Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Buitengebied, derde herziening
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0214.BUIBP20120000-va01

2.3 Recreatie

Streekplan Gelderland 2005
In paragraaf 2.13.2 van het Streekplan wordt over extensieve recreatie het volgende vermeld: "De groeiende behoefte aan de beleving van natuur & landschap, rust, stilte, en het buitenleven in het algemeen heeft geleid tot nieuwe toeristische concepten als natuurtoerisme, cultuurtoerisme en plattelandstoerisme. Deze vormen van recreatie & toerisme kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de leefbaarheid van het landelijk gebied en kunnen ook een nieuwe functie vormen voor vrijgekomen agrarische bedrijven. Hierbij spelen zowel reguliere toeristische bedrijven in het landelijk gebied als recreatieve nevenactiviteiten op agrarische bedrijven een rol."
De provincie wil dan ook de extensieve vormen van recreatie en toerisme stimuleren. Als grondgedachte voor het beleid in het landelijk gebied wordt daarom gesteld dat extensieve vormen van recreatie en toerisme zich in het algemeen goed verenigen met de diverse functies in het buitengebied. Het is daarbij gewenst dat gemeenten aan functieverandering van vrijgekomen (agrarische) bebouwing in het buitengebied naar een extensieve recreatieve functie meewerken.
Met de afschaffing van de Wet op de Openluchtrecreatie en via de Stankwet krijgen gemeenten een grotere rol in de wet- en regelgeving rondom extensieve vormen van plattelandstoerisme. Van de gemeenten wordt verwacht dat zij (de interpretatie van) wet- en regelgeving regionaal op elkaar afstemmen. Voorwaarde blijft dat de extensieve vormen van recreatie te verenigen moeten zijn met natuur- en landschapsdoelstellingen. Dit geldt met name binnen het groenblauwe raamwerk en de waardevolle landschappen.
Bezien vanuit de kwetsbaarheid van de EHS-natuur is het "nee, tenzij"-regime ook van toepassing op extensieve vormen van verblijfsrecreatie, tenzij het gaat om functieverandering van vrijkomende (agrarische) bebouwing."
 
Ruimtelijke Verordening Gelderland
In de verordening komen voor recreatie twee thema's aan de orde: recreatiewoningen en (verblijfs)recreatieparken. Beide thema's hebben geen relatie met de recreatieve ontwikkelingen, zoals deze in hoofdstuk 3 van de toelichting zijn omschreven.
 
Structuurvisie regio Rivierenland 2004-2015
De regionale denkbeelden zijn door de regio Rivierenland neergelegd in de structuurvisie regio Rivierenland 2004-2015. In hoofdstuk 5, "Recreatie en toerisme" staat het volgende vermeld: "De toeristisch-recreatieve sector in het Rivierengebied is onlosmakelijk verbonden met het Rivierenlandschap. Voor de doorgroei van toerisme en recreatie is het wezenlijk dat de karakteristieke waarden van natuur, cultuurhistorie en het landschap van rivieren en open kommen behouden blijven en verder worden ontwikkeld. Dit zijn voor recreatie en toerisme juist de aantrekkelijke elementen van het rivierengebied."
Daar komt het gebruik van de rivieren voor de watersport nog bij. Het genieten op en aan de rivier wordt erg gewaardeerd door de toerist. Zo sluit het kenmerk "rust & ruimte" goed aan bij de onthaastingstendens in de maatschappij. Daarom wil de regio haar achterstand in de ontwikkeling van recreatie en toerisme ten opzichte van vergelijkbare regio's in Nederland inlopen. De goede bereikbaarheid van de regio is daarbij een pre. De regio wil toeristisch-recreatieve activiteiten en ontwikkelingen leiden en begeleiden, zodat de omschreven kwaliteiten van het Rivierengebied niet worden aangetast. Nieuwe grootschalige ontwikkelingen passen daar niet in.
 
Toeristisch recreatieve visie Regio Rivierenland 2012-2015
De ‘Toeristisch recreatieve visie Regio Rivierenland’ gaat in op de sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen voor de regio Rivierenland. De visie onderschrijft het belang van een recreatief aanbod van de regio Rivierenland dat aansluit op de wensen en behoeften van de consument. Om aan de vraag van deze consument te voldoen, moet het basisaanbod in de regio worden versterkt en uitgebreid.
 
Structuurvisie gemeente Buren 2009-2019
De structuurvisie gaat in op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente tot het jaar 2019. Het doel van de structuurvisie is enerzijds het aangeven van de kaders waarbinnen ontwikkelingen en projecten kunnen plaatsvinden, anderzijds het communiceren van de ambities van de gemeente met derden.  
  • Op de stroomrug waarop Beusichem, Zoelmond, Asch, Buren, Erichem, Kerk-Avezaath en Zoelmond gelegen zijn komen relatief veel bijzondere cultuurhistorische elementen voor die karakteristiek zijn voor het rivierengebied. In deze zone wordt (meer dan in de rest van het gebied) gestreefd naar behoud en waar mogelijk herstel van bijzondere cultuurhistorische waarden. Dit wordt gecombineerd met de verdere ontwikkeling van specifiek op cultuur gerichte recreatie.
  • Gestreefd wordt naar een nadere uitbouw van de recreatieve en toeristische potenties van de gemeente Buren. Dit moet echter wel passen binnen het kader van behoud van het landelijke karakter en het waardevolle rivierenlandschap. In de diverse bestemmingsplannen worden ruimere mogelijkheden opgenomen om initiatieven te faciliteren. Te denken valt aan musea en voorlichtingscentra, ateliers, galeries en beeldentuinen. Dit zoveel mogelijk in bestaande karakteristieke bebouwing.
  • Het recreatief gebruik van het buitengebied, in de vorm van wandelen, fietsen, paardrijden, kanoën, picknicken en vissen past goed in het beeld van een landelijke recreatieve gemeente. Dit gebruik dient te worden gestimuleerd. Een uitbreiding van het netwerk van aantrekkelijke fiets- en wandelpaden is wenselijk, vooral op de stroomrug van Beusichem, Buren en Zoelen.
  • Gestreefd wordt naar een netwerk waarin in elk geval de 14 kernen en de belangrijkste waterrecreatiegebieden en verblijfsterreinen met elkaar zijn verbonden. Het gaat daarbij niet enkel om paden en bewegwijzering, maar ook om de bijbehorende voorzieningen, zoals picknickplaatsen en fietsenstallingen en verhuurpunten.
De gemeente Buren kent een aantal waterrecreatiegebieden. Het Eiland van Maurik is een voormalige ontgronding. Het gebied wordt gekenmerkt door een concentratie aan verblijfsrecreatieterreinen en grootschalige op waterrecreatie gerichte voorzieningen, waaronder jachthavens en dagstranden. Het Eiland van Maurik wordt gezien als geschikt gebied voor een verdere ontwikkeling van de waterrecreatie. Hierbij dient echter wel aangesloten te worden op de zonering met intensieve recreatie langs de Rijnbandijk en meer extensieve en rustige vormen van recreatie in het gebied langs de rivier zelf. Deze zonering is nodig om ruimte te bieden aan beide vormen van recreatie en om wederzijdse hinder te voorkomen.
 
Het gebied Beldert-Lingemeer, met hierin de voormalige en in uitvoering zijnde ontgrondingen, wordt gekenmerkt door een concentratie aan verblijfsrecreatieterreinen en grootschalige voorzieningen, waaronder dagstranden en een groot complex aan golfbanen. Het gebied is uiterst geschikt voor een verdere ontwikkeling van verblijfsrecreatie en grootschalige recreatievoorzieningen. Het gebied ligt in de directe
nabijheid van het stedelijke centrum Tiel en biedt goede mogelijkheden voor de ontwikkeling van een aaneengesloten recreatieve zone met veel water. Nieuwe ontgrondingen kunnen hierbij een rol spelen, welke moeten worden geconcentreerd langs de Linge. Deze ‘Lingemeren’ kunnen dienen als extra waterberging.
 
Evenals bij het Eiland van Maurik dient bij de recreatieve ontwikkeling een zonering aangebracht te worden. De zone langs de Linge dient voorbehouden te zijn aan extensieve en rustige vormen van recreatie, terwijl de meer intensieve vormen geconcentreerd kunnen worden aan de goed te ontsluiten noordzijde.
 
De twee voormalige steenfabrieksterreinen bij het Eiland van Maurik bieden bijzondere mogelijkheden voor nieuwe recreatieve voorzieningen. Het terrein direct ten noorden van Maurik heeft een unieke ligging, als een bastion van de kern in de uiterwaarden. Dit ‘bastion’ biedt goede mogelijkheden voor horecagelegenheden.