direct naar inhoud van 2.5 Ruimtelijke structuur
Plan: Voorthuizen-Oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1005-0004

2.5 Ruimtelijke structuur

Voorthuizen is te typeren als een straatdorp: een langgerekte structuur, waarbij alle belangrijke voorzieningen zich aan of in de nabijheid van de doorgaande weg bevinden (Hoofdstraat/Apeldoornsestraat en de Kerkstraat).

Naast de twee doorgaande wegen zijn in de loop der jaren kleinere uitvalswegen ontstaan. Hierbij valt te denken aan de Molenweg, Bakkersweg en Noordersingel. Ook langs deze wegen zijn vrijstaande woningen gebouwd. De vrijstaande woningen in Voorthuizen hebben ruime voortuinen. Dit levert een groen straatbeeld op.

Het plangebied bevat de in- en uitbreidingswijken van Voorthuizen uit de jaren '50-'60. De andere twee uitbreidingswijken in het plangebied zijn recente uitbreidingswijken. De Kromme Akker ten zuiden van het centrum en Blankensgoed ten noorden van de kern. In het noordoosten van het plangebied liggen twee groengebieden, de sportvelden. In het zuiden ligt het Johannabos. Het overige deel van het plangebied bestaat uit (hoofdzakelijk vrijstaande) woningen, parkjes en waterpartijen. De woonwijken in het plangebied zijn sterk verwant aan wijken die door heel Nederland voorkomen. Ieder met de, voor die tijd, kenmerkende eigenschappen. Onderstaande afbeelding geeft de ruimtelijke structuur van het plangebied weer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1005-0004_0005.png"

Figuur 2 Ruimtelijke structuur

Het oudste buurtje van Voorthuizen (inbreidingswijk) vormt een opzichzelfstaand geheel tussen de Jan de Jagerweg en de Kamphuisstraat. De aaneengebouwde woningen wijken af van de omringende woningen doordat ze in een strak patroon zijn geplaatst. Deze woningen zijn gebouwd onder afwijkende hoek van de straat en omringende bebouwing. De woningen hebben een voortuin, met veelal lage heggen als erfafscheiding.

De structuur van de eerste planmatig gebouwde uitbreidingswijken bestaan voornamelijk uit open bouwblokken met de woningen aan de straat en de achtertuinen met schuren naar binnen gekeerd. De woningen staan over het algemeen in een strakke rooilijn. In de wijk De Steenkamp zijn stroken van aaneengebouwde woningen in een zich herhalend patroon van stempels gegroepeerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1005-0004_0006.jpg"

Figuur 3 Woonwijk de Steenkamp

De wijk de Kromme Akker heeft een kenmerkende vorm. Twee bogen die gevormd worden door een waterpartij. Deze wijk bestaat uit twee-onder-één-kap en rijwoningen. De wijk Blankensgoed is geheel in aanbouw. Deze wijk krijgt een afwisseling van vrijstaande woningen, twee-onder-één-kap woningen en rijwoningen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1005-0004_0007.jpg"

Figuur 4 Kromme Akker

De bebouwing in het plangebied heeft veelal één à twee bouwlagen en is voorzien van een kap. Over het algemeen zijn de percelen ruim opgezet, met uitzondering van de wijk De Steenkamp. Globaal gezien worden de percelen ruimer naarmate zij dichter bij het buitengebied liggen.

De groenvoorzieningen bevinden zich voornamelijk aan de noord-, oost- en zuidzijde van het plangebied (en van de kern Voorthuizen). De voorzieningen behorende bij de sportvelden zijn in de tweede helft van de vorige eeuw gerealiseerd, gelijk met de hier gebouwde woonwijken. De bebouwing ligt enigszins verscholen ten opzichte van de weg, achter opgaande beplanting of op enige afstand achter parkeerplaatsen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1005-0004_0008.jpg"

Figuur 5 Sportvelden

Aan de oostzijde, ten noorden van de Kromme Akker, ligt het parkje Het Molenveen. In het zuiden van het plangebied ligt het Johannabos. Aan de rand van dit bos staan woningen op ruime kavels.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1005-0004_0009.png"

Figuur 6 Park Molenveen