direct naar inhoud van 5.3 Toekomstige ontwikkelingen
Plan: Bestemmingsplan Arnhem Zuid-Oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.748-0301

5.3 Toekomstige ontwikkelingen

Er is uitgegaan van de informatie en situatie zoals deze beschikbaar was voordat het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage is gelegd. Op dat moment was een aantal ontwikkelingen bekend maar nog niet zodanig uitgewerkt dat het mogelijk was om mee te nemen in dit bestemmingsplan. Deze ontwikkelingen zullen, als zij doorgang vinden, ter zijner tijd in een aparte juridische procedure worden geregeld.

5.3.1 Woonwagenstandplaatsen

In 2000 heeft de gemeente Arnhem het eigendom van de in de stad aanwezige woonwagenlocaties overgedragen aan de woningbouwcorporaties. Daarbij is afgesproken dat gezamenlijk toezicht zou plaatsvinden. Dit heeft echter niet of nauwelijks plaatsgevonden. Naar aanleiding van een inventarisatie is geconstateerd dat na de overdracht van het eigendom van de woonwagenlocaties illegale situaties zijn ontstaan. Een aantal woonwagens is hoger gebouwd dan het bestemmingsplan ter plaatse toeliet.

Om dit in goede banen te leiden is er besloten voor 12 van de 15 woonwagenstandplaatsen die verdeeld over de gemeente Arnhem zijn gelegen een nieuw bestemmingsplan op te stellen. Het doel van dit bestemmingsplan is een groot aantal woonwagens - dat zonder of in afwijking van een bouwvergunning is vergroot (verhoging van de bouwhoogte) - te legaliseren en tegemoet te komen aan de wens van woonwagenbewoners om hoger te kunnen bouwen.

Op dit moment wordt aan het bestemmingsplan voor de woonwagenstandplaatsen gewerkt, in afwachting van dat plan zijn de woonwagenstandplaatsen in dit bestemmingsplan conserverend bestemd. Dat houdt in dat de bestaande regeling is overgenomen. Met het ter zijner tijd van kracht worden van het bestemmingsplan 'Woonwagenstandplaatsen Arnhem' zal de verruiming alsnog tot stand komen.

5.3.2 Winkelcentrum Kronenburg en Centrum-Zuid

De eigenaar van het winkelcentrum Kronenburg heeft al langere tijd plannen om uit te breiden. Deze plannen zijn nog niet in een dusdanig stadium dat deze meegenomen kunnen worden in dit bestemmingsplan.

Voor de ontwikkeling van Centrum-Zuid -het gebied rondom de Rijnhal, het GelreDome en Kronenburg- geldt ook dat deze nog niet genoeg zijn doorontwikkeld om op te nemen in dit bestemmingsplan. Daarnaast ligt het plangebied slechts deels binnen de grenzen van dit bestemmingsplan.

Beide ontwikkelingen zullen te zijner tijd eventueel met een aparte planologische procedure mogelijk gemaakt worden.

Voor Centrum Zuid is wel een koersnota opgesteld (Februari 2011). In dit document wordt een nieuwe koers beschreven voor de ontwikkeling van het gebied Centrum Zuid.

In eerdere verkenningen en analyses zijn verschillende beleidsuitgangspunten vastgesteld. De thema's die in de toekomst samen met algemeen beleid als uitgangspunt dienen voor de ontwikkeling van het gebied zijn:

Ruimtelijke & planologisch

  • Scheppen van 'een hart' in Arnhem-Zuid;
  • Het stadsdeel Arnhem-Zuid zichtbaar maken met kwaliteit aan de hoofdstructuur en verbeteren van de entree van Arnhem aan de A325;
  • Stedenbouwkundige structuur en werking publiek domein verbeteren;
  • Upgraden kwaliteit openbare ruimte;'
  • Stedenbouwkundige opzet waarin faseerbare ontwikkeling mogelijk is en flexibiliteit bij nieuwe bebouwing

Programmatisch

  • Benutten van de huidige ruimte in de markt voor detailhandel en leisure;
  • Onderzoek kansen voor maatschappelijke voorzieningen (scholen, gemeenteloket, buurtcentra, bibliotheek, kinderopvang, MFC e.d.)
  • Op korte termijn geen (of zeer beperkt) toevoegen van nieuwe kantoren en woningen

Verkeerstechnisch

  • Optimaliseren gebruik parkeervoorzieningen kwadranten;
  • Het parkeerregime moet voorzien in een regime passend bij het gebruik en de functie van de gebouwen;
  • Bewaken goede doorstoom hoofdverkeersaders kwadranten tijdens grote evenementen;
  • Ontbrekende of kwalitatief slechte schakels in LV-verbindingen verbeteren
5.3.3 Park Lingezegen

Park Lingezegen is een regionaal landschapspark in aanleg in het middengebied tussen Arnhem en Nijmegen op het grondgebied van de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard. Voor Arnhem zal het park voornamelijk dienen als grootschalig uitloopgebied. Inmiddels is een openbaar lichaam opgericht voor de realisatie van het park. Hierin participeert de gemeente Arnhem.

Voor Park Lingezegen is een masterplan vastgesteld en een intergemeentelijke structuurvisie. Deze wordt nu vertaald in bestemmingsplannen (gemeenten Overbetuwe en Lingewaard).

Voor onderscheiden deelgebieden van het park wordt nu gewerkt aan concrete inrichtingsplannen. Grenzend aan de wijk Rijkerswoerd gaat het om het deelgebied Waterrijk. In dit deelgebied staat ten westen van de A325 de (intensieve) recreatiefunctie centraal, terwijl oostelijk van de A325 de uitloopfunctie vooral gestalte moet krijgen via een recreatieve dooradering (wandelen en fietsen) van dit deel van 'Waterrijk' waarin aanzienlijke reserveringen liggen voor waterberging en natuur.

Het plangebied grenst dus deels aan het toekomstige Pakr Lingezegen maar in het plangebied zijn geen ontwikkelingen gepland. Belangrijk is wel om de bestaande onbebouwde gebieden te handhaven en te beschermen. Dat wordt in het onderhavige bestemmingsplan gedaan.