Plan: | Lombok |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0213.BPEERB1330000-va01 |
Historie
Het dorp Eerbeek is vanuit een agrarische nederzetting ontstaan aan de rand van de Veluwe. Tot 1940 bestond het dorp grotendeels uit verspreide lintbebouwing met kleine woningen en boerderijen langs de invalswegen.
Het plangebied bestaat voornamelijk uit heide- en broekontginningen. In de heide- en broekontginningen aan de noordzijde van Eerbeek is nauwelijks sprake van omgevingswaarden. In tegenstelling tot de hoge waardering van het kampenlandschap en Veluwemassief.
De ontwikkeling van Eerbeek is sterk bepaald door de ligging van de Eerbeekse Beek en de ligging aan de rand van de Veluwe. Vanwege de aanwezigheid van waterkracht en water van hoge kwaliteit, was deze plaats zeer geschikt voor de vestiging van papiermolens en wasserijen. Zo ontstond ook het Huis te Eerbeek, met bijbehorende oliemolen, die door de waterkracht uit de Eerbeekse beek draait. De eerste grootschalige, planmatige uitbreidingen in de jaren vijftig bestonden uit woningen voor de arbeiders van de papierindustrie. Eerbeek heeft de laatste decennia naast de papierindustrie nog een sterke impuls gekregen door de toename van het toerisme, waarbij de ligging aan de Veluwe een belangrijke rol speelt. De Veluwse spoorlijn, van oudsher goederenspoor (1887), wordt ingezet voor het toerisme. Het goederentransport over het Apeldoornskanaal (1869) werd in 1972 gestopt, waardoor ook het kanaal nu voor toerisme wordt gebruikt.
Afbeelding 3: Lombokweg
Afbeelding 4: Plangebied Lombok fase 1
Situatie plangebied
Ongeveer 10 jaar geleden is de woonlocatie Lombok gerealiseerd. De voorgestelde ontwikkelingen zijn een aanvulling van de woonlocatie Lombok en dient ervoor om Lombok tot een volwaardig ruimtelijk geheel te maken. Het plangebied maakt deel uit van het agrarische buitengebied van het dorp Eerbeek. Het gebied wordt doorsneden door een houtwal en zuidelijk begrensd door de Weverweg. De Weverweg is een doodlopende weg welke alleen enkele afgelegen percelen aansluit op de Ringlaan. Het overgrote deel van het plangebied is in gebruik voor agrarische doeleinden. Echter is er naast de aanwezigheid van weiland ook sprake van een aantal volkstuinen en drie woningen. Het gebied voor fase één begint vanaf de bestaande bebouwing van Lombok tot en met de houtwal met daarin het geplande speelveld. Ook dit gebied is momenteel in gebruik voor agrarische doeleinden. De tweede fase loopt vanaf de houtwal tot en met de Weverweg. Het westelijke deel van het gebied wordt gebruikt voor de volkstuinen het overige deel bestaat uit weiland. Tevens zijn in dit gebied drie woningen gevestigd die in de toekomst behouden blijven. Daarnaast is in het oostelijke deel van het gebied de gemeentewerf gesitueerd. Dit bedrijf zal ten behoeve van de voorgenomen ontwikkeling van deze locatie verdwijnen.
Afbeelding 5: Lombok