Plan: | Bestemmingsplan Het Loo en Kerschoten |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0200.bp1042-vas1 |
Het waterplan behandelt alleen het stedelijk gebied van Apeldoorn en de bijbehorende dorpen. De speerpunten van het waterplan zijn:
Om de watertoets bij ruimtelijke ontwikkelingsplannen gemakkelijker te maken zijn per wijk uitgangspunten voor een waterparagraaf opgenomen.
Voor de afzonderlijke beken in Apeldoorn is een visie opgesteld. In het plangebied lopen twee beken, de Koningsbeek en de Beek in Kerschoten
Voor het plangebied worden in het kader van de visievorming uitspraken gedaan over de inrichting van de beek. Voor de verdere uitwerking van de beken en sprengen is het waterplan leidend. In het waterplan worden de karakteristieken van de huidige bekenstelsel en aandachtspunten benoemd voor toekomstige inrichting. Langs het bekenstelsel zijn bijzondere plekken aangewezen.
De Koningsbeek was van oorsprong een natuurlijke beek. De beek heeft verschillende functies gekend. In de late Middeleeuwen werd de beek ingezet om de grachten van het Oude Loo te voeden. Rond 1517 werd de beek aangepast om te kunnen dienen als molenbeek, waarna het de functie van 'Koningsbeek' heeft verkregen. Diverse molens hebben langs de beek gestaan, maar na de aanleg van het 'Nieuwe Huis Loo' in 1685 veranderde het karkater van de beek volledig en verloren de aanwezige molens terrein. Het beekwater ging deel uitmaken van de grote tuinen met de grote waterwerken, namelijk de hoge kenmerkende fonteinen bij het Loo.
Buiten het parkgebied van paleis het Loo ligt de beek op de overgang van stad naar buitengebied. De beek ligt vrij open in het agrarisch landschap, waardoor natuurwaarden ontwikkeld kunnen worden in het beekdal naast de gebruiksfunctie.
In de visie heeft de beek een landelijke setting. Het streefbeeld omschrijft een landelijke beek met koninklijke allure van bron tot monding. Aandachtspunten daarbij zijn:
Afbeelding 2.3; visie beken waterplan
De Beek in Kerschoten geeft de wijk zijn naam. De beek ligt grotendeels bovengronds, maar is weinig zichtbaar door de verscholen ligging in het groen. Het begin van het beektraject ligt bij de historische buitenplaats De Veenkamp. Droge beddingen en smalle vijvers nabij de buitenplaats vormen het begin van de beek. Een klein gedeelte van de beek ligt ondergronds.
Het debiet van de beek staat niet in verhouding tot het profiel, waardoor het op stilstaand water lijkt.
In de visie heeft de beek deels een parkachtige en deels een stedelijke setting. Het streefbeeld beschrijft een parkachtige beek die langs tuinen loopt of door een park.
Aandachtspunten daarbij zijn:
Afbeelding 2.4; visie beken waterplan