direct naar inhoud van 7.1 Vooroverleg
Plan: Bestemmingsplan Elden 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.679-0301

7.1 Vooroverleg

Inleiding

Vroeger was inspraak bij bestemmingsplannen (van het voorontwerp-bestemmingsplan) verplicht. Door een wijziging van de Algemene wet bestuursrecht (van 1 juli 2005) werd de verplichte inspraak afgeschaft. Belangrijkste argument hiervoor was het samenvoegen van twee identieke procedures en hiermee het vereenvoudigen en versnellen van de bestemmingsplanprocedure. Gemeenten mochten vervolgens zelf bepalen of en wanneer er nog inspraak werd gehouden via de gemeentelijke inspraakverordening. Het college van b&w heeft ervoor gekozen in principe geen inspraak meer te doen behalve indien daar specifieke aanleiding voor is.

Voor het bestemmingsplan 'Elden 2012' is gekozen voor een vorm van inspraak, te weten 'vooroverleg'.

Vooroverleg

In afwijking van de 'vaste' procedure wordt het wettelijk vooroverleg uitgebreid. Normaal is het wettelijk vooroverleg uitsluitend met besturen van betrokken gemeenten, waterschappen en diensten van provincie en rijk. Daarnaast wordt ook de wijkvereniging (in dit geval de Dorpsraad), de Gasunie etc meegenomen bij het vooroverleg.

Bij dit bestemmingsplan hebben alle bewoners van Elden (ongeveer 650 adressen) een brief gekregen waarin aandacht wordt gevraagd voor het concept-bestemmingsplan 'Elden 2012'. Verder wordt in de brief een korte uitleg gegeven over het bestemmingsplan en de procedure. In de brief wordt verwezen naar de website waar het concept-bestemmingsplan kan worden bekeken. Verder kan een exemplaar van het concept-bestemmingsplan bij het Loket BWL op het stadhuis en bij Loket Zuid in Winkelcentrum Kronenburg worden ingezien.

Een ieder kan reageren op het concept-bestemmingsplan 'Elden 2012' en degene die reageren zijn op de hoogte gebracht van de vervolgprocedure. Dit zal gebeuren door middel van een brief met daarin een overzicht van ingediende reacties en de wijze waarop de gemeente daarmee is omgegaan.

Naast het vooroverleg met de bewoners en bedrijven worden ook verschillende instanties en eigenaren per brief op de hoogte gebracht van het bestemmingsplan. Het gaat hierbij dan om o.a. de Gasunie, OHRA, de Dorpsraad en de Kamer van Koophandel. Op basis van artikel 3.1.1 van het Besluit op de ruimtelijke ordening (Bro) is het concept-bestemmingsplan ook naar het Waterschap Rivierenland gestuurd.

Doel  

Het doel van het vooroverleg is om de bewoners van Elden in een vroeg stadium en laagdrempelig kennis te laten nemen van het concept-bestemmingsplan 'Elden 2012'. Daarnaast kunnen bewoners van Elden nog voor de officiële procedure reageren op het bestemmingsplan.

Argumenten voor (breed) vooroverleg

Het bestemmingsplan 'Elden 2012' is geen standaard actualisatie-bestemmingsplan. Het geldende bestemmingsplan Elden – dat voor een groot deel van Elden geldt – is goedgekeurd door de Provincie in 1976. Dat is ruim 35 jaar geleden. Het bestemmingsplan is verouderd qua wijze van bestemmen maar is ook inhoudelijk op diverse punten achterhaald. Het nieuwe bestemmingsplan 'Elden 2012' is dus meer dan een simpele herziening. Het is feitelijk een volledig nieuw bestemmingsplan.

Verder is Elden het enige gebied in Arnhem waarvoor een afzonderlijke structuurvisie is vastgesteld (in 2001). Er rondom de procedure van deze structuurvisie gecommuniceerd dat de structuurvisie de basis zal zijn voor een nieuw bestemmingsplan. Over de Structuurvisie heeft inspraak met het dorp plaatsgevonden. Het ligt voor de hand de bewoners van het dorp nu ook mee te nemen bij dit bestemmingsplan waarin de structuurvisie is verwerkt.

Reacties

Tijdens het vooroverleg zijn door 11 reacties ingediend door bewoners en andere partijen. Deze reacties hebben geleid tot een enkele aanpassingen van het bestemmingsplan.