Plan: | Wilhelminapark - Palisiumpark |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0213.BPEEWP320000-va01 |
Sinds 1 november 2003 is het wettelijk verplicht om een watertoets uit te voeren bij ruimtelijke ontwikkelingen, wat als gevolg heeft dat in alle ruimtelijke plannen - dat zijn onder andere structuurvisies, bestemmingsplannen, beheersverordeningen en omgevingsvergunningen 2.12 lid 1 onder a sub 3 – een zogeheten waterparagraaf moet zijn opgenomen. In de waterparagraaf moet inzichtelijk worden gemaakt wat de gevolgen zijn van een ruimtelijke ontwikkeling voor het waterbeheerssysteem en op welke wijze de ruimtelijke ontwikkeling en het waterbeheer op elkaar worden afgestemd. De waterparagraaf omvat het advies van de waterbeheerder en een gemotiveerd besluit ten aanzien van de wateraspecten.
Op 22 november 2011 heeft het waterschap Veluwe advies uitgebracht omtrent het voorliggende bestemmingsplan. Geadviseerd wordt in de waterparagraaf in te gaan op de onderwerpen oppervlaktewater, grondwater, afvalwater en hemelwater.
Oppervlaktewater
In de nabijheid van het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig. De betekent dat het plan geen nadelige gevolgen heeft voor of door het oppervlaktesysteem in de omgeving.
Grondwater
Het grondwater in het plangebied bevindt zich op een diepte van meer dan 5 meter beneden maaiveld.
Het plangebied is gelegen in de door de provincie Gelderland aangewezen grondwaterfluctuatiezone. Dit betreft een zone op de flanken van de Veluwe waar een verhoogd risico op grondwateroverlast bestaat als gevolg van een verwachte stijging van de grondwaterstand. Bij eventuele toekomstige ontwikkelingen ter plaatse van het plangebied dient daarom rekening te worden gehouden met een stijging van de grondwaterstand.
Afvalwater
In het Wilhelminapark is een gemengd vrijverval riool aanwezig. Het afvalwater wordt door een gemaal (81m³ per uur) geloosd op het vrijvervalsysteem van de kern Eerbeek.
De droogweerafvoer (dwa) bestaat uit het huishoudelijk afvalwater van 156 woningen.
Hemelwater
Het waterschap Veluwe hanteert de trits 'vasthouden-bergen-afvoeren' voor waterkwantiteit. Het beleid is dat zo min mogelijk hemelwater rechtstreeks afgevoerd wordt naar de riolering of het oppervlaktewater.
Voor waterkwaliteit hanteert het waterschap de trits 'schoonhouden-scheiden-zuiveren'. Bij de infiltratie van hemelwater is het niet wenselijk dat de bodem verontreinigd raakt door met het hemelwater afgevoerde vervuilende stoffen.
De openbare ruimte in het Wilhelminapark bestaat uit asfaltwegen en onverharde bermen. Er zijn geen kolken aanwezig, waardoor er geen regenwater van de openbare ruimte in het riool stroomt. Van het dakoppervlak van de 156 woningen is bij 77 woningen het hemelwater afgekoppeld van de riolering (2005). Dit is nagenoeg 50% van het totale dakoppervlak. Deze afkoppelmaatregel is als alternatief uitgevoerd voor het oorspronkelijke bergbezinkbassin, welke voorgesteld werd in het BRP (basisrioleringsplan) 1999-2009. In 2010 zijn er nog twee interne stuwmuren in het stelsel aangebracht om de berging volledig te benutten. Bij nieuwbouw wordt de verplichting opgelegd om hemelwater op eigen perceel te verwerken/infiltreren.
Conclusie
In het kader van het actualiseren van de vigerende bestemmingsplannen, zijn er geen ruimtelijke ontwikkelingen/ingrepen voorzien, die een ingrijpende verandering op de waterhuishouding veroorzaken. Hierdoor is nader onderzoek niet benodigd.