Plan: | Bestemmingsplan Kemperberg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.718-0302 |
Beschrijving bestaande situatie
De Kemperberg ligt in het stuwwallandschap van de Veluwe. Rond 1900 bestond het gebied uit akkerland met hoeven, bossen en heideveldjes. De meeste huidige woningen zijn gebouwd op de voormalige akkers en deels in de bosgebieden. Aan de Strolaan en de Bakenbergseweg stonden bomenrijen.
De Veluwe is ecologisch waardevol vanwege de mogelijkheid die het biedt voor dieren die een uitgestrekt, aaneengesloten gebied als habitat hebben. Op de Veluwe komen grote zoogdieren voor als edelhert, wild zwijn, ree en das. De soorten hebben hun leefgebied in de bossen van en om het gebied Kemperberg. De wegen, vooral de Kemperbergerweg, veroorzaken versnippering van de leefgebieden van deze zoogdieren en andere dieren. Het bosgebied ten noorden van de weg 'Het Lage Erf' is een potentiële faunapassage om leefgebieden ten oosten en westen van de Kemperbergerweg te verbinden en versnippering te voorkomen.
Het gebied de Kemperberg is voor een groot deel niet vlakdekkend en actueel onderzocht op aanwezigheid van beschermde flora en fauna. De waarnemingen zijn afkomstig van incidentele waarnemingen van de gemeente en van bewoners (oproep dieren 1999 – 2004) en inventarisaties van externe deskundigen (Vogelwerkgroep Arnhem 2001, Vleermuiswerkgroep Gelderland 1997). Verder is het sportpark Bakenberg en de school aan de Warnsbornlaan in 2006 onderzocht door De Groene Ruimte. De RIN-locatie is in 2006 onderzocht door bureau Waardenburg. Hoewel de RIN-locatie buiten het plangebied valt, zijn de waarnemingen ook van de omgeving gedaan en geven ze een indruk van de te verwachte natuurwaarden in de omgeving.
De gebouwen vormen verblijfplaatsen voor vleermuizen, vooral voor de gewone dwergvleermuis en deels ook voor de laatvlieger. Er is een kelder aanwezig dienend als winterverblijf. De Sylvalaan en de lijnvormige beplanting op het sportpark vormen vliegroutes voor vleermuizen. Er mag worden verwacht dat de lijnvormige beplanting in het gehele gebied de Kemperberg gebruikt wordt ter oriëntatie voor vleermuizen. Verder wordt het gehele gebied gebruikt als jachtgebied.
De eekhoorn is aangetroffen op de RIN-locatie. Er mag worden aangenomen dat het dier op meer plekken in het plangebied een verblijf heeft in een boom. Verder komen er konijn, woelmuis, egel, hermelijn en vos voor in het gebied. De ree en de das zijn in de bossen in de omgeving waargenomen. Op de Kemperbergseweg zijn doodgereden dieren aangetroffen.
In het plangebied komen veel soorten vogels voor, broedend in bos en struweel en in gebouwen. De ransuil en bosuil en vermoedelijk de sperwer en buizerd verblijven in het gebied. Verder broeden de grote en kleine bonte specht en de groene specht in holtes van oude loofbomen. Andere vogels die in bomen broeden zijn glanskop, koolmees, boomklever en boomkruiper. Vogels die in gebouwen verblijven zijn de gierzwaluw, huismus, boerenzwaluw en witte kwikstaart.
In de vijver op de RIN-locatie leven amfibieën, vermoedelijk de kamsalamander en de poelkikker. Met name de bruine kikker verblijft in de winter in de bosgebieden in de omgeving van de vijver.
Ecologische Hoofdstructuur
De Veluwe is Natura 2000 gebied en Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De Kemperberg valt grotendeels niet binnen de Ecologische hoofdstructuur. Alleen (delen van) de bospercelen van Kemperberg 403, 413, 415 en 601 vallen binnen de EHS. Behoud van het bos is uitgangspunt.
Nationaal Landschap Veluwe
De Veluwe, waaronder de Kemperberg is Nationaal Landschap. Deze cultuurhistorische en natuurlijke kwaliteiten binnen de Kemperberg moeten behouden blijven en waar mogelijk versterkt. De kernkwaliteiten voor de Kemperberg zijn:
Groene contramal en producent van schone lucht.
Grootste aaneengesloten groene gebied van Nederland waar voor mens en dier een zekere 'eindeloosheid' is te ervaren.
De identiteit wordt niet alleen bepaald door het 'groen' in de zin van natuur, maar ook door de unieke aardkundige kwaliteiten (reliëf en bodem) en de rijke cultuurhistorische kwaliteiten.
Stuwwal met grootschalige afwisseling van open heide, gesloten bos, uitgestrekt open stuifzand en vennen, agrarische enclaves.
Voor het gehele gebied geldt dat de aanwezige landschappelijke, cultuurhistorische en natuurwaarden behouden moeten blijven.
Natura 2000 gebied Veluwe
De Veluwe is Natura 2000 gebied. Alleen de percelen van de Kemperberg 401, 403, 413, 415, 417, 425, 601, 603 en 611 vallen binnen de begrenzing. De percelen bestaan uit bos, tuin en woning. Het overige gebied van de Kemperberg valt binnen de eerdere genoemde 2-km zone. Behoud van de bestaande natuurwaarden (soorten en habitattypen) is uitgangspunt. De waarden zijn een kelder die functioneert als winterverblijf voor vleermuizen en het bos bestaande uit beuken en eiken.
Omdat er geen ontwikkelingen zijn voorzien binnen het plangebied, komt de instandhoudingsdoelstelling van het Natura 2000 gebied niet in gevaar.
Flora en faunawet
Naast 11 algemeen beschermde zoogdieren van tabel 1 (o.a. woelmuis, wezel, vos, konijn en egel), verblijven de eekhoorn (beschermd, tabel 2) en 6 vleermuissoorten (streng beschermd tabel 3) in het gebied.
Er zijn nesten van de behaarde rode bosmier aangetroffen (algemeen beschermd, tabel 1).
De RIN-locatie vormt geschikt leefgebied voor de hazelworm, de kamsalamander en de poelkikker, allen strengbeschermd (tabel 3). Alleen de kamsalamander is daadwerkelijk aangetroffen.
Er zijn 48 vogelsoorten aangetroffen. Allen zijn beschermd (tabel 2). Daarvan zijn 20 soorten die vallen onder de jaarrond beschermde vogels, zoals roofvogels, uilen, spechten, zwaluwen en de huismus.
Omdat er geen ontwikkelingen zijn gepland binnen het plangebied, komt de duurzame instandhouding van de aanwezige beschermde soorten niet in gevaar.
Boswet en Groencompensatie
De Kemperberg ligt binnen de begrenzing van de Boswet. Het bos of bomenrijen (meer dan 20 in een rij) binnen het gebied Kemperberg zijn beschermd via de 'Richtlijn compensatie natuur en bos'. Overig groen (plantsoen, grasland en solitaire bomen) kan beschermd zijn conform de groencompensatieregels van de gemeente.
Groenplan Arnhem
Landgoed de Menthenberg is een Natuurzone. Daar moet het aanwezige eiken- en beukenbos worden behouden. Het noordelijke deel van de Kemperberg (vanaf de weg 'Het Lage Erf') is: 'Natuurlijke groenzone', ook daar zal het aanwezige structuurrijke groen behouden moet worden.
In het gebied komen geen monumentale bomen voor (bron Bomenstichting). Wel kunnen er waardevolle bomen voorkomen.
Momenteel wordt hier door de gemeente een lijst van opgesteld. Wanneer deze lijst beschikbaar is, moeten de bomen worden beschermd via het bestemmingsplan.
Conclusie
Omdat er geen ontwikkelingen zijn voorzien binnen het plangebied, komt de instandhoudingsdoelstelling van het Natura 2000 gebied niet in gevaar.
Omdat er geen ontwikkelingen zijn gepland binnen het plangebied, komt de duurzame instandhouding van de aanwezige beschermde soorten niet in gevaar.