direct naar inhoud van 1.1 Waarom een Structuurvisie?
Plan: Structuurvisie kernen Barneveld 2022
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1003-0002

1.1 Waarom een Structuurvisie?

De gemeente Barneveld is een groeiende en een bloeiende gemeente. In de afgelopen 10 jaar groeide de gemeente gemiddeld met ruim 500 inwoners per jaar en werden er ruim 300 woningen per jaar gebouwd. Een relatief laag werkloosheidspercentage, de ontplooiing van talloze sociale en culturele evenementen.

De gemeente verwacht de komende jaren ook weer volop dynamiek. Regionaal en (inter)nationaal vinden vele ontwikkelingen plaats. In deze ontwikkelingen en veranderingen liggen zowel bedreigingen als kansen. Daarom is het nodig om de juiste sturing te blijven geven aan het ruimtelijke beleid binnen de gemeente.

In april 2003 heeft de gemeenteraad om die reden de structuurvisie ÒKompas naar 2015Ó vastgesteld. Deze is in 2009 opgevolgd door de structuurvisie gemeente Barneveld 2009. In de structuurvisie 'Kompas naar 2015' was de Streekplanuitwerking 'zoekzones verstedelijking', welke in december 2006 door Gedeputeerde Staten is vastgesteld, reeds deels vertaald naar de Barneveldse situatie. Deze zoekzones bevatten de gebieden waarbinnen toekomstige uitbreidingen van woon- en werkgebieden en voorzieningen moeten worden gevonden. Niet alle aangewezen zoekzones zijn opgenomen in het ÒKompas naar 2015Ó. Het opstellen van de structuurvisie gemeente Barneveld 2009 was bovendien noodzakelijk om het regime van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten1 te kunnen bestendigen. Aan de hand van dit regime kan de gemeente bij realisatie van de uitbreidingsgebieden de regie blijven voeren. Daarin is de structuurvisie intussen succesvol geweest.

Na de vaststelling van de structuurvisie gemeente Barneveld 2009 zijn er echter meerdere ontwikkelingen geweest die vragen om een aanpassing van de structuurvisie:

  • De gemeente heeft een strategische visie opgesteld. In deze visie beantwoordt de gemeente de vraag waar we in de verre toekomst met onze gemeente naar toe willen. De ruimtelijke effecten van diverse verstedelijkingsopties, in relatie met de oprukkende Randstad en met de ruimtelijk-economische ontwikkelingen in het WERV-gebied, zijn hierin geanalyseerd;
  • In 2010 heeft de gemeente een Visie op Wonen vastgesteld. De hierin verwoorde aandachtspunten voor wonen zijn van invloed op de uitwerking van de zoekzones, die in de structuurvisie 2009 zijn vastgelegd;
  • In de structuurvisie 2009 is een aantal onderzoeksopties opgenomen voor de toekomstige ontsluiting van de kernen Barneveld en Voorthuizen. De ontsluitingsmogelijkheden kunnen nu op basis van het gemeentelijke Gemeentelijk Verkeers en Vervoersplan (kortweg GVVP) en de voor de ontsluiting van Voorthuizen opgestelde PlanMER worden geactualiseerd.

Daarnaast is de behoefte ontstaan om op hoofdlijnen meer kwalitatieve uitspraken te doen over de uitbreiding van de woonkernen. De structuurvisie ÒKompas naar 2015Ó gaf op hoofdlijnen al de belangrijkste structuurkenmerken van de woonkernen, terwijl in de structuurvisie 2009 is volstaan met algemene aandachtspunten. In feite haalt deze structuurvisie het detailniveau van de structuurvisie ÒKompas naar 2015Ó weer naar boven. Deze structuurvisie kan daarom worden gezien als een actualisering van de structuurvisie gemeente Barneveld 2009.