direct naar inhoud van 3.4 Sprengen en beken
Plan: Brouwersmolen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1114-vas1

3.4 Sprengen en beken

Binnen het plangebied bevinden zich de Rode beek (RB) , de Beek in het Orderveen (BIHO) en de Eendrachtspreng. Dit zijn enkele van de vele beken en sprengen die uitmonden in de Grift. Dit Griftsysteem beslaat het grootste gedeelte van het beken- en sprengensysteem van Apeldoorn.

De BIHO is waarschijnlijk rond 1671 als een sprengenbeek ontstaan. In deze tijd is de eerste van de twee molens gebouwd die langs de BIHO hebben gestaan. Naast het leveren van water voor de Brouwersmolen had de beek ook een ontwaterende functie voor het Orderveen. De naam RB ontstond pas in 1965 toen de gemeente woningbouw ontwikkelde en de beek in twee delen gesplitst werd.

De Eendrachtspreng is gegraven voor de papierfabriek 'de Eendracht' (later 'van Gelder') en is vernoemd naar de enige molen die aan de spreng prijkte; de Eendracht (1672). Sinds de papierfabriek opgeheven is, heeft de spreng voornamelijk droog gestaan en is deze gedeeltelijk gedempt. Alleen in de westelijke sprengkop (een gegraven bron tot het grondwater) staat permanent nog water. Wel wordt via een ondergronds pompsysteem nog steeds grondwater gebruikt door bedrijven. De Eendrachtspreng ligt gedeeltelijk in een bos dat grenst aan de bossen van de Veluwe. Doordat het bos afgesloten is voor bezoekers heeft de omgeving rond de spreng zich ecologisch goed kunnen ontwikkelen. Een deel van de spreng, ter hoogte van het Van Gelderpark, is inmiddels hersteld.

afbeelding "i_NL.IMRO.0200.bp1114-vas1_0007.png"

Afbeelding - het beken- en sprengensysteem