Plan: | Sprenkelaar en Anklaar |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0200.bp1093-vas1 |
De economische koers en ambities van Apeldoorn zijn vastgelegd in de Strategische Economische Beleidsvisie Apeldoorn (SEBA) 2000-2020. Deze beleidsvisie is in 2001 door de gemeenteraad vastgesteld en vormt het kader waar concrete projecten en nieuwe initiatieven aan worden getoetst. Apeldoorn kiest ervoor zich te ontwikkelen als een stad met een brede economische basis en een evenwichtig opgebouwde werkgelegenheid. Dit betekent dat Apeldoorn wil beschikken over voldoende en gevarieerde locaties voor bedrijven, kantoren, detailhandel, toerisme/recreatie en leisurevoorzieningen. Daarnaast is een goed opgeleide beroepsbevolking en een innovatief bedrijfsleven eveneens van groot belang.
In verschillende gemeentelijke en regionale programma's worden de SEBA uitgangspunten uitgevoerd. Voor een aantal uitvoeringstrajecten wordt daarbij nauw samengewerkt met externe partners zoals (regionaal) bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties etc.
Voor de werkgelegenheid en economische ontwikkeling in het plangebied Sprenkelaar en Anklaar betekent deze koers: versterking en een kwalitatieve ontwikkeling van bedrijventerrein Apeldoorn-Noord, goede en op de markt aansluitende detailhandelsvoorzieningen, behoud van de aanwezige bedrijvigheid en ontwikkelingskansen voor kleinschalige bedrijvigheid binnen de mogelijkheden die het bestemmingsplan daarvoor biedt.
De ontwikkeling van bedrijventerrein Apeldoorn-Noord bestaat uit twee fasen. Fase 1 (50 ha.) is afgerond. En uitbreiding van Apeldoorn-Noord (fase 2) is in 2008 gestart.
Naast de uitbreiding van het bedrijventerrein Apeldoorn Noord met fase II heeft de gemeente het beleid ten aanzien van bouwmarkten geactualiseerd.
Specifiek ten aanzien van bouwmarkten is het volgende beleid opgesteld (zie kader). Er ligt niet een specifiek opgave tot clustering, marktinitiatieven kunnen hier wel toe leiden.
Kader
De bouwmarktenbranche kenmerkt zich door lokaal koopgedrag. Dit uit zich in een hogere bezoekfrequentie en de bereidheid van de consument om maar een beperkte afstand voor een bouwmarkt af te leggen. Het is daarom wenselijk om bouwmarkten over te stad te spreiden. Zowel de clusters “Voorwaarts”, “Meubelboulevard” en “Europaweg” zijn geschikt als locatie voor een bouwmarkt (Europaweg beschikt reeds over een bouwmarkt). Gelet op de behoefte aan spreiding (nabijheid voor de klant) zouden er mogelijkheden moeten blijven op de gebieden Apeldoorn-Noord en Apeldoorn-Zuid om hier een bouwmarkt te vestigen. Dit kan leiden tot een solitaire bouwmarktlocatie (of beperkt cluster) binnen deze zones. De exacte locatie van betreffende bouwmarkten binnen deze zone moet afgewogen worden binnen de totale gebiedsontwikkeling (integrale gebiedsontwikkeling, afweging algehele ruimtelijke en functionele kwaliteiten). |
Voor het wijkwinkelcentrum Anklaar moet volgens de visie gekeken worden naar mogelijkheden voor fysieke uitbreiding. Uitbreiding is gewenst gezien de functie die het stadsdeelhart Anklaar gaat vervullen voor de nieuwbouw in de wijk Zuidbroek / Zevenhuizen.
Het stadsdeelhart Anklaar ligt weliswaar in het plangebied maar valt niet binnen de grenzen van dit bestemmingsplan. De uitbreiding van dit stadsdeelhart wordt mogelijk gemaakt in een zelfstandig bestemmingsplan.
Kantoren op Apeldoorn Noord
In de Ruimtelijke Ontwikkelingsvisie Apeldoorn 2020 en in de nota Strategisch Economisch beleidsvisie Apeldoorn 2000-2020 is bedrijventerrein Apeldoorn Noord niet aangewezen als locatie voor grootschalige en solitaire kantoorontwikkeling. Alleen op enkele specifiek bestemde locaties (zoals La Tour en het Facilium gebouw), zijn grootschalige en solitaire kantoorvestigingen mogelijk.
Het kantoorgebruik van een gedeelte van een bedrijfspand waar ook andere niet-kantoor activiteiten plaatsvinden is alleen toegestaan als de kantooractiviteiten ondergeschikt zijn aan andere hoofd-activiteiten zoals productie, reparatie, assemblage, groothandel, opslag en dergelijke. Zelfstandig opererende kantoren zijn echter niet toegestaan.