In de welstandsnota worden algemene criteria aangegeven waar de welstandscommissie bouwwerken aan toetst en staat beschreven op welke wijze de procedure voor welstandsadvisering verloopt. De welstandsnota heeft een basis van uiteenlopende gebieden en typen bouwwerken, waarvoor specifieke criteria zijn vastgesteld. Per gebied is een welstandsbeleid op maat uitgewerkt.
Het welstandsbeleid is opgesteld vanuit de overtuiging dat de lokale overheid het belang van een aantrekkelijke gebouwde omgeving dient te behartigen. Het aanzicht van gebouwen en andere bouwwerken vormt de dagelijkse leefomgeving van de mensen in de gemeente Buren. Dat betekent dat de verschijningsvorm van een bouwwerk geen zaak is van de eigenaar alleen; elke voorbijganger wordt ermee geconfronteerd, of hij nu wil of niet. Een aantrekkelijke, goed verzorgde omgeving verhoogt bovendien de waarde van het onroerend goed en versterkt het vestigingsklimaat.
Het doel van het welstandstoezicht is om een bijdrage te leveren aan de schoonheid en de aantrekkelijkheid van de gemeente. Door het opstellen van welstandsbeleid kan de gemeente in alle openheid een effectief, controleerbaar en klantvriendelijk welstandstoezicht inrichten en opdrachtgevers en ontwerpers in een vroeg stadium informeren over de criteria die bij de welstandsbeoordeling een rol spelen.
Bij de advisering maakt de welstandscommissie gebruik van verschillende orden van toetsingscriteria die variëren van globaal en universeel naar specifiek per gebied, gebouwtype of soort bouwwerk.
Algemene welstandscriteria
Het gehele grondgebied van de gemeente Buren is onderverdeeld in vier verschillende welstandsniveaus:
- welstandsniveau 1, zwaar: dit niveau wordt toegekend aan structuren, gebieden en objecten die van cruciale betekenis zijn voor het totaalbeeld van de stad, de dorpen en het landschap. Dit niveau kan tevens toegekend worden aan ontwikkelingsgebieden en reconstructiegebieden. Het welstandsbeleid is gericht op het handhaven, herstellen en versterken van gewaardeerde of gewenste ruimtelijke karakteristieken en op de samenhang binnen het gebied of object.
- welstandsniveau 2, regulier: hieronder vallen gebieden, die vanuit het perspectief van de gehele gemeente geen topprioriteit hebben, maar waar wel aanleiding is om alert te blijven op de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit. De welstandsbeoordeling richt zich op het handhaven of gericht veranderen en verbeteren van de basiskwaliteit van het gebied.
- welstandsniveau 3, soepel: de gemeente kan besluiten in bepaalde gebieden bouwplannen allen op hoofdlijnen te laten toetsen en de verantwoordelijkheid voor kleinschalige invulligen en detailleringen hoofdzakelijk bij bewoners en eigenaren te leggen. Het welstandsbeleid in deze gebieden is gericht op het handhaven van de basiskwaliteit van het gebied. De basiskwaliteiten worden in de nota per type gebied benoemd en vertaald in welstandcriteria. Bij de welstandstoets wordt vooral gekeken of het bouwplan zijn omgeving niet verstoort.
- welstandsniveau 4, welstandsvrij: in deze gebieden wordt een preventieve welstandsbeoordeling overbodig geacht. In geval van excessen aangaande de welstand van de omgeving behoudt de gemeente de mogelijkheid om repressief op te treden tegen ongewenste ontwikkelingen.
Op de volgende afbeelding zijn de verschillende welstandsniveau's binnen de gemeente Buren weergegeven.
Welstandsniveau's
Het grootste deel van de verschillende kernen valt onder welstandsniveau 2. Daarnaast zijn er nog gedeelten van de kernen die vallen onder welstandsniveau 1.
Specifieke welstandscriteria
Naast de algemene welstandscriteria zijn er ook specifieke welstandscriteria opgesteld. Het grondgebied van de gemeente Buren is hiervoor onderverdeeld in tien verschillende gebieden:
- historische stads- en dorpsbebouwing;
- historische bebouwingslinten;
- historische dijkbebouwing;
- gemengde bebouwing en woonwijken;
- bedrijventerreinen;
- buitenplaatsen en landgoederen;
- parken, groengebieden en sportcomplexen;
- recreatieparken met bebouwing;
- verspreide bebouwing in het buitengebied;
- traditionele boerderijen en karakteristieke panden.
In de welstandsnota wordt per gebied een beschrijving gegeven en volgen de verschillende beoordelingscriteria. Op de volgende afbeelding is de ligging van de verschillende gebieden weergegeven.
Specifieke welstandscriteriagebieden
De welstandsnota vormt het toetskader van de redelijke eisen van welstand ten tijden van het beoordelen van een omgevingsvergunning. Voor onderhavig plan vloeien dan ook geen randvoorwaarden uit de nota voort die opgenomen dienen te worden.