Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Kernen Buren
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0214.KOMBP20130001-vg01

3.2 Provinciaal beleid

3.2.1 Structuurvisie Gelderland 2005

Op 29 juni 2005 stelden Provinciale Staten van Gelderland het Streekplan Gelderland 2005 vast. Op grond van de Invoeringswet Wet ruimtelijke ordening is het streekplan, dat onder de oude Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) tot stand is gekomen, gelijkgesteld aan een structuurvisie onder de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro).
 
De structuurvisie geeft het beleidskader aan voor de ruimtelijke ontwikkeling in de komende tien jaar. De structuurvisie is er op gericht de verschillende functies in regionaal verband een zodanige plek te geven dat ruimtelijke kwaliteiten versterken en men zuinig en zorgvuldig met de ruimte omgaat.
 
De structuurvisie verdeelt Gelderland ruwweg in drie soorten gebieden:
  • het rode raamwerk;
  • het groen-blauwe raamwerk;
  • het multifunctionele gebied.
De Beleidskaart ruimtelijke structuur geeft de verschillende gebieden weer. Op de volgende afbeelding is een uitsnede van deze kaart weergegeven.
 
 
Beleidskaart ruimtelijke structuur
 
Alle kernen liggen op de beleidskaart in het 'multifunctioneel gebied'. Dit gebied omvat het bebouwd gebied buiten de provinciaal ruimtelijke hoofdstructuur, waardevolle landschappen en het multifunctioneel platteland. In het multifunctioneel gebied is ruimte voor meervoudig ruimtegebruik (verweven functies) in dorpen, steden en landelijk gebied.
 
Waardevolle landschappen
 
De kernen Buren, Eck en Wiel, Erichem, Ingen, Kerk-Avezaath, Lienden, Ommeren en Zoelen hebben binnen het multifunctioneel gebied de nadere aanduiding 'waardevol landschap'. Waardevolle landschappen zijn gebieden met (inter)nationaal en provinciaal zeldzame of unieke landschapskwaliteiten van visuele, aardkundige en/of cultuurhistorische aard, en in de relatie daarmee bijzondere natuurlijke en recreatieve kwaliteiten. De 'ensemble'-waarde van deze gebieden is groot. Dat wil zeggen dat de samenhang tussen de verschillende landschapsaspecten groot is. Grondgebonden landbouw speelt een belangrijke rol bij het instandhouden van de landschapskwaliteiten. Het ruimtelijk beleid voor waardevolle landschappen is: behouden en versterken van de landschappelijke kernkwaliteiten.
 
De kernkwaliteiten van het waardevolle landschap in de gemeente Buren (waardevol landschap Lienden) zijn:
  • fraai zicht op de Utrechtse Heuvelrug;
  • karakteristieke kleinschalige oeverwal met rijke afwisseling van boomgaarden, grasland, buurtschappen, dorpen, verspreide bebouwing, beeldbepalende boerderijen en kleigaten; in contrast met het naastliggende open komgebied;
  • aanwezigheid van de oude loop van de Rijn langs ingepolderde uiterwaard De Mars en waardevol oud meandersysteem met groot aantal geulen;
  • vrij uitzicht vanaf de dijk over het binnendijkse landschap.
In dit plan worden de bestaande functies en de bestaande bebouwing conserverend vastgelegd. Dit plan maakt geen wijzigingen mogelijk waardoor bovenstaande kernkwaliteiten in het geding kunnen raken.
 
Multifunctioneel platteland
 
De kernen Asch, Beusichem, Maurik, Ravenswaaij, Rijswijk en Zoelmond en het woongebied Lingemeer hebben binnen het multifunctioneel gebied de nadere aanduiding 'multifunctioneel platteland'. In de structuurvisie wordt geen nadere uitwerking van dit gebied gegeven.
 

3.2.2 Ruimtelijke Verordening Gelderland

Op 15 december 2010 stelden Provinciale Staten van Gelderland de Ruimtelijke Verordening Gelderland (RVG) vast. Omdat de RVG aangepast moest worden aan de Spoedwet Wro stelden Gedeputeerde Staten op 27 juni 2012 de eerste herziening van de RVG vast. Momenteel is de tweede herziening van de RVG in procedure.
 
De regels in de RVG kunnen betrekking hebben op het hele provinciale grondgebied, delen of gebiedsgerichte thema's. Gemeenten moeten binnen een bepaalde termijn hun bestemmingsplannen op deze regels afstemmen. De onderwerpen die in de RVG aan de orde komen en waarvoor regels zijn opgenomen, zijn:
  • verstedelijking;
  • wonen;
  • bedrijventerreinen
  • recreatiewoningen/ -parken;
  • glastuinbouw;
  • waterwingebied;
  • grondwaterbeschermingsgebied;
  • oppervlaktewater ten behoeve van drinkwatervoorziening;
  • ecologische hoofdstructuur;
  • waardevol open gebied;
  • nationaal landschap;
  • molenbiotoop;
  • detailhandel
Op het plangebied van dit bestemmingsplan zijn met name de onderwerpen verstedelijking, wonen, bedrijventerreinen, ecologische hoofdstructuur, waardevol open gebied, nationaal landschap en molenbiotoop van toepassing.
 
Verstedelijking
 
Nieuwe bebouwing voor wonen en werken is in een bestemmingsplan in de gemeente Buren slechts toegestaan binnen bestaand bebouwd gebied en binnen de zoekzones 'wonen en werken streekplan'. De begrenzing van deze gebieden staat op de website van de provincie Gelderland.
 
Wonen
 
Wanneer in een bestemmingsplan nieuwe woonlocaties worden opgenomen dienen deze locaties en de daar te bouwen woningen te passen in het geldende, door GS vastgestelde Kwalitatief Woonprogramma voor de regio. Voor de woningbouwmogelijkheden die in dit plan via een wijzigingsbevoegdheid mogelijk worden gemaakt is als voorwaarde bij de wijzigingsbevoegdheid opgenomen dat getoetst moet worden aan het Kwalitatief Woonprogramma.
 
Bedrijventerreinen
 
De bestemming bedrijventerreinen mag in een bestemmingsplan alleen mogelijk worden gemaakt indien deze ontwikkeling niet in strijd is met de door GS vastgestelde regionale afspraken ten aanzien van de programmering van bedrijventerreinen. Tevens mogen nieuwe zelfstandige kantoorvestigingen op bedrijventerreinen in principe niet mogelijk worden gemaakt.
 
In dit bestemmingsplan worden geen nieuwe bedrijventerreinen mogelijk gemaakt. Alleen de bestaande terreinen krijgen de bestemming bedrijventerreinen. Ook worden geen nieuwe zelfstandige kantoorvestigingen mogelijk gemaakt op de bedrijventerreinen.
 
 
Ecologische hoofdstructuur (EHS)
 
In een bestemmingsplan mogen in een gebied gelegen binnen de EHS geen bestemmingen worden toegestaan waardoor de wezenlijke kenmerken of waarden van het gebied significant worden aangetast. Een uitzondering hierop vormen activiteiten die mede tot doel hebben de kwaliteit van de EHS te verbeteren. Op de volgende afbeelding is de begrenzing van de EHS weergegeven.
 
 
Ruimtelijke Verordening Gelderland - Ecologische hoofdstructuur
 
Gedeelten van de kernen Buren, Zoelen en Rijswijk zijn gelegen in de EHS. Daarnaast grenzen de kernen Lienden en Ravenswaaij direct aan de EHS. Omdat er echter geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt vormt deze ligging geen belemmering voor dit bestemmingsplan.
 
Waardevol open gebied / Nationaal landschap
 
In een bestemmingsplan mogen geen nieuwe bestemmingen worden toegestaan die de openheid van de waardevolle open gebieden aantasten. Daarnaast moet in de toelichting van een bestemmingsplan dat binnen de begrenzing van een nationaal landschap valt, gemotiveerd worden hoe bij de bouw van nieuwe woningen rekening wordt gehouden met de optimale benutting van de mogelijkheden om binnen het nationaal landschap de woningbehoefte door herstructurering te ondervangen. Tevens kunnen in gebieden binnen een nationaal landschap, met de aanduiding waardevol landschap, slechts bestemmingen worden toegestaan voor zover deze de kernkwaliteiten van het gebied behouden of versterken. Op de volgende afbeelding zijn het nationaal landschap en de waardevolle open gebieden weergegeven.
 
 
Ruimtelijke Verordening Gelderland - waardevol open gebied / nationaal landschap
 
Alle kernen van de gemeente Buren zijn gelegen in het nationaal landschap. Daarnaast zijn de kernen Buren, Eck en Wiel, Erichem, Ingen, Kerk-Avezaath, Lienden, Maurik, Ommeren, Ravenswaaij, Rijswijk en Zoelen (gedeeltelijk) gelegen in een 'waardevol landschap binnen nationaal landschap'. Omdat er echter geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt vormt deze ligging geen belemmering voor dit bestemmingsplan.
 
Molenbiotoop
 
In een bestemmingsplan mag geen nieuwe bebouwing danwel beplanting toe worden gestaan op gronden die gelegen zijn binnen een molenbiotoop, tenzij in de toelichting bij het bestemmingsplan wordt aangetoond dat het functioneren van de molen door middel van windvang niet wordt beperkt.
 
In de kernen van de gemeente buren zijn in totaal vijf molens gelegen. Rondom deze molens is op de verbeelding een molenbiotoop opgenomen. Binnen de molenbiotopen van de molens worden geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt.