direct naar inhoud van 2.14 Beleidsnota externe veiligheid
Plan: Sprenkelaar en Anklaar
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1093-vas1

2.14 Beleidsnota externe veiligheid

De gemeente Apeldoorn wil haar burgers en bedrijven een veilige leef- en werkomgeving bieden. In die zin draagt zij een belangrijke verantwoordelijkheid als het gaat om externe veiligheid. Om die verantwoordelijkheid in te vullen heeft de gemeente Apeldoorn het externe veiligheidsbeleid geformuleerd.

Bij externe veiligheid gaat het om de risico's op de omgeving die samenhangen met het produceren, verwerken, opslaan en vervoeren van gevaarlijke stoffen. Deze risico's doen zich zowel voor bij risicovolle inrichtingen als rondom transportassen en buisleidingen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen.

De normen voor externe veiligheid zijn vastgelegd in landelijke wet- en regelgeving en beleidsnota's, onder andere in het Besluit externe veiligheid inrichtingen. Invulling geven aan deze wettelijke verplichtingen vormt een belangrijk onderdeel van het gemeentelijke externe veiligheidsbeleid.

Doel van het externe veiligheidsbeleid is om duidelijk te maken welke externe veiligheidsrisico's in de gemeente Apeldoorn aanwezig zijn en hoe met deze en toekomstige risico's om dient te worden gegaan. Dit betekent dat onder meer invulling wordt gegeven aan de wettelijke verplichting om het groepsrisico en plaatsgebonden risico te overwegen, bij het nemen van besluiten.

Risicosituatie gemeente Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn kent voor wat betreft het BEVI 37 risicobronnen. Enkele risicoveroorzakende inrichtingen bevinden zich op de bedrijventerreinen van de gemeente Apeldoorn, maar het merendeel bevindt zich verspreid over het grondgebied van de gemeente en zijn dus niet specifiek te herleiden tot één of meer industriegebieden. In de gemeente Apeldoorn is geen spoorwegemplacement aanwezig, er wordt niet gerangeerd met goederen.


Uitgangspunten en gebiedsgerichte ambities gemeente Apeldoorn

Voor het plaatsgebonden risico in bestaande situaties geldt, dat deze moet voldoen aan de wettelijke grenswaarden.

De uitgangspunten voor het basisniveau externe veiligheid voor nieuwe situaties in woon- en gemengde gebieden zijn dat de realisering van een risicobron met externe veiligheidsconsequenties niet mogelijk is. De realisatie van een beperkt kwetsbaar object is gemotiveerd mogelijk tot 1x de oriënterende waarde.

Binnen de gemeente Apeldoorn vindt transport van gevaarlijke stoffen voornamelijk plaats over de provinciale wegen en Rijkswegen, waaronder de aan de oostzijde van het plangebied grenzende N344 (Deventerstraat/Amersfoortseweg).Routering van gevaarlijke stoffen en de bijbehorende procedures is in de gemeente Apeldoorn niet aan de orde vanwege de goede ontsluiting van met name de grotere industrieterreinen vanaf het (toekomstige) Basisnet (A-wegen en N-wegen).

Op basis van de aard en ligging van de risicobronnen is vanuit het perspectief van externe veiligheid een indeling gemaakt in gebieden waarvoor het wenselijk kan zijn om een verschillend veiligheidsniveau na te streven. Het plangebied is gelegen binnen de gebieden: gemengd gebied, woongebied en bestaande bedrijventerreinen:

  • 1. Gemengd gebied
    • a. Gebieden met als voornaamste bestemming wonen en werken. Het is een gebied met een matige tot sterke functiemenging. Direct naast wonen komen andere functie voor zoals winkels, horeca en kleine bedrijven. Bij werken ligt de nadruk op informatie- en communicatietechnologie, milieutechnologie, dienstverlening en zorg.
    • b. Stroken langs doorgaande wegen in rustige dorpskernen/woonwijken waar middels de aanwezigheid van een geluidscontour vestiging van winkels/horeca mogelijk is.
  • 2. Woongebied
    Woonwijken die gericht zijn volgens het principe van functiescheiding zoals dorpskernen en Vinex-achtige stedelijke woonwijken. Gebieden met als voornaamste bestemming wonen. In geringe mate zijn wijkgebonden voorzieningen mogelijk.
  • 3. Bestaande bedrijventerreinen
    Gebieden met als voornaamste bestemming bedrijvigheid (werken). Hier worden bedoeld de grote Apeldoornse bedrijventerreinen voor middelzware en zware bedrijven, welke gesticht zijn voor risicobedrijven (Apeldoorn - Noord). Een aantal bedrijventerreinen is niet geschikt voor de vestiging van nieuwe Bevi-bedrijven (Apeldoorn - Noord).