direct naar inhoud van 3.8 Groenbeleid en ecologie
Plan: Geitenkamp en omgeving
Status: onherroepelijk
Plantype: ex art. 10 WRO beheer/ontwikkeling
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.710-0501

3.8 Groenbeleid en ecologie

Het Groenplan Arnhem bevat een samenhangende visie op de ontwikkeling, inrichting en beheer van het groen in en om de stad Arnhem, voor de korte (2004-2007) en de middellange termijn (2015). Dit betekent dat het plan zowel een uitwerking van de 'groen'-ontwikkelingsvisie uit het structuurplan bevat als een kader voor het beheer van het groen in en om de stad. Het is een sectoraal plan, geschreven vanuit de wens om het groen in de stad te bewaren en te versterken. Visies op het gebied van ecologie, water, landschap en cultuurhistorie en gebruikswensen en beheer(on)mogelijkheden zijn daarbij input voor de geformuleerde streefbeelden en acties.

Integrale groenvisie
De gemeente Arnhem streeft ernaar om de landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden van het groen, door versterking en zonering, optimaal tot hun recht te laten komen, waarbij voldoende ruimte voor gebruikswensen moet zijn. De ontwikkelingsinitiatieven en het beheer in en om de stad worden afgestemd op dat streefbeeld.

Het Groenplan Arnhem bevat een samenhangende visie op ontwikkeling, inrichting en beheer van het groen in en om de stad Arnhem. Dit betekent dat:

  • 1. het Groenplan een uitwerking geeft van het Structuurplan Arnhem 2010 voor wat betreft de daarin beschreven 'groene ambities';
  • 2. het plan als toetsingskader dient voor het beoordelen van ruimtelijke plannen en projecten en tevens een goede basis vormt voor mogelijke toekomstige subsidies en voor koppeling aan projecten en programma's van andere partijen;
  • 3. het plan de basis biedt voor de planologische bescherming van waardevolle gebieden en dat op basis van het plan randvoorwaarden kunnen worden meegegeven aan stedenbouwkundige projecten;
  • 4. het plan helderheid biedt bij de prioritering en programmering van het groenbeheer door de gemeente;
  • 5. het plan daarnaast de kaders biedt voor vergunningverlening en handhaving, voor de uitgifte van snippergroen en voor groencompensatie.

Uitgangspunten

Arnhem heeft veel waardevol groen. Dit is een groot goed voor de leefbaarheid van de stad.

Uitgangspunten van het groenplan zijn:

  • bewaren en versterken
  • zuinig omgaan met bestaande en potentiĆ«le kwaliteiten
  • groen blijft groen
  • kansen benutten
  • alles op zijn plaats
  • tegengaan van versnippering.
  • schoon en netjes
  • beheer afgestemd op streefbeeld

Het Groenplan bevat een beleidsvisie en een uitwerkingsdeel met concrete streefbeelden voor verschillende gebieden en wijkkaarten. In de streefbeelden is de visie uitgewerkt voor erschillende gebiedstypen in de stad.
Op de wijkkaarten wordt tevens het onderscheid aangegeven tussen structureel en flexibel wijkgroen. Dit is onder meer van belang in het kader van de uitgifte van snippergroen, het verlenen van kapvergunningen en toepassen van groencompensatie.

De typering van het groen in de wijk Geitenkamp is sterk gerelateerd aan de stedenbouwkundige opzet. In veel gevallen bestaat het groen uit straatbomen en in enkele gevallen is het beelddrager in de symmetrie van de bebouwing (zoals bijv. Schuttersbergplein, Fokke Noordhoffstraat). De monumentale en waardevolle bomen staan aangegeven op de cultuurhistorische waardenkaart.

De Rosendaalseweg vormt een belangrijke groene begrenzing en opmaat naar de wijk.

De waarde van het groen in het aangrenzende gebied genaamd Arnhemse Allee, zit vooral vervat in een groene dooradering in noord-zuid en oost-westrichting. De zone langs de A12 vormt een groene afscherming met ecologische en landschappelijke waarde.

De Beukenlaan heeft een eigen positie als oude nog herkenbare landschapslijn, beplant met een dubbele rij beuken. Deze vormt de noordelijke begrenzing van de bebouwing van de stad en vindt in de toekomst weer voortgang in het nieuw te ontwikkelen gebied Saksen Weimar.

Het open gebied tussen de Beukenlaan en de Schelmseweg heeft een hoge landschappelijke waarde en vormt een eenheid met het gebied ten noorden van de Schelmseweg. De glooiing in het terrein met mooie vergezichten bepalen de waarde, samen met markante monumentale boomgroepen. De kleinschalige erven vormen aantrekkelijke elementen in het gebied.

Aandachtspunt is de inpassing van het sportcomplex Valkenhuizen. Het omvormen van de huidige rand van donkere dennen in een wat zachtere rand met een gevarieerde inheemse beplanting kan de landschappelijke waarde van het open gebied verhogen.