direct naar inhoud van 4.1 Inleiding
Plan: Hoogstede-Klingelbeek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.723-0302

4.1 Inleiding

In het Structuurplan 2010 is de locatie Hoogstede opgenomen als een binnenstedelijke bouwlocatie. Teneinde het buitengebied te sparen streeft de gemeente Arnhem er naar om zoveel mogelijk woningbouw te realiseren binnen de bestaande bebouwingsgrenzen.

Al in de jaren vijftig is deze ruimte gereserveerd voor woningbouw. De locatie kent een lange geschiedenis van plannen maken. Eerdere voorstellen zijn steeds gestuit op verzet uit de buurt. De bewoners konden zich niet vinden in het karakter van de voorstellen. Eind 2006 is besloten om een nieuwe start te maken. Er is een traject uitgestippeld waarin de buurt nauw betrokken werd bij het opstellen van het plan. Door bezoeken, workshops en bewonersavonden is er intensief contact geweest met de ontwerpers van het stedenbouwkundig plan.

Het doel van het stedenbouwkundig plan is het vastleggen van een kader voor de nieuwbouw. Uitgangspunt daarbij is dat de nieuwbouw in opzet en karakter aansluit op de bestaande situatie.

Randvoorwaarde voor het plan is dat er circa 120 woningen gebouwd worden in het gebied, waarvan ruim tien langs de Klingelbeekseweg. De ontwikkeling moet voor de gemeente Arnhem budgettair neutraal zijn. Onderdeel van het plan is de inpassing van een nieuwe verkeersverbinding tussen de Klingelbeekseweg en de Utrechtseweg.

Inspiratiebron voor de invulling van het binnenterrein is het oorspronkelijke akkerlandschap, de informele dorpse sfeer van de Klingelbeekseweg en het individuele karakter van de bebouwing.

In dit hoofdstuk wordt nader ingegaan op de toekomstige ruimtelijke opzet en structuur van het gebied wat gevormd wordt door het beeldkwaliteitsplan (bijlage 1) en het stedenbouwkundig plan (bijlage 2) Hoogstede-Klingelbeek.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.723-0302_0004.jpeg"

bron: Inrichtingsplan Hoogstede-Klingelbeek