direct naar inhoud van 4.4 Gemeente
Plan: Garderen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1013-0003

4.4 Gemeente

Structuurvisie kernen Barneveld 2022
De gemeenteraad heeft op 22 november 2011 de 'Structuurvisie Kernen Barneveld 2022' vastgesteld. Deze structuurvisie legt de gemeentelijke visie op de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van het eigen grondgebied vast. Het bestemmingsplan zal hier binnen moeten passen. De structuurvisie bevat een uitvoeringsprogramma, waarin de gemeente laat zien hoe het voorgenomen beleid gerealiseerd zal worden. In de structuurvisie is een groot aantal ruimtelijke projecten opgenomen, waarvoor investeringen in de openbare ruimte noodzakelijk zijn. Ook is er een groot aantal lopende en potentiële bouwmogelijkheden.

De kern Garderen wordt omgeven door gebieden die in het provinciale Streekplan zijn gekwalificeerd als 'Waardevol landschap' en 'Ecologische Hoofdstructuur' (EHS). Garderen vormt een kleine agrarische enclave in de vroegere 'woeste gronden'. Veel van de oude structuren zijn herkenbaar en dat maakt Garderen – samen met haar ligging te midden van bos en natuurgebieden – tot een bijzonder aantrekkelijk dorp. De belangrijkste opgaven en uitgangspunten zijn:

  • Het behoud van een herkenbare historische structuur en zichtlijnen;
  • het versterken van het coulissenlandschap;
  • het versterken van het dorpshart;
  • het instandhouden van de losse lintstructuur aan de noordzijde van het dorp;
  • de bebouwingslinten aan de Hogesteeg en Oud Milligenseweg doortrekken in het verlengde van de historische structuur; en
  • het reconstrueren van de Hogesteeg en Koningsweg (N310) binnen de bebouwde kom.

Onderstaande afbeelding geeft een fragment van de structuurvisiekaart voor de kern Garderen weer. De opgaven en uitgangspunten zijn op deze kaart weergegeven.

Doorwerking in plangebied
Voorliggend plan is voornamelijk een beheersgericht plan, waarbij rekening wordt gehouden met bovenstaande opgaven en uitgangspunten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1013-0003_0016.png"

Afbeelding 16 Fragment structuurvisiekaart

Strategische Visie
De 'Strategische Visie' geeft aan welke doelen het gemeentebestuur nastreeft voor de periode tot 2030. Het biedt handvatten om tijdig en adequaat te beoordelen welke ontwikkelingen, afgezet tegen de ambities van het gemeentebestuur, geïnitieerd, gestimuleerd of juist tegengegaan moeten worden. De visie is de basis voor het actief sturen van de ruimtelijke, agrarische en economische ontwikkeling tot 2030.

In de visie is een uitvoeringsagenda opgenomen, waarin beschreven staat op welke wijze de doelstellingen en ambities nagestreefd worden. In deze uitvoeringsagenda zijn de ambities en ideeën uit de Strategische Visie concreet gemaakt. De agenda vormt een strategisch document waarlangs de gemeente de toekomst nader vorm wenst te geven.

De kwaliteiten van de Veluwe vragen om bescherming, behoud en versterking. Hiermee worden de mogelijkheden voor toerisme en recreatie in het gebied vergroot. Aandachtspunt daarbij is de toegankelijkheid van het natuurgebied te waarborgen. Rekening houden met het behoud en de versterking van de ecologische kwaliteiten en de mogelijkheden van recreatie en toerisme betekent een extra economische impuls voor het gebied. Voor 'Garderen' zijn/worden onder andere de volgende opgaven toegepast:

  • Het verder ontwikkelen en versterken van de toeristisch-recreatieve sector in de gemeente is één van de speerpunten in het economische beleid;
  • wegen in het landelijk gebied met een gebiedsontsluitende functie opwaarderen conform gewenst gebruik;
  • om het landelijke karakter van ruimte, rust en sociale samenhang zoveel mogelijk te behouden moeten nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen aansluiten bij en voortbouwen op de bestaande ruimtelijke structuren;
  • voor de kleinere kernen geldt dat wordt ingezet op beheerste groei, afgestemd op het bestaande karakter, de bestaande situatie en mogelijkheden. Centraal staat het doel tot behoud van de leefbaarheid in de kernen. De ontwikkelingen in Garderen moeten worden gezien in relatie tot het doel om de plaatselijke voorzieningen in stand te houden;
  • wat betreft de natuur geldt dat de gemeente de ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden ondersteunt, bestaande cultuurhistorische waarden beschermt en streeft naar een robuuste en duurzame ruimtelijke structuur.

Doorwerking in plangebied
Voorliggend plan is voornamelijk een beheersgericht plan, waarbij rekening wordt gehouden met bovenstaande opgaven.