Plan: | Pannerden; Uuleveld 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0196.6911Uuleveld-VG01 |
Het bestemmingsplan voldoet aan de eisen gesteld in de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen SVBP2008.
De verbeelding, is ontworpen op een kadastrale ondergrond. Door middel van aanduidingen en kleuren zijn hierop de diverse voorkomende bestemmingen en aanduidingen aangegeven.
De planregels zijn ondergebracht in de volgende vier hoofdstukken:
Hoofdstuk 1 Inleidende regels
In dit hoofdstuk worden begrippen verklaard die in de regels worden gebruikt (artikel 1). Dit gebeurt om een eenduidige uitleg en toepassing van de regels te waarborgen. Ook is de wijze bepaald waarop gemeten moet worden bij het toepassen van de regels (artikel 2).
Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels
In dit tweede hoofdstuk zijn de regels van de bestemmingen opgenomen. Dit gebeurt in alfabetische volgorde. Per bestemming is het toegestane gebruik geregeld en zijn bouwregels en, eventueel, ook een aanlegvergunningstelsel opgenomen. Als er dubbelbestemmingen zijn worden die ook in dit hoofdstuk opgenomen. Die komen, ook in alfabetische volgorde, achter de bestemmingsregels.
Hoofdstuk 3 Algemene regels
In dit hoofdstuk zijn regels opgenomen met een algemeen karakter. Ze gelden dus voor het hele plan. Het zijn achtereenvolgens een antidubbeltelbepaling, algemene bouwregels (zo worden de bouwwerken die afwijken van de regeling in het bestemmingsplan ‘positief’ bestemd), algemene gebruiksregels, algemene regels voor afwijken, wijzigingsregels en algemene procedureregels (deze laatste bepaling hangt samen met de afwijkingsregels en nadere eisen in het bestemmingsplan).
Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels
In het laatste hoofdstuk zijn respectievelijk het overgangsrecht en een slotregel opgenomen. Hoewel het hier in wezen ook algemene regels betreft, zijn deze vanwege hun meer bijzondere karakter in een apart hoofdstuk opgenomen.
Bestemming Groen
De bestemming Groen is toegekend aan die gronden die zijn aangewezen voor zowel groenvoorzieningen als het gebruik aangaande het beheer van de waterhuishouding. Daarnaast worden op deze gronden ook nuts- en speelvoorzieningen toegelaten. Deze bestemming biedt in dit plan tevens de mogelijkheid voor de aanleg van een geluidwerende voorziening (geluidswal). Met deze voorziening wordt de geluidbelasting op de gevels van de woningen door de aangrenzende bedrijfsactiviteiten beperkt. Tevens is bij deze bestemming een specifieke aanduiding opgenomen voor extra parkeerplaatsen ten behoeven van het sportcomplex De Pauwengaard.
Bestemming Verkeer - Verblijfsgebied
De gronden behorende tot de openbare ruimte hebben voor een belangrijk deel de bestemming Verkeer en Verblijf verkregen. Onder deze bestemming vallen wegen, straten, wandel- en fietspaden met een functie hoofdzakelijk gedoeld op het verblijf in de openbare ruimte. Daarnaast worden binnen deze bestemming ook parkeer-, groen-, speel-, afvalinzamel-, nuts- en waterhuishoudkundige voorzieningen toegelaten. Gebouwen mogen binnen deze bestemming niet worden gerealiseerd, met uitzondering van gebouwen ten behoeve van nuts- en afvalvoorzieningen.
Bestemming Woongebied
Op basis van deze bestemming is nieuwbouw van woningen mogelijk in de vorm van vrijstaande woningen (vrij), twee-aan-eengebouwde woningen (tae), aaneengebouwde woningen (aeg) en gestapelde woningen (gs). De bouwvoorschriften zijn afgestemd op de stedenbouwkundige randvoorwaarden zoals deze door de gemeente Rijnwaarden zijn opgesteld. Binnen de bestemming woongebied zijn aan huis verbonden beroepen toegelaten. Voorwaarde van een aan huis verbonden beroep is dat de uitoefening van dit beroep (ruimtelijk) ondergeschikt blijft aan de woonfunctie. Tenslotte is het mogelijk om de woonbestemming te gebruiken voor een zorgfunctie ten behoeven van bewoners met een zekere zorgbehoefte. Deze woningen worden op de verbeelding weergegeven met een aanduiding (zw).
In de bouwregels worden ten eerste de maatvoeringen voor de hoofdgebouwen weergegeven, zoals de maximale goot- en bouwhoogten. Voor wat betreft aan- en uitbouwen en bijgebouwen zijn maatvoeringen betreffende situering, goot- en bouwhoogte en maximum oppervlakten opgenomen in de regels. Voor een beperkt deel van de locatie, te weten ter plaatse van de aansluiting van de Nieuwstraat op de Renbaan, wordt gestapelde bouw mogelijk gemaakt.
Binnen deze bestemming is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het bouwblok met de aanduiding gestapeld. De mogelijkheid bestaat om de bestemming te wijzigen in woongebied met de aanduiding aaneengebouwd (aeg) of twee-aan-een (tae). Er moet daarbij worden voldaan aan de in de regels gestelde eisen. In het kader van een goede ruimtelijke ordening kan op deze manier te zijner tijd een deugdelijke afweging plaatsvinden of de bestaande bestemming gewijzigd kan worden in een andere.