direct naar inhoud van 2.7 Groenstructuur en ecologie
Plan: Bestemmingsplan Burgemeesterswijk - Transvaalbuurt 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.766-0302

2.7 Groenstructuur en ecologie

Burgemeesterswijk

De bomenstructuur, de groene pleintjes en de voortuinen geven de buurt een enigszins groen karakter. De binnenruimte van de woonblokken zijn belangrijke groengebieden en deze zijn in eigendom van particulieren en aanpalende woningen. De meeste middenstroken zijn bestemd als groen.

Het aanwezige groen in het binnengebied is naast een structuurvormend element ook van cultuurhistorische en ecologische waarde. In deze groengebieden staan vaak nog forse bomen, hetgeen kenmerkend is voor dit gebied.

De forse bomen nabij de Diaconessenpark en Artilleriepark en in de binnengebieden van de woonblokken werken als een belangrijk ecologische verbinding tussen Sonsbeek en Mariƫndaal (corridor).

Transvaalbuurt

De Transvaalbuurt wordt gekenmerkt door een wigvormig stratenpatroon met verschillende groene markante plekken. De doorzetting van de St. Jansbeek begeleid door groene taluds en bomen is hierin de belangrijkste. Het naar bovenhalen van het overkluisde gedeelte van de St. Jansbeek aan de De la Reijstraat vormt een belangrijk element in het herstellen van de groen- en waterstructuur. Daarnaast zijn de markante plekken in de vorm van groene pleintjes met gras en bomen langs de Paul Krugerstraat belangrijke structuurvormende elementen. De binnenruimten van de woonblokken zijn merendeels in bezit van particulieren.

Alleen voor de bouwblokken grenzend aan de Sonsbeekweg en Paul Krugerstraat is het binnenterrein bestemd als groen, omdat hierin een aantal oude markante bomen staat.