Plan: | De Ruijterlaan IV |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1119-0003 |
Op 20 januari 2009 heeft de gemeenteraad van Barneveld de Structuurvisie 2009 vastgesteld. In de structuurvisie wordt een kader gesteld waarbinnen ruimtelijke ontwikkelingen kunnen plaatsvinden.
De locatie aan De Ruijterlaan / Tromplaan ligt in bestaand bebouwd gebied. De structuurvisie biedt ruimte voor het intensiever benutten van de bestaande ruimte binnen het bebouwde gebied. In de Structuurvisie staat dat de mogelijkheden tot het gebruik van de bestaande ruimte of van het bebouwde gebied onderzocht en zo mogelijk benut moeten worden (inbreiding), alvorens te besluiten tot een substantiële uitbreiding van de kern met woon- of bedrijfsbebouwing. De behoefte aan wonen, werken en voorzieningen dient in beginsel op kernniveau geaccommodeerd te worden.
Het onderhavige plan voorziet op inbreiding; de locatie wordt intensiever benut en opnieuw ingericht. Dit past binnen de uitgangspunten van het gemeentelijk beleid.
In juli 2007 is door de raad het Meerjarenwoningbouwprogramma 2008-2017 (WBP) vastgesteld. In totaal zijn 2910 woningen opgenomen in het programma. Daarmee wordt zoveel mogelijk voorzien in de eigen woningbehoefte binnen onze gemeente. Voor plannen op inbreidingslocaties zijn in het WBP 340 woningen opgenomen. Deze ruimte levert een spanningsveld op met het aantal, overwegend particuliere, woningbouwplannen dat wordt ingediend voor inbreidingslocaties. Er zullen dus keuzes gemaakt moeten worden. Het 'toetsingskader woningbouwplannen op inbreidingslocaties' (2008) vormt een volkshuisvestelijk sturingsinstrument.
Het toetsingskader maakt onderscheid in drie categorieën woningbouwplannen.
Een plan in categorie 1 (het realiseren van één of twee woningen) wordt vanuit volkshuisvestelijk oogpunt niet getoetst. Voor een plan in categorie 2 zijn bepaalde kwaliteitseisen opgesteld. Daarnaast is het kader gesteld dat de woningen geschikt zijn voor starters en/of senioren, waarbij 75% in de goedkope sector en 25% in de (middel)dure sector.
Het voorliggende plan voorziet in één woning in de vrije sector die geschikt is voor senioren door de aanwezigheid van een slaap- en badkamer op de begane grond. Daarnaast voorziet het plan in twee woningen in de goedkope sector (max. € 170.000,-- V.O.N.) die geschikt zijn voor starters. Dit voldoet niet geheel aan het gestelde kader in het toetsingskader, maar is acceptabel gezien de huidige woningbouwstrook dat wordt ingeleverd en de inpassingsmogelijkheden van de woningen in het perceel.
De woningen beschikken over een goede woonkwaliteit en komen ten goede aan de plaatselijke woningzoekenden. De plannen vallen in het WBP onder de post "overige locaties inbreiding".