Plan: | Bestemmingsplan Burgemeesterswijk - Transvaalbuurt 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.766-0302 |
Bewonersoverleg
In 2005 heeft overleg met de bewoners plaatsgevonden naar aanleiding van een eerdere versie van het bestemmingsplan voor de Burgemeesterswijk en Transvaalbuurt. Nadat er aanpassingen hebben plaatsgevonden naar aanleiding van inspraakreacties en zienswijzen is het plan niet verder in procedure gebracht.
Aanvankelijk was ook de reconstructie van de Apeldoornseweg als een ontwikkeling in dit plan meegenomen. Nader beraad heeft ertoe geleid dat niet is meer ingezet op de uitvoering van de reconstructieplannen van de Apeldoornseweg zoals deze in dit plan waren opgenomen maar op de plannen die nu vorm hebben gekregen met behoud met de middenberm als uitgangspunt.
Voor het overige is in dit concept-bestemmingsplan wel zoveel mogelijk rekening gehouden met het bestemmingsplan zoals dat in 2005 in procedure is gebracht.
In het kader van het vooroverleg is het concept-bestemmingsplan in 2012 opnieuw besproken met de wijkplatforms Burgemeesterswijk en Transvaalbuurt en is deze groeperingen het plan ter kennisneming toegestuurd.
Publicatie voornemen ontwikkeling
Dit is een beheerbestemmingsplan dat geen ontwikkelingen mogelijk maakt. Daarom is het in principe niet voorgeschreven om het voornemen op grond van artikel 1.3.1. Bro te publiceren.
Toch is aanleiding gezien om tot publicatie over te gaan en de beweegredenen daarvan te vermelden, namelijk burgers en eventuele andere belanghebbenden in een zo vroeg mogelijk stadium te informeren over de ruimtelijke gevolgen die met name de aanwijzing van het beschermd stadsgezicht voor bouwtitels in het betreffende gebied voor hen met zich mee kunnen brengen.
Artikel 3.1.1 Bro overleg
In het kader van artikel 3.1.1 Bro is overleg gevoerd met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (hierna RCE), de provincie en het Waterschap. Daartoe is het concept-bestemmingsplan naar deze instanties ingezonden. Inzending naar het Waterschap is wettelijk verplicht.
Inzending aan de RCE vond plaats in verband met de aanwijzing van het plangebied als Rijks beschermd stadsgezicht. Van belang is vroegtijdig van deze dienst te vernemen danwel een indicatie te verkrijgen of het bestemmingsplan waarvan de procedure vooruitloopt op die van de aanwijzing tot beschermd stadszicht straks in dat kader als een beschermend bestemmingsplan kan worden aangemerkt.
De provincie is in het artikel 3.1.1.Bro betrokken omdat ingevolge de Monumentenwet het college van Gedeputeerde Staten van de provincie namens de gemeenteraad positief moet adviseren over de aanwijzing van het Rijks beschermde stadsgezicht.
De RCE en de provincie hebben laten weten met het bestemmingsplan te kunnen instemmen. gereageerd. Van het waterschap is geen reactie ontvangen.
De positieve reactie van de RCE heeft er toe geleid dat de Rijksdienst het gebied heeft aangewezen als Rijks beschermd stadsgezicht. Dit had tot gevolg dat er voor een korte periode een aanhoudingsplicht gold voor aanvragen voor een omgevingsvergunning omdat het aanwijzingsbesluit eerder is genomen dan de vaststelling van het bestemmingsplan door de raad. De aanhouding kon echter worden doorbroken bij een positief advies van de RCE over een aanvraag voor een omgevingsvergunning.