Plan: | Malburgen - West 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.741-0301 |
De gemeente Arnhem, bewoners en Volkshuisvesting Arnhem maken zich al jaren sterk voor een ambitieuze vernieuwing van de wijk Malburgen en zullen dat de komende jaren blijven doen. Ten grondslag daaraan ligt het in samenspraak met gemeente, Volkshuisvesting en bewoners tot stand gekomen Ontwikkelingsplan Malburgen. In dit plan is een groot aantal maatregelen vastgelegd en wordt ingegaan op ruimtelijke, functionele, sociale en economische aspecten voor de wijk.
Binnen het Ontwikkelingsplan zijn ook zogeheten Sociale Bouwstenen ontwikkeld, om de sociale component binnen het plan te waarborgen. Van groot belang in bedoelde herontwikkeling is de betrokkenheid van de bewoners. In dat verband hebben partijen in overleg met de bewoners een communicatieplan opgesteld, waarin onder meer de overlegstructuur en de participatiemogelijkheden van de bewoners zijn opgenomen.
De uitvoering van het complete Ontwikkelingsplan neemt zo'n vijftien jaar in beslag. Een lange periode die niemand volledig kan overzien. Daarom is in het Ontwikkelingsplan de ontwikkeling van de wijk alleen op hoofdlijnen vastgelegd. De uitvoering vindt via deelprojecten plaats, bestaande uit woningbouw en de herinrichting van openbaar gebied. De uitwerking vindt in overleg met bewoners plaats.
De herstructurering van Malburgen-West was en is nog één van de meest ingrijpende projecten in Malburgen. De hoofdfunctie van deze woonwijk is onveranderd gebleven, maar door het verplaatsen van een sportcomplex en het park kon het woningaanbod uitgebreid en verbeterd worden. Bestaande woningbouw is gehandhaafd, maar er heeft ook nieuwbouw en nieuwbouw na sloop plaatsgevonden. In hoofdlijnen bleef het deel ten noorden van de Meldestraat/Speenkruidstraat gehandhaafd. De nieuwbouw na sloop bevindt zich hoofdzakelijk ten zuiden van de Meldestraat. Het westelijke deel kwam geheel beschikbaar voor nieuwe woningbouw.
De herstructurering van Malburgen is ongeveer tien jaar in uitvoering. Het aanzien van de wijk is behoorlijk veranderd door de realisatie van diverse projecten. De realisatie van nieuwbouw, renovatie en inrichting van de openbare ruimte heeft plaatsgevonden met de ambities van de Nota Bouwstenen Malburgen. De afronding van van deze herstructurering is de belangrijkste aanleiding voor dit nieuwe bestemmingsplan. In de afgelopen jaren zijn al een aantal plannen uitgevoerd, enkele zijn nog in voorbereiding. Daarnaast is in dit bestemmingsplan in tegenstelling tot het vigerende bestemmingsplan een gedeelte van de ontwikkeling voor de Dijkzone opgenomen. Het betreft het gedeelte in Malburgen-West tussen de John Frostbrug en de Nelson Mandelabrug.
Kaartje Ontwikkelingsplan
Een andere aanleiding voor het maken van dit bestemmingsplan is de ouderdom van de geldende regelingen. De Wet ruimtelijke ordening schrijft voor dat bestemmingsplannen niet ouder dan 10 jaar mogen zijn. Het geldende bestemmingsplan "Malburgen-West" is van 15 februari 2002.
Het doel is om de geldende regelingen te actualiseren en digitaal beschikbaar te stellen aan eigenaars en gebruikers van het gebied. Doel van dit bestemmingsplan is dan ook om eenheid aan te brengen.
In dit bestemmingsplan wordt de bestaande en nieuwe situatie bestemd. Dit betekent dat de bestaande en nieuwe functies en bebouwing(smogelijkheden) worden opgenomen in het bestemmingsplan.