Plan: | Binnenstad en omgeving |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0193.BP12001-0004 |
In dit hoofdstuk wordt een beschrijving gegeven van de doelstelling en de uitgangspunten die gehanteerd zijn bij het maken van dit bestemmingsplan.
Op grond van het overgangsrecht van de op 1 juli 2008 ingevoerde nieuwe Wet ruimtelijke ordening vervalt op 1 juli 2013 het recht op leges voor gebieden, waar bestemmingsplannen gelden die ouder dan 10 jaar zijn (zie ook paragraaf 1.2). Om het recht op leges veilig te stellen kan nu niet langer gewacht worden op de totstandkoming van een nieuw bestemmingsplan waarin alle voor de komende 10 jaar beoogde ontwikkelingen zijn vastgelegd.
Om de ruimtelijke plannen voor het plangebied van de Binnenstad en omgeving te actualiseren is ingezet op twee sporen, namelijk:
spoor 1: Het conserverend bestemmingsplan Binnenstad en omgeving
Dit is het bestemmingsplan dat voor u ligt. Voor de voortvarende actualisering is voor het bestemmingsplan Binnenstad en omgeving ingezet op een zeer sobere actualisering van de huidige planologische regelingen (zie ook paragraaf 1.3). Zwolle op Orde streeft naar op elkaar afgestemde (geĆ¼niformeerde) bestemmingsplannen. Om deze doelstelling recht te doen is het beleid dat in voorgaande bestemmingsplannen in het kader van Zwolle op Orde verankerd is, ook in dit bestemmingsplan Binnenstad en omgeving doorvertaald.
Voor het gebied van de Binnenstad en omgeving zijn daarnaast nieuwe punten van gemeentelijk beleid vastgesteld. De nieuwe punten van gemeentelijk ruimtelijke ordeningsbeleid zullen in dit bestemmingsplan niet worden doorvertaald, zoals de opgaven uit het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad. Een vertaling van de ruimtelijke opgaven die volgen uit het nieuw gemeentelijk beleid gebeurt bij een ontwikkelingsgerichte herziening van het bestemmingsplan.
spoor 2: Een ontwikkelingsgericht bestemmingsplan voor de binnenstad.
In dit bestemmingsplan zullen de nieuwe punten van gemeentelijk ruimtelijke ordeningsbeleid worden geƫffectueerd. Dit betreft de ruimtelijke opgaven en ontwikkelingen die voortkomen uit nieuw gemeentelijk beleid (Ontwikkelingsprogramma Binnenstad, Zwolle bij de top van de Nederlandse binnensteden, Horecavisie).
Bij de keuze van de bestemmingsplanmethodiek is, conform het door de gemeenteraad vastgestelde plan van aanpak voor het project 'Zwolle op Orde', van de volgende uitgangspunten uitgegaan:
*1) Van flexibiliteit is sprake als kan worden afgeweken van in het plan opgenomen regelingen, zonder dat een formele planherziening nodig is. Hoe meer afwijkingsmogelijkheden en hoe lichter de hiervoor geldende procedure, hoe flexibeler een plan is. Zo kunnen processen op een gestructureerde manier worden begeleid en beschikt het gemeentebestuur tegelijkertijd over de gewenste sturingsinstrumenten. In elk bestemmingsplan moet steeds een evenwicht gevonden worden tussen flexibiliteit en rechtszekerheid.
*2) Onder globaliteit wordt verstaan de mate waarin bestemmingen en bestemmingsomschrijvingen een multifunctioneel of pluriform karakter hebben en als gevolg tot op zekere hoogte slechts indicatief van aard zijn. Zo vormt de bestemming 'Woongebied' een globale bestemming, wanneer binnen deze bestemming diverse functies zijn ondergebracht (bijvoorbeeld wonen, erven, tuinen, wegen en andere voorzieningen) en de situering van deze functies niet op de plankaart noch in de regels is vastgelegd. Doorgaans strekken globale bestemmingen zich uit over grotere oppervlakten.