direct naar inhoud van 3.1 Rijksbeleid
Plan: Wilhelminapark - Palisiumpark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0213.BPEEWP320000-va01

3.1 Rijksbeleid

De Nota Ruimte bevat de visie van het kabinet op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland en de belangrijkste bijbehorende doelstellingen. De nota bevat de ruimtelijke bijdrage aan een sterke economie, een veilige en leefbare samenleving en een aantrekkelijk land. In de Nota Ruimte wordt het nationaal ruimtelijke beleid vastgelegd tot 2020, waarbij de periode 2020-2030 geldt als doorkijk naar de lange termijn.

In de Nota Ruimte zijn alleen uitspraken opgenomen die een specifiek nationaal ruimtelijk belang dienen of die zorgen voor een gegarandeerde basiskwaliteit voor alle bewoners van Nederland. Onder het motto 'decentraal waar het kan, centraal waar het moet' houd de rijksoverheid zich alleen nog bezig met ontwikkelingen die betrekking hebben op landelijke schaal zoals de realisatie van EHS, hoofdwegennet mainports Schiphol en de Rotterdamse haven. Er is specifieke aandacht voor een goede waarborging en ontwikkeling van de kwaliteit van typerende/bijzondere natuurgebieden en landschappen.

Provincies en gemeenten geven zelf invulling aan de nationale doelen en zijn verantwoordelijk voor het voldoende en tijdige beschikbaar stellen van ruimte voor wonen en werken en de daarbij behorende voorzieningen, groen, water, recreatie, sport en infrastructuur. Het aanbod aan ruimte moet ook kwalitatief aansluiten bij de vraag. Een belangrijke doelstelling is krachtige steden en een vitaal platteland waarbij bundeling van functies en een goede regionale samenwerking het streven is. Door regionale samenwerking worden behoeften van steden onderling op elkaar afgestemd en kunnen lusten en lasten worden gedeeld.

Het streven is om de samenhang tussen milieu en ruimtelijk beleid te vergroten. Bij de bepaling van gebiedskwaliteit spelen bovendien naast milieu ook andere waarden. In sommige gevallen is het sociaal rechtvaardig om een hogere kwaliteit te realiseren op plekken waar sociale, economische en milieuproblemen elkaar onderling versterken. Belangrijke punten zijn verder: meer nadruk op vergunningverlening en handhaving, inspraak van burgers en heldere besluitvorming.

Het onderhavige bestemmingsplan is conserverend van aard. Hierin worden de gebruiksmogelijkheden van het plangebied vastgelegd aan de hand van de huidige planologische mogelijkheden. Doelstelling van de actualisatie is het plan te laten voldoen aan de huidige wet en regelgeving. Hierbij wordt ook gekeken of de gebruiksmogelijkheden nog voldoen aan de principes van een goede ruimtelijke ordening en wordt een 'goed woon en leefklimaat' gewaarborgd. Het streven naar een samenhang tussen milieu en ruimte is een van de speerpunten van het rijksbeleid waarbij kwaliteit en het bundeling van verstedelijking als leidraad dienen. Door de combinatie van wonen in en met behoud/ instandhouding van de groene ruimte past onderhavig plan goed in deze doelstelling. Hiermee voldoet het plan aan de doelstellingen van De Nota Ruimte.