direct naar inhoud van 7.1 Vooroverleg
Plan: Bestemmingsplan Spijkerbroek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.743-0301

7.1 Vooroverleg

Bewonersoverleg

In de eerste fase van het project Spijkerbroek is samen met de bewoners van de wijk (overleggroep) een ontwikkelingsvisie opgesteld. Deze visie is door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld en door de gemeenteraad goedgekeurd. Daarna hebben gemeente en bewoners gewerkt aan de nota van randvoorwaarden en het schetsontwerp.

Bewoners blijven nadrukkelijk betrokken bij het vervolg van het project. De overleggroep blijft bestaan tot en met de keuze van de ontwikkelaar(s).

De daarop volgende stap is de selectie van architecten. Ontwikkelaars worden verplicht om - in overleg met de gemeente - buurtbewoners op enigerlei wijze bij de architectenselectie te betrekken.

Artikel 3.1.1 Bro overleg

Het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.1.1) geeft aan dat burgemeester en wethouders bij de voorbereiding van een bestemmingsplan overleg voeren met de besturen van betrokken gemeenten en waterschappen en met diensten van provincie en rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn.

In het kader van het artikel 3.1.1. Bro overleg is het plan digitaal beschikbaar gesteld aan het Waterschap Rijn en IJssel. Het waterschap heeft hierop gereageerd. Het Waterschap meent te lezen dat het bestemmingsplan het huidige gebruik verbeeld en niet de ontwikkelingsvisie Spijkerbroek. Dit is niet het geval. De opmerkingen van het Waterschap die betrekking hebben op het mogelijk maken van de watergangen, waterpartijen en andere voorzieningen voor de waterhuishouding zijn desgevraagd in de omschrijving van de bestemmingen (maatschappelijk en gemengd) die op de gebieden van toepassing zijn, verwerkt. Aan de door het waterschap gevraagde verbeelding van de hoofdstructuur van de watergangen op de plankaart kan via een gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan tegemoet worden gekomen. Dit is echter pas mogelijk dan nadat de hoofdstuctuur van deze watergang definitief bekend is geworden. Los daarvan is realisering van de watergangen e.d. binnen de van toepassing zijnde bestemmingen mogelijk, zonder dat hiervoor het bestemmingsplan hoeft te worden gewijzigd.

Verder is het plan voor overleg met belanghebbenden digitaal beschikbaar gesteld aan de Gasunie, Rijkswaterstaat, ProRail, NS Railinfrastructuur Connexxion, Hulpverlening Gelderland Midden en Brandweer. Ook is het plan naar de betrokken bewonersoverleggroepen uit de wijk gestuurd.

In het kader van het overleg zijn ook enkele reacties ontvangen. Op de plaatsen waartoe dit aanleiding gaf zijn de opmerkingen in het bestemmingsplan verwerkt.

Publicatie voornemen ontwikkeling

Volgens artikel 1.3.1 lid 1 van het Besluit ruimtelijke ordening moet het voornemen tot een ontwikkeling worden gepubliceerd. De ontwikkeling betreft hier de herontwikkeling en nieuwe invulling van het gebied rondom de bouwspeelplaats Thialf, de nieuwe invulling van de locatie aan de Driekoningendwarsstraat 81 - 83 en de nieuwe invulling van de locatie Dullertflat/oude Melkfabriek aan de Dullertstraat, Spijkerstraat en Karel van Gelderstraat. Het voornemen is gepubliceerd in de Arnhemse Koerier.

Hierin is opgenomen dat er naar aanleiding van het voornemen nog geen stukken ter inzage zijn gelegd en dat het in dit stadium nog niet mogelijk was om zienswijzen in te dienen.