direct naar inhoud van 4.1 Ontwikkeling van de dijkzone
Plan: Bestemmingsplan Malburgen - Dijkzone Oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.738-0301

4.1 Ontwikkeling van de dijkzone

De ontwikkeling van de dijkzone heeft de volgende doelstellingen:

  • Het toevoegen van nieuw woningaanbod dat bijdraagt aan de differentiatie binnen de wijk en binnen de stad;
  • Het directer verbinden van de structuur van Malburgen met de rivier en dijk;
  • Het zichtbaar maken van Arnhem-Zuid aan de rivier;
  • Het verbeteren van de groene zones tot een hoogwaardig park.

Deze doelstellingen worden bereikt door enerzijds het toevoegen van appartementen in een zeer hoogwaardige groene omgeving. Daarnaast wordt geïnvesteerd in de groenstructuur.

In Malburgen volgen de straten en zichtlijnen grotendeels de richting van de rivier of lopen haaks op de rivier, ter plaatse van een aantal noord-zuid gelegen belangrijke assen (Groene Weide, Visserslaan). Juist ter hoogte van deze assen, haaks op de rivier, wordt de relatie met de rivier versterkt. Huidige dichtbegroeide beplanting verdwijnt, er komt zicht op de dijk. Toegankelijkheid naar de dijkzone wordt verbeterd rond de nieuwe bebouwing.

Het landschappelijke beeld zal veranderen van een gesloten wand naar meer openheid, gekoppeld aan de visuele relaties met de wijk en de rivier. De lineaire structuur van de dijk zal worden geaccentueerd door de bestaande en nieuwe beplantingsgroepen van bos en struweel in de lengterichting van de dijk. Voor het recreatief gebruik zal de bestaande fietsroute over de dijk worden verbeterd. Door de parkzone loopt een wandelroute, die afwisselend tussen de bomen, het groen en langs de bebouwing loopt. Op een aantal plaatsen in het park is er ruimte en aanleiding voor spel.

De bebouwing bestaat uit 2 samengestelde appartementenclusters, elk bestaande uit 2 gestapelde torens met hiertussen een gebouwde parkeervoorziening met een landschappelijk dek. Daarnaast is een bestaande strook van een appartementengebouw aanwezig in de dijkzone ter hoogte van de Pluimzeggelaan. De samengestelde torens zijn geplaatst in een ritme, gesitueerd op betekenisvolle plaatsen in de dijkzone. Ze staan telkens op de beeindiging van landschappelijke assen die vanuit Malburgen richting de dijk gepositioneerd zijn. Daarnaast (buiten het gebied van dit bestemmingsplan) liggen met name rijen van bebouwing in de lengterichting van de dijk. Samen met de bestaande langsbebouwing aan o.a. de Veerpolderstraat ontstaat zo een gelaagde wand aan de rivier en dijkzone.

4.1.1 Plangebied

Het plangebied ligt tussen de John Frostbrug en de Pluimzeggelaan. Ten oosten hiervan ligt de nieuwbouwlocatie de Bakenhof, waar dijkbebouwing is gerealiseerd in een rij met als beeindiging een torenvolume. Deze bebouwing is reeds opgenomen in het bestemmingsplan Malburgen-Oost.

Ten noorden van de Groene Weide is een samengesteld volume met 2 kleine appartemententorens gesitueerd met hiertussen een gebouwde parkeervoorziening met een landschappelijk dek. Op deze parkeervoorziening staat een toren van 8 en een toren van 10 bouwlagen.

Het te maken park van de dijkzone begeleidt de gehele dijkzone. Het park komt als een eenheid over en de nieuwe bebouwing toont zich als woonblokken omringd door groen. Voldoende bomenmassa waarborgt de herkenbaarheid op afstand en het verblijfsklimaat ter plekke. De sfeer van het park is natuurlijk en wordt bepaald door het aangrenzende dijklandschap De dijkzone wordt aan de zuidzijde omzoomd door een watergang. Om deze over te kunnen steken naar de dijk zijn bruggen wenselijk

Ter hoogte van de Visserslaan is de opzet vergelijkbaar met de bebouwing ten noorden van de Groene Weide. Toch is de situatie hier anders, bijvoorbeeld omdat de brede singel van de Visserslaan belangrijker is voor de structuur van Malburgen dan de Groene Weide. Ook in verkeerskundige zin is de situatie anders vanwege de toekomstige fietsbrug over de Rijn.

Ten oosten van de bebouwing is namelijk vanuit Arnhem-Noord naar Arnhem-Zuid een langzaamverkeerroute gepland. De bebouwing nabij de Visserslaan is iets hoger dan bij de Groene Weide en bestaat uit een samengesteld volume met 2 kleine appartemententorens gesitueerd met hiertussen een gebouwde parkeervoorziening met een landschappelijk dek. Op deze parkeervoorziening staat een toren van 10 en een toren van 12 bouwlagen.

Aan de uiterste oostkant van het plangebied, ter hoogte van de Pluimzeggelaan, staat de huidige flat aan de Veerpolderstraat.