Plan: | Garderen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1013-0003 |
De Veluwe – het grootste aaneengesloten bos van Nederland – omsluit Garderen en het omliggende essenlandschap geheel. Door dit landschap met het uitwaaierende wegenpatroon, de lintbebouwing, de houtwallen, groenstroken, akkers en weilanden is er veel groen in en rondom het dorp. Op een aantal sloten en greppels na komen er geen noemenswaardige waterelementen voor. Naast genoemde elementen hebben de woningen in het plangebied een voortuin, waardoor al deze elementen samen zorgen voor een ruim en groen aanzicht van het plangebied.
Met name de bermen van de wegen aan de zuidzijde van de kern zijn beplant. Deze verbinden de kern met het open weide- en akkergebied en het achterliggende bosgebied. Het noordelijke deel kenmerkt zich door een zachtere overgang, waarbij de kern geleidelijk overgaat in landelijk gebied met veel woningen en uiteindelijk bos.
Afbeelding 36 Wegbeplanting Afbeelding 37 Geleidelijke overgang naar bos
Binnen de kern zijn diverse waardevolle groene plekken aanwezig. Karakteristiek is de centraal gelegen brink, die gekenmerkt wordt door grote lindebomen en de oude waterpomp. De Hervormde kerk wordt omgeven door een groot aantal beuken en lindes. Tussen de bebouwingslinten langs de Harderwijkerweg, Kruipad en Speulderweg komen op diverse plaatsen waardevolle en kenmerkende open plekken en doorzichten voor in de vorm van weides. Daarnaast zijn (restanten van) houtwallen aanwezig en zijn veel (beuken)hagen toegepast. Dit ter begrenzing van weides, erf of begeleiding van wegen. Deze groenelementen refereren naar de landelijke ligging en zijn karakteristiek voor Garderen.
Afbeelding 38 Beukenhaag als erfafscheiding Afbeelding 39 Doorkijk naar buitengebied
Het plangebied dat in deelgebied B ligt, sluit goed aan op het omliggende buitengebied. De buiten de kern gelegen gronden bestaan voornamelijk uit bossen, akkers, weilanden en veelal vrijstaande woningen. De bossen liggen met name aan de noord- en oostzijde van de kern, de agrarische gronden aan de zuid- en westzijde.
Afbeelding 40 Overgang landschap Afbeelding 41 Doorkijk naar bosrand
De gemeente streeft naar behoud van de aanwezige groen- en waterelementen in het plangebied en daarom zijn deze als zodanig bestemd. Beoogd wordt om met name de diverse waardevolle en kenmerkende open plekken en doorzichten te behouden en niet te bebouwen. Ook de voortuinen krijgen een passende bestemming, opdat het niet mogelijk is om hier te bouwen.