Plan: | De Ruijterlaan IV |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1119-0003 |
De belangrijkste wetten voor natuurbescherming in Nederland zijn de Natuurbeschermingswet 1998 en de Flora- en faunawet. Beide wetten zijn een Nederlandse vertaling van de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn. De verplichtingen voor bescherming van natuurgebieden zijn overgenomen door de Natuurbeschermingswet 1998, terwijl de Flora- en faunawet zich richt op de bescherming van planten en dieren.
De Natuurbeschermingswet 1998 regelt de bescherming van natuurgebieden in Nederland. Daarnaast regelt deze wet de aanwijzing van natuurgebieden die van nationaal of internationaal belang zijn: Beschermde Natuurmonumenten en Natura 2000-gebieden. De Natuurbeschermingswet bepaalt vervolgens wat er wél en niet mag in deze beschermde natuurgebieden.
De planlocatie ligt niet binnen of in de nabijheid van een Natura 2000-gebied.
De Flora- en faunawet beschermt plant- en diersoorten in de beschermde natuurgebieden én daarbuiten. Ongeveer 500 soorten in Nederland vallen onder de bescherming van deze wet. Om te beoordelen of de beschermde soorten in het plangebied aanwezig zijn, wordt een natuurtoets uitgevoerd.
Ten behoeve van de uitvoering van dit plan moeten enkele bomen gerooid worden. Deze bomen zijn niet hol, zodat daar geen extra beschermde faunawaarden voorkomen. Bij het locatiebezoek op 25 augustus 2010 bleek wel één kraai/eksternest aanwezig te zijn. Een kraai of ekster kan in de directe nabijheid een nieuwe nestplaats maken. Ook indien een te rooien boom eventueel een paarplaats van een vleermuis bevat, hoeft dat geen probleem te zijn omdat in de nabijheid die mogelijkheid open blijft. De bomen die gerooid moeten worden vormen geen directe oriëntatieroute voor vleermuizen.
Ook het feit dat het voormalige bedrijfsterrein (opnieuw) bebouwd wordt zal geen probleem opleveren ten opzichte van het verminderen van eventueel jachtgebied van vleermuizen. De meeste bebouwing is reeds gesloopt (verbrand). De twee nog aanwezige schuurtjes zijn van binnen en buiten geïnspecteerd. Er zijn geen sporen van extra beschermde fauna gevonden. Op het braakliggende terrein ligt her en der bouwmateriaal. Onder een oude deur bleek een spitsmuis te schuilen. Beschermde flora is hier niet te verwachten, omdat de biotoop hier momenteel ongeschikte voor is.
Een broedgeval van een vogel is niet uit te sluiten. De sloop- en rooiwerkzaamheden dienen buiten het broedseizoen van vogels (grofweg buiten de periode 15 maart-15 juli) plaats te vinden, tenzij is gebleken dat geen broedgevallen aanwezig zijn.