Plan: | De Burgt - Veller e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1014-0003 |
Verspreid door het plangebied liggen groen- en waterelementen zoals groenstroken, waterpartijen en in het midden van het gebied agrarische gronden. Naast deze elementen hebben de meeste woningen in het plangebied een voortuin. Al deze elementen samen zorgen voor een ruim en groen aanzicht van de woonstraten en buurten. Gelet op de huidige ontwikkelingen, zullen de agrarische gronden in het gebied op termijn bebouwd worden.
De gemeente streeft naar behoud en inpassing van de aanwezige groen- en waterelementen in het plangebied en daarom zijn deze als zodanig bestemd. Ook de voortuinen krijgen een passende bestemming, opdat het niet mogelijk is om hier te bouwen.
Afbeelding 37 Kaart groen- en waterelementen
Van de groen- en waterelementen vormt de Barneveldse Beek de hoofdstructuur van het gebied. Naast de afvoer van water dienen de beek en de omliggende zone verschillende doelen waaronder uitloop- en verblijfsmogelijkheden voor aangrenzende woongebieden en recreatie met sterke oriëntatie op natuur en landschap binnen 'handbereik'. De Barneveldse Beek is een natte verbindingszone, waar ten noorden van tennisvereniging – net buiten het plangebied – een vistrap ligt.
Ten noorden van 'De Beek-Akkers' en 'De Eilanden-West', en tussen de voorzieningenstrook aan de Lunterseweg en 'Veller I' is de beekzone ingericht als een meanderende beek met natuurontwikkeling. De beekzone dient als een buffer tussen de verschillende gebieden. Met de ontwikkeling van de beekzone in 'Veller II' wordt een logische, passende en aantrekkelijke zuidrand tussen 'Veller II' en het buitengebied gerealiseerd. Hierbij wordt rekening gehouden met geluid, licht en zicht, de waterbergende functie, ecologie en toegankelijkheid en (kleinschalige) recreatie.
Afbeelding 38 Beekzone bij Woudseweg Afbeelding 39 Beekzone bij Vellerselaan
In het gebied tussen de Plantagelaan en de Woudseweg vormt de Barneveldse Beek een 'groen-blauwe buffer' tussen de oudere wijken van de kern Barneveld en de uitbreidingswijk 'De Burgt'. Vanaf de voorzieningenstrook aan de Lunterseweg buigt de Barneveldse Beek af naar het zuiden. Om 'Veller I' niet rechtstreeks aan de wijk 'Barneveld-Zuid III' te bouwen, is ook hier een 'groen-blauwe buffer' aangelegd. Net als de Barneveldse Beek is deze buffer gericht op uitloop- en verblijfsmogelijkheden voor aangrenzende woongebieden en recreatie.
Afbeelding 40 en 41 Buffer 'Barneveld-Zuid III' en 'Veller I'
In het noordwesten van het plangebied – tussen bedrijventerrein 'De Briellaerd' en de Achterveldseweg – zijn twee waardevolle houtwallen met de bestemming 'Bos'. Door de hoge bomen is de houtwal langs het hoveniersbedrijf aan de Plantagelaan vanuit de omgeving goed zichtbaar. De knotbomenrij grenzend aan het kinderdagverblijf aan de Achterveldseweg is door de lagere bomen minder goed zichtbaar.
Afbeelding 42 Houtwal naast hoveniersbedrijf Afbeelding 43 Houtwal naast kinderdagverblijf
Een groot gedeelte van het plangebied bestaat uit agrarisch gebied, met de bestemming 'Agrarisch'. Zoals beschreven liggen deze gronden voornamelijk centraal in het plangebied, tussen de woonwijk 'De Burgt' en de voorzieningenstrook aan de Lunterseweg. Het is de bedoeling dat op deze agrarische gronden in de toekomst de wijk 'De Burgt' wordt uitgebreid. Wanneer precies is nog onzeker. Om die reden is de huidige bestemming overgenomen. Op den duur zal het gebied zijn agrarische functie verliezen. De overige agrarische gronden liggen tussen de Achterveldseweg en bedrijventerrein 'De Briellaerd' in het noordwesten en tussen van 'Veller II' en de gemeentegrens met Ede in het zuidoosten.
Afbeelding 44 Agrarisch gebied Scherpenzeelseweg Afbeelding 45 Agrarisch gebied Woudseweg