direct naar inhoud van 5.2 Cultuurhistorie
Plan: De Bonkelaar I
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1128-0003

5.2 Cultuurhistorie

5.2.1 Archeologie

Bij ingrepen waarbij de ondergrond ernstig wordt geroerd, dient te worden aangetoond dat de eventueel aanwezige archeologische waarden niet worden aangetast. Archeologisch onderzoek zal moeten worden uitgevoerd indien sprake is van een hoge of middelhoge trefkans, of indien het plangebied niet is gekarteerd.

In artikelĀ 5 van het Verdrag van Valletta (Malta) wordt gewezen op de noodzaak van een vroegtijdige interactie tussen plannenmakers en archeologen bij het voorbereiden en ontwikkelen van plannen. Alleen zo kan het gemeentelijk bodemarchief op een juiste wijze bij de belangenafweging worden meegenomen. Archeologie is daarmee een volwaardig aspect in de planologische besluitvorming geworden.

In het kader van het bestemmingsplan Kootwijkerbroek-West, waar onderhavig plangebied deel van uitmaakt, is door RAAP Archeologisch Adviesbureau een archeologisch vooronderzoek in de vorm van een bureauonderzoek uitgevoerd. Op basis van dit onderzoek zijn drie zones voor het plangebied vastgesteld. Het gaat hierbij om zones met een hoge (4,8 ha.), middelmatige (2,4 ha.) en lage archeologische (overige oppervlakte) verwachtingswaarde. Op basis van deze resultaten is geadviseerd om in aanvulling op het bureauonderzoek een inventariserend veldonderzoek uit te voeren voor de zones met een hoge en middelmatige archeologische verwachtingswaarde. Een inventariserend veldonderzoek waarbij proefboringen worden uitgevoerd, is door RAAP Archeologisch Adviesbureau uitgevoerd voor de zones met een hoge en middelmatige verwachtingswaarde. Tijdens dit onderzoek zijn geen aanwijzingen aangetroffen voor de aanwezigheid van archeologische resten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1128-0003_0011.png"