppen die droog genoeg waren om te kunnen overleven. Later werden dat de oevers van de rivieren die door het gebied stroomden. De huidige Neder-Rijn en de Linge bestonden toen al, maar hadden een andere loop. De oude verlaten rivierbeddingen zijn soms nog in het landschap te zien, zoals op de lijn Lienden-Ommeren-Ingen of tussen Eck en Wiel en de Beldert (Zwarte Paard).
 
Op deze plekken vestigden zich de eerste boeren. Vanaf de bronstijd (2000 voor Christus), maar zeker in de daaropvolgende perioden, de ijzertijd (800 tot 12 voor Christus) en de Romeinse tijd (12 voor Christus tot 450 na Christus), werden deze gebieden steeds dichter bevolkt. De meeste vondsten zijn gedaan in of net buiten de huidige kernen (onder andere Beusichem, Ommeren, Lienden).Hoewel het huidige nederzettingspatroon doorgaans teruggaat tot de middeleeuwen, is de oorsprong van de kernen vaak veel ouder.
 
Archeologie in ruimtelijke ordening
 
In 1992 is in Valletta (Malta) door de 20 lidstaten waaronder Nederland het Europees Verdrag inzake de bescherming van het archeologisch erfgoed ondertekend. Dit Verdrag van Malta voorziet in bescherming van het Europees archeologisch erfgoed onder meer door de risico's op aantasting van dit erfgoed te beperken. Het verdrag is in 1998 door Nederland middels een goedkeuringswet bekrachtigd. Op 1 september 2007 is het in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd. De Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) is daarmee ondermeer verankerd in de herziene Monumentenwet.
 
De wet zorgt ervoor dat alle bekende en potentiële archeologische waarden volwaardig meetellen in de beslissingen over de ruimtelijke inrichting. Op basis van deze wet zijn mogelijke (toevals)vondsten bij het verrichten van werkzaamheden in de bodem altijd beschermd. Er geldt een meldingsplicht (artikelen 53 en 54 Monumentenwet) bij het vinden van (mogelijke) waardevolle zaken. In het kader van een goede ruimtelijke ordening in relatie tot de Monumentenwet kan vooronderzoek naar mogelijke waarden nodig zijn zodat waar nodig die waarden veiliggesteld kunnen worden en/of het initiatief aangepast kan worden.
 
Sinds de invoering van de Wamz is de gemeente het centrale overheidsorgaan voor de archeologische monumentenzorg. De gemeente houdt bij het vaststellen van bestemmingsplannen rekening met de in de grond aanwezige dan wel te verwachten monumenten (art. 38a Monumentenwet). Daarnaast is de gemeente verantwoordelijk voor, en aanspreekbaar op, haar archeologische beslissingen en keuzes en stelt de gemeente voorwaarden voor de omgang met archeologie bij de vergunningverlening (omgevingsvergunning, sloopvergunning, e.d.). Tot slot ziet de gemeente toe op naleving van de vergunningsvoorschriften (handhavingstraject).
 
Archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart
 
Om inzicht te verkrijgen in de archeologische waarden binnen het grondgebied van de gemeente Buren heeft de gemeente in 2007 een archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart laten opstellen door een gerenommeerd archeologisch bureau.
 
De archeologische verwachtingskaart is samengesteld uit een basiskaart die de geologische ondergrond beschrijft en alle bekende archeologische elementen bevat. Op deze kaart zijn de fossiele rivierlopen met haar oevers en restgeulen, crevasses, en komgronden weergegeven. Hier bovenop zijn de bewoningssporen uit de archeologische perioden aangegeven. Dit zijn alle bekende (vastgestelde) archeologische waarden. Deze gegevens zijn verzameld uit het centrale archeologische informatiesysteem Archis, onderzoeken en meldingen en bevat de archeologische monumenten (AMK-terreinen), aanduiding van oude cultuurgronden en waarnemingen van vondsten en sporen gedaan tijdens archeologische en niet-archeologische graafwerkzaamheden. Op de basiskaart zijn de Romeinse rijksgrens (limes), de historische wegen, steenfabrieken en eendenkooien apart aangegeven. Per kern is een uitsnede gemaakt van de basiskaart. Deze uitsneden worden weergegeven in bijlage 1.
 
Kern
 
 
Toponiem
 
 
Nr
 
 
Bescherming
 
 
Toelichting
 
 
Beusichem
 
De Kerswerf, de Ronde
 
12186
 
Planologisch
 
Romeinse bewoningssporen
 
Beusichem
 
Centrum, Molenweg
 
12189
 
Planologisch
 
Karolingische (vroeg middeleeuwse) bewoningssporen)
 
Beusichem
 
Ganssteeg-West
 
12191
 
Planologisch
 
Laatmiddeleeuwse woonheuvels
 
Buren
 
Dreef, Plantsoen
 
3796
 
Planologisch
 
Kasteel Buren (12de eeuw)
 
Buren
 
De Blooten
 
12093
 
Planologisch
 
Bewoningssporen vanaf Romeinse tijd
 
Buren
 
Stad
 
13202
 
Planologisch
 
Middeleeuwse bewoningssporen binnenstad
 
Buren
 
Het Grootveld, Hulsterstraat
 
15589
 
Planologisch
 
Romeinse en middeleeuwse bewoningssporen op landgoed
 
Erichem
 
Erichemseweg, schaapsweide
 
3798
 
Planologisch
 
Bewoningssporen vanaf Romeinse tijd t/m middeleeuwen (12de eeuw)
 
Ingen
 
West, De Brenk/Molenstraat
 
4010
 
Planologisch
 
Bewoningssporen vanaf late middeleeuwen
 
Ingen
 
Noord, Dorpsstraat/Rijnstraat
 
4011
 
Planologisch
 
Bewoningssporen vanaf late ijzertijd (200 voor Chr.), Commanderij St. Jan (14de eeuw)
 
Kerk-Avezaath
 
Dorpsstraat, Klein Teisterbant
 
12105
 
Planologisch
 
Kasteel Teisterbant (14de eeuw)
 
Kerk-Avezaath
 
Provinciale weg, Teisterbant
 
12124
 
Planologisch
 
Nederzettingssporen Romeinse tijd
 
Lienden
 
Achterstraat, Burgheuvel
 
4017
 
Planologisch
 
Oude woongrond (vroege en late middeleeuwen)
 
Maurik
 
Noord, Buitenweg, Kommanderije
 
3690
 
Planologisch
 
Middeleeuwse bewoningssporen, grond Commanderij St. Jan
 
Maurik
 
Noord, Molenstraat
 
3707
 
Planologisch
 
Resten omgrachte versterking. motte of huis (12de eeuw)
 
Ommeren
 
Hoge Straat, Den Eng
 
4014
 
Planologisch
 
Bewoningssporen vanaf late ijzertijd
 
Ommeren
 
Provinciale weg
 
12612
 
Planologisch
 
Oude woongrond (Romeinse tijd, middeeuwen)
 
Rijswijk
 
Noord, Rijnbandijk
 
12309
 
Planologisch
 
Fosfaatconcentratie (middeleeuwen)
 
Zoelen
 
Aldenhaag, Achterstraat
 
3797
 
Wettelijk
 
Omgrachte motte met voorburcht (12de eeuw)
 
Zoelen
 
Terweistraat, Meergraaf
 
3808
 
Planologisch
 
Oude woongrond (Romeinse tijd, middeeuwen)
 
Zoelen
 
Nieuwe Tiend
 
12120
 
Planologisch
 
Bewoningssporen midden bronstijd (1500-1100 voor Chr.)
 
Zoelen
 
Achterstraat, Kasteel
 
12129
 
Planologisch
 
Kasteel Zoelen (13de eeuw), nederzettingssporen ijzertijd, vroege en late middeleeuwen
 
Zoelen
 
Terweistraat
 
12130
 
Planologisch
 
Bewoningssporen van late ijzertijd t/m vroege middeleeuwen
 
Zoelmond
 
Centrum, Donkerstraat/Hoogeinde
 
12196
 
Planologisch
 
Laatmiddeleeuwse bewoningssporen
 
 
Overzicht met bekende archeologische waarden (AMK-terreinen) binnen de gemeentelijke kernen
 
 
 
De archeologische verwachtingskaart is eigenlijk een 'voorspellingskaart' waarop de verwachtingen met betrekking tot de situering van (nog) onbekende vindplaatsen zijn vertaald in termen van vlakken en zones. De verwachtingskaart combineert de archeologische en geologische informatie uit de gemeente en voegt daarbij aanvullende informatie uit landschappelijk vergelijkbare gebieden (het rivierengebied). Gekeken is naar de mogelijkheden van het landschap in het verleden; welke gebieden geschikt waren voor bewoning en welke voor landbouw en veeteelt. Bij het opstellen van de verwachtingskaart is tot slot rekening gehouden met bekende grootschalige bodemverstoringen.
 
De archeologische verwachtingskaart vormt de basis voor de beleidsadvieskaart. Voor de verschillende zones op de beleidsadvieskaart zijn verschillende adviezen met betrekking tot de archeologische waarden opgesteld.
 
Er wordt op de beleidsadvieskaart onderscheid gemaakt tussen bekende waarden en zones met een archeologische verwachting. Uitgangspunt bij de bekende waarden is behoud in de huidige staat (behoud
in situ
): er vinden in principe geen bodemingrepen plaats. De bekende waarden zijn wettelijk of planologisch beschermd. Dit zijn de AMK-terreinen en voormalige steenfabrieken. De zones met archeologische verwachting zijn onderverdeeld in zones met een hoge, een middelhoge, een lage en een zone zonder archeologische verwachting. De categorie hoge archeologische verwachting is onderverdeeld in zones die liggen in de historische kern en overige zones. Voor deze categorie en de zone met middelhoge archeologische verwachting geldt in principe behoud in de huidige staat. Mocht behoud in de huidige staat niet gerealiseerd kunnen worden dan dient bij toekomstige ontwikkelingen doorgaans archeologisch vooronderzoek vanaf een bepaalde diepte en/of omvang van het plangebied uitgevoerd te worden. Zones met een lage archeologische verwachting zijn vrijgesteld van archeologisch (voor)onderzoek voor plangebied tot een omvang van 10 hectare. Zones zonder archeologische verwachting (grootschalige bodemverstoringen) zijn in zijn geheel vrijgesteld van archeologisch (voor)onderzoek. In bijlage 2 is de beleidsadvieskaart weergegeven.
 
 
 
 
In het onderstaande overzicht zijn de beleidsadviezen weergegeven die bij de verschillende archeologische waarden en verwachtingen horen.
 
 
Vrijstelling plangebied tot
 
 
  
Archeologische waarde
 
 
Diepte (cm)
 
 
Omvang (m2)
 
 
Waarde Archeologie
 
 
Opmerking
 
 
AMK-terrein, wettelijke beschermd
 
nvt
 
Nvt
 
1 - Archeologisch Rijksmonument
 
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bevoegd, vergunningplicht art. 11 Mw
 
AMK-terrein
 
0
 
30
 
2 - Archeologisch waardevol gebied
 
Planologische beschermd
 
Voormalige steenfabriek/steenoven
 
0
 
30
 
2 - Archeologisch waardevol gebied
 
Planologische beschermd
 
Archeologische verwachting
 
 
    
Hoog (historische kern)
 
30
 
100
 
3 - Archeologisch onderzoekgebied 1
 
 
Hoog (resten binnen 1,5m onder maaiveld)
 
30
 
1.000
 
4 - Archeologisch onderzoekgebied 2
 
 
Middelhoog
 
30
 
2.000
 
5 - Archeologisch onderzoekgebied 3
 
 
Laag
 
0
 
100.000
 
6 - Archeologisch Onderzoekgebied 4
 
 
 
De verschillende waarden en verwachtingen met de bijbehorende adviezen zijn in dit bestemmingsplan vertaald in een aantal dubbelbestemmingen met bijbehorende regels. Het enige wettelijk beschermde archeologisch monument is De Aldenhaag in Zoelen.
 
 
Aldenhaag Zoelen
 
De Aldenhaag aan de Achterstraat is het enige archeologisch beschermde monument in de gemeente en ligt tevens binnen het beschermde dorpsgezicht van Zoelen. De Aldenhaag ligt aan de westkant van het dorp, op de rand van de kom. Het terrein bestaat uit een ronde 4 a5 meter hoge burchtheuvel (motte), die oorspronkelijk ongeveer 2,5 meter hoger is geweest. De heuvel heeft een diameter van 50 meter. Eromheen ligt een gracht die indertijd 10-15 breed moet zijn geweest. Ten westen van de gracht stond voorheen een voorburcht. Die is in latere fase door de gracht in tweeën gesplitst. Tussen voor- en hoofdburcht heeft een poortgebouw gestaan. Het complex gaat terug tot de 11de of 12de eeuw.
 
Aan het einde van de 13de eeuw wordt de burcht verwoest door aanhangers van de graaf van Vlaanderen. Korte tijd later wordt hij nog wel hersteld maar uiteindelijk i n1326 definitief verlaten. In deze periode wordt het goed als versterkt huis van Avezaathgesplitst in Soelen en Aldenhaag. Kasteel Soelen is vanaf die tijd de belangrijkste versterking. De verlaten kasteelheuvel wordt in de 19de eeuwin gebruik genomen als grafmonument. De laatste eigenaar, baron J.G. Verstolk, ligt hier begraven.