Plan: | Buitengebied 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1056-0004 |
In de Nota van Uitgangspunten Buitengebied (vastgesteld 1 juni 2010) zijn de hoofdlijnen voor de structuurvisie Buitengebied Barneveld en het bestemmingsplan Buitengebied uitgezet. Voorafgaand aan dit bestemmingsplan heeft de gemeente Barneveld de Structuurvisie Buitengebied Barneveld vastgesteld. Bij deze structuurvisie is een milieueffectrapportage opgesteld omdat onderdelen van de structuurvisie m.e.r.-(beoordelings)plichtig zijn. Het gaat dan vooral om de ontwikkelingsmogelijkheden voor de intensieve veehouderij.
De structuurvisie voor het buitengebied is een belangrijk fundament voor het opstellen van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2012'. De structuurvisie maakt, in aanvulling op de Strategische visie en Structuurvisie 2009, keuzes op basis van actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, Food Valley en een nadere landschapsanalyse. De structuurvisie geeft aan waar en waarom bepaalde ontwikkelingen wel of niet zijn toegestaan.
In het bestemmingsplan is een deel van de gewenste ontwikkelingsmogelijkheden uit de structuurvisie doorvertaald en een deel is niet doorvertaald. Voor deze ontwikkelingen is, op het moment dat er een concrete vraag aan de orde, de structuurvisie het toetsingskader voor bijvoorbeeld een partiƫle herziening van het bestemmingsplan.
Het bestemmingsplan is een nadere uitwerking en detaillering van de structuurvisie. Een andere belangrijke onderlegger voor het bestemmingsplan is het geldende bestemmingsplan. In verband met de herkenbaarheid is qua systematiek op een aantal punten (onder andere agrarische bouwvlakken, onderverdeling verschillende typen verblijfsrecreatieve terreinen) aangesloten bij het geldende bestemmingsplan.
Natuurlijk zijn er ook veranderingen. In de planregels zijn, op basis van bestaand beleid, mogelijkheden opgenomen voor bijvoorbeeld aan-huis-gebonden beroepen, functieverandering en mantelzorg. Ook op locatieniveau kan er sprake zijn van veranderingen. Op basis van het huidige gebruik heeft een aantal locaties een nieuwe passende bestemming gekregen. De veranderingen op locatieniveau zijn gebaseerd op een uitgebreid onderzoek (retrospectieve toets). In dit onderzoek zijn verschillende informatiebronnen geraadpleegd, zoals luchtfoto's, vergunningen en verleende vrijstellingen. Op basis hiervan is per locatie in beeld gebracht wat de bestaande situatie is en welke bestemming daarvoor passend is in het nieuwe bestemmingsplan.
In een aantal werksessies met de medewerkers van de gemeente en leden van de klankbordgroep zijn de uitgangspunten uit de Nota van Uitgangspunten en de structuurvisie verder besproken. Dit is, samen met de informatie uit de retrospectieve toets, uitgewerkt in een set planregels, de verbeelding (plankaart) en een toelichting. De genoemde klankbordgroep bestond uit leden van diverse belangengroepen die een relatie hebben met het buitengebied. Er is gekozen voor een breed samengestelde klankbordgroep om zo een goed beeld te krijgen van de verschillende belangen die spelen in het buitengebied. Binnen de klankbordgroep was ruimte voor een open discussie zonder last of ruggespraak met hun achterban. Met andere woorden, de leden hoefden geen standpunt in te nemen namens de organisatie waar ze lid van zijn c.q. in het bestuur zitten.