direct naar inhoud van 3.7 Duurzaamheid en klimaatadaptatie
Plan: Structuurvisie kernen Barneveld 2022
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1003-0002

3.7 Duurzaamheid en klimaatadaptatie

In de regio FoodValley is duurzaamheid, en meer specifiek de thema's energie en klimaat, een speerpunt binnen het programma Leefomgeving. Binnen dit programma wordt in regionaal verband gezocht naar mogelijkheden voor het gebruik van duurzame energie, energiezuinig bouwen, het zoveel mogelijk wegnemen van ruimtelijke belemmeringen voor (collectieve) duurzame energieopwekking. Dit voor zowel nieuwe woningen als bestaande woningen. Ook klimaatadaptatie, het rekening houden bij ruimtelijke ontwikkelingen, met de gevolgen van klimaatveranderingen, is een thema dat de aandacht heeft. De opgave is om de komende jaren na te denken over de situering van functies ten opzichte van elkaar, zodat de kansen die er zijn om gebruik te maken van de omgeving en elkaars voorzieningen, worden benut.

Deze uitgangspunten kunnen op verschillende manieren doorwerken in de structuurvisie. Hierbij kijken wij naar duurzaamheidaspecten met een ruimtelijke component. Dit houdt in dat de gemeente bij ruimtelijke ontwikkelingen naar duurzame oplossingen en invullingen zoekt, o.a. door te sturen op de principes van energiezuinig bouwen en duurzame energieopwekking.

Bij de verdere uitwerking van maatregelen uit deze Structuurvisie wordt rekening gehouden met de principes van duurzaamheid.

  • Stimuleren meervoudig en intensief ruimtegebruik (“inbreiding voor uitbreiding”). Zo is het voor het realiseren van duurzame collectieve energievoorziening gunstig om in grotere bebouwingsdichtheden te bouwen. Ook kan hiermee 'groene' ruimte worden bespaard.
  • Toepassen van de principes van integraal waterbeheer en klimaatadaptatie. Meer waterberging en afkoppeling van water van de riolering zorgt voor vertraagd afvoeren en voor het beter vasthouden van water (voorkomen van wateroverlast in natte periodes en voorkomen van verdroging in droge periodes). Door toepassing van groen en water in de wijk kunnen bijvoorbeeld koelteplekken in de wijken gecreëerd worden.
  • Afstemmen met mobiliteitsbeleid ten gunste van auto-alternatieven en duurzame verkeersveiligheid waaronder categorisering wegennet. De gemeente zet daarom in op het mogelijk houden van OV opties in plannen en een betere benutting van het spoor door nieuwe stations te realiseren en de stedelijke ontwikkeling rond de stations te stimuleren. Bevorderen van het gezamenlijk gebruik van voorzieningen (zie paragraaf 3.2. voor informatie over het logistiek facility center in Harselaar West West).
  • Negatieve milieueffecten van ruimtelijke ontwikkelingen worden binnen de wettelijke kaders zoveel mogelijk beperkt.
  • Versterking woon- en leefkwaliteit door in de planvorming de principes toe te passen van:
    • 1. levensloopbestendig en flexibel bouwen
    • 2. energiezuinig bouwen (goed isoleren van de woningen en opwekken van duurzame energie)
    • 3. het integreren van de opwekking van duurzame energie (b.v. gebruik van bodemenergie voor koude warmte opslag) in de planvorming
    • 4. bij het verkavelen waarbij rekening gehouden wordt met de mogelijkheid daglicht en zonlicht optimaal te benutten in de woning
    • 5. voor het bevorderen van sociale veiligheid en cohesie in de wijk
    • 6. door het bevorderen van de verkeerveiligheid
    • 7. voor het aanhaken bij de bestaande de groen-/blauw structuren

De thema's duurzaamheid en klimaatadaptatie zijn hiermee bewust sterk verweven met de andere beleidsvelden waarop de gemeente actief is.